fbpx
NaslovnaSavjetiZbog čega su važni redovni stomatološki pregledi?

Zbog čega su važni redovni stomatološki pregledi?

- Advertisement -

Da li Vam se desilo da Vas zub zaboli onda kada to najmanje očekujete? Kada se takva situacija dogodi, može značiti da već duže vreme nešto nije u redu sa zubima i da su oni neko vrijeme zanemareni. Prevencija je vrlo važna kada se radi o zdravlju. Ne treba dočekati da zub zaboli da bi se otišlo na pregled. Redovna kontrola usne duplje i zuba omogućava tretiranje postojećih promjena u ranoj fazi, čime se izbegava bol i nelagodnost.
Koliko traje pregled i šta on podrazumijeva?
Stomatološki pregled ne oduzima više od 20 minuta i uglavnom je besplatan. Pregleda se stanje svakog zuba pojedinačno, stanje desni i usta uopšte. Na pregledu se obraća posebna pažnja na mjesta koja su teže dostupna za čišćenje.

Pojedina oštećenja zuba mogu da nastanu i usljed škripanja zubima noću, što je nesvjesna radnja pa samim tim i neprimjetna. Preporuka je da na stomatološki pregled idete dva puta u toku godine, odnosno na šest mjeseci, kako bi se na vrijeme spriječila pojava i razvoj bolesti zuba i usne duplje. Posebna pažnja se posvećuje stanju desni. Dentalni plak, odnosno meke naslage i kamenac (čvrste naslage) mogu napredovati u kratkom periodu kada se razvija i upala desni. U tom slučaju je neophodno profesionalno čišćenje zuba kako bi se uklonila upala i omogućilo očuvanje oralnog zdravlja. (www.dentalia.rs)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -