NaslovnaObavještenjaFolije za ispravljanje zuba

Folije za ispravljanje zuba

- Advertisement -

Folije za ispravljanje zuba predstavljaju najmoderniji ortodontski tretman. Malokluzija je čest stomatološki problem. Istraživanja pokazuju da oko 75 odsto djece i 35 odsto odraslih ljudi širom svijeta se suočava sa manjim ili većim stepenom nepravilnog zagrižaja.

Nažalost, mnogi pacijenti ovaj problem posmatraju samo sa estetske strane. Svakako, nepravilan položaj zuba narušava ljepotu osmijeha, pa i čitavog lica. Međutim, posljedice po cjelokupno zdravlje su mnogo veće.

Foto: dr-ast.rs

Počev od karijesa i bolesti desni, preko bržeg trošenja zuba, pa do problema sa govorom, žvakanjem i varenjem – samo su neke od komplikacija koje može da dovede nepravilan položaj zuba. Imajući ovo otkrivamo vam jedinstveno rješenje koje će vam podariti pravilni zubni niz. U pitanju su specijalne folije za ispravljanje zuba.

Šta su folije za ispravljanje zuba?
Folije za ispravljanje zuba, tj. zubni alajneri su, zapravo, providne folije napravljene od tankog, medicinskog poliuretana. Iako se svrstavaju u najsavremeniju metodu postoje dugi niz godina. Razvoj stomatologije omogućio je ne samo usavršavanje postojećih tehnika liječenja, već i otkriće potpuno novih tretmana.

Tako je uvođenje 3D printera dovelo do revolucionarnog tretmana ispravljanja nepravilnog položaja zuba bez proteza. Sistem je razvio 1997. godine Align Technology. Ova američka kompanija je za svoj izum dobila nekoliko nagrada, što je privuklo pažnju stomatologa, te je novi ortodontski tretman vrlo brzo našao široku primjenu.

Foto: dr-ast.rs

Koje su prednosti folija za ispravljanje zuba?
S obzirom da su napravljene od providnog materijala folije su neprimjetne na zubima. Upravo je ovo glavni kriterijum koji ističu pacijenti, posebno odrasli. Mnogima profesija ne dozvoljava nošenje fiksne proteze, dok kod nekih je problem smanjenog samopouzdanja, te izbjegavaju da ortodontske aparate vide poslovni saradnici, kolege, ali i društvo.

Pored vrhunske estetike, folije za ispravljanje zuba su veoma komforne. Privikavanje na nošenje je znatno lakše, a nema ni opasnosti od problema pri govoru, kao ni od pojave mrlja ili dekalcifikacije zuba. Dizajnirane su tako da omogućavaju i uživanje u svim namirnicama, što nije slučaj kod terapije fiksnom protezom za zube.

Oralna higijena, takođe, je lakša, jer nema fiksnih elemenata tako da se mogu izvaditi. Naime, ne zahtijevaju specijalne tehnike pranja zuba, već je dovoljno da ih perete jednom dnevnom, pastom i četkicom za zube.

Foto: dr-ast.rs

Posebna prednost ogleda se u činjenici da nema potrebe za čestim kontrolama, te i pacijenti iz inostranstva mogu da se odluče da u našoj zemlji obave ovaj ortodontski tretman. Ipak, morate znati da je upotreba folija ograničena. Njima se mogu ispraviti manje ili srednje nepravilnosti u zubnom nizu.

Kako se koriste folije za ispravljanje zuba?
Folije su kompjuterski dizajnirane i individualno se izrađuju za svakog pacijenta na osnovu otiska zuba. Zavisno od stepena nepravilnosti koji treba da otklone, serija može da obuhvati od nekoliko pa čak do 12 folija. Svaka folija se nosi oko 2 nedelje i to najmanje 20 sati u toku dana. Pri čemu u periodu trajanja folija vrši pomjeranje u potrebnom smjeru za 0,3 mm. Nakon postignutih rezultata slijedi faza retencije, gdje se posljednja folija nosi samo noću, a ima zadatak da održi rezultate.

Izvor: ordinacija Dr Ast

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -