NaslovnaSavjetiKako izbjeći karijes?

Kako izbjeći karijes?

- Advertisement -

Karijes na zubu može biti ozbiljan problem, ali uz pravilnu njegu i preventivne mjere, možete smanjiti rizik od nastanka i napredovanja ove bolesti. Evo nekoliko savjeta kako izbjeći karijes na zubu:

*Pravilna prehrana: Smanjite unos hrane bogate šećerom, osobito gaziranih pića, slatkiša i grickalica. Umjesto toga, pokušajte jesti svježe voće, povrće, jaja, meso, ribu, orašaste plodove i sjemenke. Hrana bogata fluorom, kao što su krompir, žitarice, med, šargarepa, jaja, sir, junetina, riba, takođe može pomoći u jačanju zuba.

Foto: freepik.com

*Fluoridirana pasta za zube: Koristite zubnu pastu bogatu fluorom jer fluor pomaže u jačanju zubne gleđi i sprječavanju nastanka karijesa.

*Redovno čišćenje i četkanje zuba: Četkajte zube barem dva puta dnevno, po mogućnosti nakon obroka, i koristite zubni konac kako biste uklonili ostatke hrane između zuba i na teško dostupnim mjestima. Pravilno čišćenje zuba pomoći će u uklanjanju zubnog plaka i smanjiti rizik od karijesa.

*Redovno posjećujte stomatologa: Redovno idite na kontrolne preglede kod stomatologa, koji će moći pravovremeno otkriti eventualne probleme s vašim zubima i pružiti vam odgovarajuće savjete i liječenje. Neki ljudi s posebnim rizikom za karijes (npr. pušači, dijabetičari, trudnice) možda će morati češće posjećivati stomatologa.

*Smanjite konzumaciju kiselih i ljepljivih namirnica: Kiselina u hrani i pićima može oštetiti zubnu gleđ, a ljepljive namirnice mogu duže ostati na površini zuba, što povećava rizik od karijesa.
*Koristite sredstva za ispiranje usta: Sredstva za ispiranje usta mogu pomoći u smanjenju broja bakterija u ustima i održavanju oralne higijene.

*Razmotrite aplikaciju pečata i premaza: Stomatolog vam može preporučiti primjenu pečata i premaza na kutnjake kako bi se zaštitila fisure i pukotine na površini zuba.
*Izbjegavajte pušenje i žvakalice s duvanom: Pušenje i duvan mogu povećati rizik od karijesa, kao i drugih problema s oralnim zdravljem.

*Pijte dovoljno vode: Voda pomaže u održavanju oralne higijene i sprječava nakupljanje šećera i ostataka hrane na zubima.

*Upotrijebite zaštitu za zube u sportu: Ako se bavite sportom u kojem postoji rizik od povrede usta, koristite zaštitu za zube kako biste zaštitili zube od udaraca i povreda.
Slijedeći ove savjete i redovno posjećujući stomatologa, možete značajno smanjiti rizik od karijesa i održavati svoje oralno zdravlje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -