NaslovnaZa pacijenteDa li su alajneri bolji od fiksnih aparata i koliko koštaju

Da li su alajneri bolji od fiksnih aparata i koliko koštaju

- Advertisement -

Alajneri (aligner) ili fiksni aparati? Zahvaljujući napretku tehnologije koji stomatologiju samo u posljednjoj deceniji uzdigao do neviđenih visina, danas ortodoncija nudi brojne izbore u kojima je lako izgubiti se. Sve je manje onih koji se drže predrasude da je ortodontska terapija samo za djecu. Danas i stari i mladi mogu lakše nego ikad poboljšati stanje i položaj svojih zuba i uljepšati svoj osmijeh na razne načine, a samim tim i kvalitet svojih života.

Ako se pitate koja vrsta ortodontske terapije je najbolja za vas, do pravog odgovora ćete najlakše doći kroz konsultacije sa ortodontom, ali ćemo pokušati da pružimo najvažnije informacije i približimo razliku između najpopularnijih – fiksnog aparata i alajnera – kako bi sa većim znanjem ušli u proces i razmislili o opcijama.

Veoma je važno znati da se alajneri (ili folije za ispravljanje zuba, kako ih takođe zovu) mogu koristiti za većinu, ali ne i sve ortodontske probleme. Zato je i važna konsultacija sa ortodontom. Ali za mnoge slučajeve su obje opcije dostupne, što znači da će pacijent odlučiti što mu se više sviđa i što bolje odgovara njegovom načinu života.

Klasični aparati su napravljeni najčešće od metala i pričvršćeni su na zube pacijenta. Metalne žice i gumice se zatim koriste kako bi pružile silu koja pomaže zubima da se pomjere u ispravan položaj. Sa druge strane, alajneri se izrađuju od plastike i postupno pomjeraju zube prema pravilnom položaju uz pomoć malih kvrga od kompozitne smole koje se pričvršćuju na zube.

- Advertisement -

Prednosti alajnera

Izgled: Alajneri su manje primjetni od proteza jer su prozirni i prilagođeni zubima pacijenta. Mada se i fiksni aparati mogu biti prozirni ili u boji zuba kako bi se smanjila njihova upadljivost, ali su samim tim i skuplji. Vidljivost aparata za neke može biti važan faktor, ali za neke nije.

Ishrana: Budući da se alajneri, odnosno folije uklanjaju kada jedete, ishrana nije pogođena ovom terapijom. Svaki pacijent koji koristi alajnere će i dalje moći da jede hranu koju voli bez problema. Neke vrste hrane je teže ili neprijatno jesti sa protezom i mogu izazvati njihovo lomljenje, što može produžiti tretman i povećati broj potrebnih posjeta ortodontu.

Higijena: Alajneri se, kao što ste do sad mogli da saznate, lako skidaju, što omogućava pacijentima da peru zube i čiste ih koncem kao i obično, bez ikakvih problema. Ovo je značajna prednost, jer je za mnoge pacijente pranje zuba sa fiksnim aparatom veoma izazovno.

- Advertisement -

Pregledi: Budući da ortodont unaprijed planira pomjeranje zuba, posjete ordinaciji obično su jednostavnije, a u nekim slučajevima ih može biti i daleko manje, što je velika prednost za one koji su stalno zauzeti.

Udobnost: Generalno govoreći, folije su udobnije od proteza. Zubi mogu postati malo osjetljivi kad počnu da se pomjeraju, ali zato nježnija plastika alajnera manje iritira obraze i usne od metala ili porculana proteza. Ovo može posebno značiti onima koji se bave kontaktnim sportovima.

Nedostaci alajnera

Odgovornost: Alajneri se moraju nositi 22 sata dnevno kako bi bili efikasni, što znači da se uklanjaju samo kada jedete ili ih čistite. Mada ih je lako skinuti, morate se oduprijeti tom zovu. Koliko budete disciplinovani u ovome, toliko će rezultati terapije biti dobri. Nekim to može biti problem, pogotovo kada treba alajnere skinuti u javnosti.

Efikasnost: Kao što smo rekli, folije se mogu primjeniti u većini slučajeva, ali ne u svakom slučaju. U složenim situacijama, ortodont može preporučiti pacijentima fiksni aparat umjesto alajnera. Ako budete i dalje insistirali na alajnerima, konačni rezultat možda neće biti toliko precizan.

Trošak: U nekim slučajevima, alajneri mogu koštati više od proteza. Međutim, u većini slučajeva ijena je slična, a ortodont će predočiti razliku pacijentu prije nego što se odluči.

Prednosti aparata

Primjenjivo za sve slučajeve: Dok se folije ne mogu primjeniti u svim slučajevima, fiksni aparati se mogu pohvaliti svojom širokom primjenom. Oni su uvijek opcija.
Varijacija: Izbor fiksnih aparata je zaista šarenolik. Mogu to biti različite vrste metalnih aparata, u raznim bojama ili bez boje. Takođe postoje i porculanski aparati koji su mnogo diskretniji od regularnih metalnih aparata.

Odgovornost: Budući da je fiksni aparat pričvršćen za zube pacijenta, nemoguće je zaboraviti da ga nosite ili ga izgubiti. To može biti korisno za neke pacijente, posebno ako nisu dovoljno motivisani da održavaju disciplinu i nose folije pravilno.

Nedostaci aparata

Higijena: Zube je mnogo teže oprati sa fiksnim aparatom nego sa alajnerima, a ako se njihovo pranje ne obavlja na adekvatan način, može doći do oštećenja zuba. Ovo dalje može prouzrokovati uklanjanje proteze prije vremena i prije postignutog željenog rezultata.

Ishrana: Sa fiksnim aparatom pričvršćenim za zube pacijent će morati da promijeni i prilagodi svoju ishranu. Tvrdi proizvodi, ali i škripanje zubima noću poznato kao bruksizam, mogu izazvati oštećenja koja će usporiti ili zaustaviti ortodontski tretman.

Udobnost: Uopšteno govoreći, fiksni aparati su skloniji da izazovu nelagodu jer mogu doći u kontakt sa usnama i obrazima. Nekim pacijentima se ovo više dešava nego drugima, a oni koji se bave sportom i sličnim aktivnostima posebno bi trebalo da obrate pažnju.

Izgled: Fiksni aparati, čak i porculanski, ipak su primjetniji od folija.

Pregledi: Pregledi kod ortodonta kada nosite fiksni aparat obično su duži i složeniji, a u stomatološkoj stolici će biti s vremena na vrijeme potrebno aktivno prilagođavati parata. Takođe može doći do potrebe za češćim posjetama, zavisno od toga kako protiče terapija.

foto: Freepik

Mnogo je toga što je potrebno uzeti u obzir kada razmatrate opcije ortodontskog tretmana, što ponekad može biti konfuzno i naporno, zato se nadamo da smo pružili dovoljno korisnih informacija pacijentima kako bi odlučili koja opcija im najviše odgovara. Važno je znati da ne postoje ispravne ili pogrešne opcije, osim ako neku ortodont nije isključio, a za pacijente je najbolje da prednosti i nedostatke sagledaju u skladu sa svojim životnim stilom i svakodnevnicom kako bi lakše donijeli odluku.


Trajanje terapije alajnerima i cijena

Metoda ispravljanja zuba alajnerima donijela je revoluciju kojom je ogroman broj pacijenata zadovoljan, prije svega zbog udobnosti i estetike koju nude. Oni su individualizovani i odgovaraju potrebama zuba pacijenta, napravljeni na osnovu pripreme koju sprovodi ortodont, a njihovo korišćenje je veoma jednostavno – lako se mogu postaviti i skinuti sa zuba, na kojima stoje nježno, ali čvrsto i bez problema.

Terapija alajnerima, odnosno folijama može trajati od nekoliko mjeseci do dvije godine, a disiplina pacijenta umnogome će uticati na krajnji rezultat, jer se alajneri moraju nositi minimalno 20 sati na dan, a preporučljivo je 22 sata.

Cijena alajnera zavisi od kompleksnosti tretmana, ali i mjesta gdje se nabavljaju, a može se kretati od stotinu ili par stotina po setu do nekoliko hiljada eura. Glavna mana alajnera je što ne mogu da isprave kompleksnije nepravilnosti, ali su za manje i umjerene nepravilnosti idealno rješenje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -