NaslovnaObavještenjaŠta je ortodoncija?

Šta je ortodoncija?

- Advertisement -

Ortodoncija je specijalizovana grana stomatologije koja se bavi dijagnozom, prevencijom i liječenjem nepravilnosti zuba i lica. Ova grana medicine igra ključnu ulogu u poboljšanju oralnog zdravlja i estetike lica.

Ortodoncija se ne bavi samo ispravljanjem zuba, već i pravilnim usklađivanjem vilice, što može imati značajan uticaj na opštu dobrobit pojedinca.

Koja je uloga ortodonta?
Ortodont je stomatolog koji je prošao dodatnu specijalizaciju u području ortodoncije. Njegova uloga je dijagnosticirati i liječiti nepravilnosti zuba i vilice. Ortodont koristi različite vrste ortodontskih aparatića kako bi ispravio nepravilnosti i poboljšao funkciju i izgled zuba i lica.

Značaj ortodoncije
Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnosti zuba i vilice. Ove nepravilnosti mogu uključivati prekrižene zube, prenatrpane zube, preveliki razmak između zuba, nepravilan zagriz i druge probleme koji mogu uticati na izgled i funkciju zuba.

Ortodoncija je važna grana stomatologije jer nepravilnosti zuba i vilice mogu dovesti do problema kao što su bol u vilici, poteškoće s govorom i žvakanjem, kao i samopouzdanje zbog izgleda zuba.

Vrste ortodontskih aparatića i njihova upotreba
Postoji nekoliko vrsta ortodontskih aparatića koje ortodont može koristiti za ispravljanje nepravilnosti zuba i vilice. Fiksni aparatići najčešće se koriste i sastoje se od bravica koje su zalijepljene za zube i spojene žicom.

Postoje i mobilni ortodontski aparatići koji se mogu maknuti iz usta. Zavisno o specifičnim potrebama pacijenta, ortodont može preporučiti jedan od ovih aparatića ili kombinaciju oba.

Proces ortodontskog liječenja
Proces ortodontskog liječenja najčešće započinje detaljnom dijagnozom koja uključuje izradu rendgenskog snimka, fotografije i uzimanja otiska zuba. Na temelju ovih informacija, ortodont će izraditi individualizovani plan liječenja.

Tokom liječenja, pacijent će redovno posjećivati ortodonta kako bi se aparatić prilagodio i napredak pratio. Nakon završetka liječenja, pacijent će možda morati da nosi retainer kako bi zubi ostali na svom novom mjestu.

Prednosti i nedostaci ortodontskih aparatića
Ortodontski aparatići imaju brojne prednosti, uključujući poboljšanje izgleda zuba i lica, poboljšanje funkcije zuba i vilice, te smanjenje rizika od oralnih zdravstvenih problema kao što su karijes i bolesti desni. Međutim, oni takođe imaju nekoliko nedostataka.

Mogu biti neugodni, posebno nakon prilagođavanja, a neki ljudi mogu ih smatrati neprivlačnima. Takođe, održavanje oralne higijene može biti teže s ortodontskim aparatićem.

Važnost ortodoncije za oralno zdravlje
Ortodoncija igra ključnu ulogu u održavanju oralnog zdravlja. Ne samo da može poboljšati izgled zuba i lica, već može i smanjiti rizik od brojnih oralnih zdravstvenih problema.

Iako ortodontski aparatići mogu biti neugodni i zahtijevaju dodatnu njegu, prednosti koje pružaju često nadmašuju ove nedostatke. Bez obzira na vašu starost, nikada nije prekasno za ortodontsko liječenje i postizanje zdravog, lijepog osmijeha.

Izvor: Pokaži zube

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -