fbpx
NaslovnaSavjetiZbog čega su važni redovni stomatološki pregledi?

Zbog čega su važni redovni stomatološki pregledi?

Da li Vam se desilo da Vas zub zaboli onda kada to najmanje očekujete? Kada se takva situacija dogodi, može značiti da već duže vreme nešto nije u redu sa zubima i da su oni neko vrijeme zanemareni. Prevencija je vrlo važna kada se radi o zdravlju. Ne treba dočekati da zub zaboli da bi se otišlo na pregled. Redovna kontrola usne duplje i zuba omogućava tretiranje postojećih promjena u ranoj fazi, čime se izbegava bol i nelagodnost.
Koliko traje pregled i šta on podrazumijeva?
Stomatološki pregled ne oduzima više od 20 minuta i uglavnom je besplatan. Pregleda se stanje svakog zuba pojedinačno, stanje desni i usta uopšte. Na pregledu se obraća posebna pažnja na mjesta koja su teže dostupna za čišćenje.

Pojedina oštećenja zuba mogu da nastanu i usljed škripanja zubima noću, što je nesvjesna radnja pa samim tim i neprimjetna. Preporuka je da na stomatološki pregled idete dva puta u toku godine, odnosno na šest mjeseci, kako bi se na vrijeme spriječila pojava i razvoj bolesti zuba i usne duplje. Posebna pažnja se posvećuje stanju desni. Dentalni plak, odnosno meke naslage i kamenac (čvrste naslage) mogu napredovati u kratkom periodu kada se razvija i upala desni. U tom slučaju je neophodno profesionalno čišćenje zuba kako bi se uklonila upala i omogućilo očuvanje oralnog zdravlja. (www.dentalia.rs)

- Advertisement -
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -