NaslovnaZa pacijenteZA PACIJENTE: Folije za ispravljanje zuba – sve o njima

ZA PACIJENTE: Folije za ispravljanje zuba – sve o njima

- Advertisement -

Folije za ispravljanje zuba, poznate i kao zubni alajneri ili Invisalign, postale su popularna opcija za korekciju položaja zuba, posebno za pacijente koji žele diskretan i udoban način ispravljanja zuba. Evo ključnih informacija o folijama za ispravljanje zuba:

Šta su folije za ispravljanje zuba?

- Advertisement -

Folije za ispravljanje zuba su prozirne plastične proteze koje se koriste za postepeno pomjeranje zuba i ispravljanje nepravilnosti u položaju zuba. One su gotovo neprimjetne tokom nošenja, što ih čini popularnim izborom za estetski osviještene pacijente.

Kome se preporučuju folije za ispravljanje zuba?

- Advertisement -

Folije za ispravljanje zuba preporučuju se pacijentima sa manjim do srednjim nepravilnostima položaja zuba. Pacijenti koji žele očuvati estetiku tokom terapije često biraju ovu opciju. Međutim, kod težih nepravilnosti, fiksne proteze mogu biti efikasnija opcija.

Prednosti folija za ispravljanje zuba:
Estetski prihvatljive: Gotovo su neprimjetne kada se nose.
Lagane za nošenje: Udobne su i ne ometaju svakodnevne aktivnosti.
Lako održavanje: Mogu se jednostavno skinuti i očistiti prije obroka.
Manji rizik od oštećenja: Folije primjenjuju blage, konstantne sile, što može smanjiti rizik od oštećenja okolnih tkiva.
Brzi rezultati: Rezultati su obično vidljivi brže u usporedbi s nekim drugim metodama.

Mane folija za ispravljanje zuba:
Ograničene indikacije: Nisu prikladne za teže nepravilnosti položaja zuba.
Odgovornost pacijenta: Za postizanje željenih rezultata, pacijent mora dosljedno nositi folije, obično najmanje 18-20 sati dnevno.
Relativno visoka cijena: Troškovi folija mogu biti značajni, posebno za tretman Invisalignom.

Održavanje folija za ispravljanje zuba

Održavanje je ključno za dugotrajnost i efikasnost folija za ispravljanje zuba. Trebali biste ih čistiti mekom četkicom bez zubne paste, obično u mlakoj vodi.

Za ispiranje koristite toplu vodu umjesto vruće kako biste izbjegli deformaciju folija. Takođe, folije se čuvaju u suvoj kutijici kad se ne nose, a zubi se temeljno peru nakon svakog obroka prije ponovnog stavljanja folija.

Zaštitna folija za zube

Zaštitne folije za zube se koriste za zaštitu zuba kod pacijenata koji škripe zubima tokom spavanja, često nazivane “noćni grinders.” Ove folije pružaju zaštitu od štete uzrokovane bruksizmom.

Folija za održavanje rezultata

Nakon završetka ortodontske terapije, preporučuje se nošenje retencione folije (ritejner) kako biste očuvali postignute rezultate.

Cijena folija za ispravljanje zuba

Cijena folija za ispravljanje zuba može varirati, ali u opštem smislu, kreće se od 90 do 150 eura za set folija. Invisalign tretman, koji je naprednija opcija, može koštati između 2.500 i 5.500 eura, u zavisnosti od potrebne terapije.

Sve u svemu, izbor između fiksnih proteza i folija za ispravljanje zuba zavisi od vaših individualnih potreba, nepravilnosti i preferencija. Važno je da se konsultujete sa stomatologom ili ortodontom kako biste odabrali najbolju opciju za vas.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -