fbpx
NaslovnaSavjetiFiksni ortodontski aparatići – sve što trebate da znate

Fiksni ortodontski aparatići – sve što trebate da znate

- Advertisement -

Fiksni ortodontski aparatići postali su popularno rješenje za mnoge probleme sa zubima i vilicama, uključujući ispravljanje nepravilnosti u položaju zuba, poboljšanje zagriza i estetike i smanjenja rizika od karijesa i bolesti desni.

Fiksni ortodontski aparatići funkcionišu tako da se na zube postavljaju bravice koje se povezuju žicom. Glavni dijelovi aparatića su bravice, žice i elastici. Postoje različite vrste fiksnih ortodontskih aparatića, uključujući metalne, keramičke i safirne, koji se razlikuju po materijalima i estetskim karakteristikama.

Foto: freepik.com

Dijelovi fiksnog aparatića
Dijelovi fiksnog ortodontskog aparatića uključuju razne komponente koje zajedno djeluju kako bi ispravile nepravilnosti u zubima i vilici. Ovi dijelovi su obično izrađeni od nehrđajućeg čelika, keramike ili plastike, a u nekim slučajevima mogu biti i izrađeni od zlatnih legura.

Ortodontski aparatić fiksni
Jedan od glavnih dijelova fiksnog ortodontskog aparatića su bravice, koje se postavljaju na svaki zub pojedinačno. Bravice služe kao sidrište za žice koje prolaze kroz njih i pomažu u pomicanju zuba u željeni položaj. Bravice mogu biti metalne, keramičke ili plastične, zavisno o estetskim željama pacijenta i preporukama ortodonta.

Žice i gumice za namještanje zuba
Drugi važan dio fiksnog ortodontskog aparatića su žice, koje povezuju bravice i prenose silu koja pomiče zube. Žice su obično izrađene od nehrđajućeg čelika, nikl-titanija ili beta-titanija, a mogu biti različitih debljina i oblika, zavisno o potrebama pacijenta. Elastične gumice ili ligature koriste se za pričvršćivanje žica na bravice.

Foto: freepik.com

One mogu biti izrađene od lateksa ili ne-lateks materijala, a dolaze u različitim bojama kako bi pacijentima omogućile personalizaciju svog aparatića. U nekim slučajevima, umjesto gumica koriste se samozatezajuće bravice koje ne zahtijevaju dodatne ligature. Osim toga, fiksnim ortodontskim aparatićima mogu se dodati razni dodatni elementi, kao što su kukice, opruge i elastike.

Kukice služe za pričvršćivanje dodatnih elastika koje pomažu u pomicanju vilice u željeni položaj, dok opruge mogu biti postavljene između zuba kako bi se stvorio prostor ili pomoglo u rotaciji zuba. U nekim slučajevima, ortodont može preporučiti upotrebu posebnih uređaja, kao što su ekspanzeri, forsus aparati ili headgear, koji se koriste u kombinaciji s fiksnim ortodontskim aparatićem kako bi se postigao optimalan rezultat liječenja.

Svaki je pacijent jedinstven
Svaki pacijent ima jedinstvene potrebe i zahtjeve kada je riječ o ortodontskom liječenju, stoga je važno konsultovati se s ortodontom kako bi se odredila najbolja vrsta aparatića i kombinacija dijelova za svakog pojedinca.

Jednostavno i bezbolno postavljanje
Proces postavljanja fiksnog ortodontskog aparatića odvija se u nekoliko koraka, uključujući pregled, izradu otisaka, postavljanje bravica i žica te redovne kontrole i prilagođavanje. Trajanje procesa zavisi o složenosti slučaja, ali obično traje nekoliko sati. Vrijeme nošenja fiksnog ortodontskog aparatića varira od pacijenta do pacijenta, ali u prosjeku traje između 18 i 24 mjeseca. Važno je redovito posjećivati ortodonta kako bi se pratili napredak i prilagođavala terapija.

Održavanje higijene je ključno
Higijena fiksnog ortodontskog aparatića ključna je za uspješan tretman. Preporučuje se redovno četkanje zuba nakon svakog obroka, upotreba zubnog konca i posebnih četkica za čišćenje bravica. Takođe, važno je izbjegavati tvrdu i ljepljivu hranu koja može oštetiti aparatić.

Moguće komplikacije i nuspojave povezane s nošenjem fiksnih ortodontskih aparatića uključuju bol i nelagodu, iritaciju usne šupljine, poteškoće s govorom i oštećenje zuba ili aparatića.

Foto: freepik.com

Većina tih problema može se riješiti prilagođavanjem aparatića, boljom higijenom ili promjenom prehrane. Prilagođavanje životu s fiksnim ortodontskim aparatićem može biti izazovna, ali uz strpljenje i upornost, pacijenti se brzo naviknu.

Potrebno nošenje retinera
Nakon što se fiksni ortodontski aparatić ukloni, pacijentima se obično preporučuje nošenje retainera kako bi se očuvali postignuti rezultati. Retaineri mogu biti fiksni ili mobilni, a važno je redovno ih nositi i održavati kako bi se osigurao dugotrajan uspjeh terapije. Uz pravilan izbor ortodonta i redovno održavanje fiksnog ortodontskog aparatića, pacijenti mogu očekivati zdrav i lijep osmijeh te pravilan zagriz. Ovaj tretman može značajno poboljšati kvalitet života, samopouzdanje i zadovoljstvo pacijenata.

Izvor: Pokazi zube

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -