NaslovnaZa pacijenteKako izgleda karijes: Znakovi upozorenja, simptomi i rizici

Kako izgleda karijes: Znakovi upozorenja, simptomi i rizici

- Advertisement -

Karijes je uzrokovan bakterijama u ustima koje razgrađuju zubnu gleđ. To može dovesti do nastanka šupljine (rupa u zubu). Šupljina u zubu nije uvijek propraćena simptomima na početku, ali kako se proširuje na dublje slojeve zuba, možete je osjetiti. Česti simptomi karijesa uključuju bol ili osjetljivost zuba, kao i vidljive promjene na zubu, poput rupa ili udubljenja.


Vrlo je moguće da ne primijetite karijes odmah jer su promjene na zubu jedva vidljive. Takođe je moguće imati karijes i ne osjećati ništa. Iako mali karijesi mogu imati vidljive promjene, većina ljudi ne pregleda redovno svoje zube, posebno one teže vidljive u stražnjem dijelu usta. Zato su to često mjesta gdje se javljaju karijesi. Oni se najčešće pojavljuju na žvaćnim površinama i između zuba. Ove dvije oblasti teže za pacijenta da vidi sam.

- Advertisement -

Upozoravajući znakovi karijesa uključuju:

  • Bijele mrlje na zubima
  • Mrlje koje postaju tamnije nijanse sive, smeđe ili crne
  • Neprestano zadržavanje hrane između zuba

Nevidljivi karijesi

Nevidljivi karijes (također nazvan skriveni karijes) je onaj koji ne možete vidjeti golim okom. Obično je to zato što je karijes između zuba.

Rendgenski snimci zuba mogu uhvatiti rane karijese između zuba i one koji još nisu vidljivi na površini zuba. Istraživači su otkrili da rendgenski snimci povećavaju dijagnostikovanje skrivenih karijesa za gotovo deset puta.

- Advertisement -

Simptomi karijesa

Koristan je razumjeti kakav je osjećaj kada imate karijes. Simptomi karijesa uključuju:

  • Bol u zubu koji može biti oštar ili tup
  • Bol u zubu koji se javlja kada grizete
  • Osjetljivost zuba (na vruće, hladne ili slatke stvari)
  • Osjećaj udubljenja ili rupa u zubu

Istraživači smatraju karijes jednom od najrasprostranjenijih bolesti među djecom širom svijeta.

Neobrađeni, pogoršavajući simptomi karijesa

Prije nego što karijes počne da pravi ozbiljne probleme, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste ga spriječili. Neki koraci za smanjenje rizika od karijesa uključuju:

  • Korišćenje fluorida u vodi, pasti za zube, tečnostima za ispiranje usta i zubnim aplikacijama
  • Smanjenje unosa šećera i škroba
  • Ograničavanje konzumiranja voćnog soka
  • Četkanje zuba dva puta dnevno

Ipak, jednom kada imate karijes, stanje će vjerovatno nastaviti da se pogoršava ako se ne liječi. Karijes koji se širi izvan zubne gleđi može čaj dovesti do apscesa zuba (ozbiljna infekcija).

Apsces može nastati ako pulpa (meko tkivo u korijenu) umre i otekne. Kada bakterije uđu u pulpu one uzrokuju infekciju, stvarajući džep gnoja koji se formira oko korijena. Ova infekcija može se proširiti tijelom i ponekad biti čak i smrtonosna.

Simptomi zubnog apscesa uključuju:

  • Bol
  • Oticanje
  • Crvenilo desni
  • Ružan ukus u ustima
  • Groznica


Hoće li se karijes sam izliječiti?

U ranim stadijumima, kada postoji bijela mrlja na zubnoj gleđi, na primjer, gleđ se može sama popraviti mineralima iz pljuvačke i fluorida. Međutim, kako se karijes razvija i postaje gori, zubna gleđ postaje previše slaba i uništena da bi se sama popravila.

Kako ga stomatolozi otkrivaju

Iako karijesi daju neke vizuelne znakove, nisu uvijek na vidljivim djelovima vaših zuba. Karijesi su ponekad između zuba i u stražnjem dijelu usta. Da biste bili sigurni, trebalo bi da posjetite stomatologa koji će vizuelno pregledati vaše zube i, ako je potrebno, napraviti i rendgenski snimak.

Međunarodni sistem za otkrivanje i procjenu karijesa (ICDAS) ke klinički sistem bodovanja koji mjeri promjene na površini i dubinu karijesa. Karijesi se kodiraju između 0 i 6, pri čemu niža ocjena označava zdrav zub, a viša ocjena pokazuje veću oštećenost zuba.

Rendgenski snimak je najsigurniji način dijagnostikovanja karijesa. Rendgenski snimci omogućavaju stomatolozima da vide kroz slojeve zuba i utvrde ozbiljnost karijesa. Od toga značajno može zavisiti njihov plan liječenja. Međutim, rendgenski snimci nisu savršeni i ponekad potcjenjuju dubinu karijesa.


Zakažite pregled

Postoji mnogo načina da saznate imate li karijes. Kada je karijes mali, možda ništa nećete osjećati, ali ćete primjetiti neke promjene u boji, poput bijelih, sivih ili smeđih mrlja. Kako karijes napreduje, bol i osjetljivost su uobičajeni simptomi.

Ako sumnjate da imate karijes, najbolje je zakazati pregled kod stomatologa. Oni mogu odrediti koliko je karijes uznapredovao i razviti plan liječenja. Ako još niste odabrali stomatologa, na našem portalu možete pronaći spisak onih koje preporučujemo u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -