NaslovnaObavještenjaJeftina tečnost mogla bi umanjiti potrebu za plombama

Jeftina tečnost mogla bi umanjiti potrebu za plombama

- Advertisement -

U novoj studiji istraživača sa Stomatološkog fakulteta na Njujorškom Univerzitetu otkriveno je da jeftina tečnost koja se koristi za borbu protiv karijesa, pod nazivom srebro dijamin fluorid (SDF), jednako je efikasna i kao zaptivač u sprečavanju propadanja zuba. Ovaj zaključak rezultat je njenog korišćenja u programima prevencije i liječenja karijesa u američkim školama.


Studija, koja je pratila više od četiri hiljade osnovaca tokom četiri godine i objavljena je u časopisu JAMA Pediatrics, pokazuje da je SDF efikasna alternativa zaptivačima i može povećati pristup stomatološkoj njezi dok istovremeno smanjuje troškove.

Karijes je najrasprostranjenija hronična bolest kod djece i može dovesti do neprijatnog bola, izostanka iz škole i lošijeg školskog uspjeha. Kako bi se spriječili karijesi, posebno kod djece za koju je manje vjerovatno da će posjetiti stomatologa, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) podržao je program upotrebe SDF-a školama. upotrebu. U okviru programa, stomatolozi posjećuju škole kako bi nanijeli tanki, zaštitni premaz na površinu zuba koji se stvrdne i štiti zub od propadanja.

SDF se pojavio kao još jedan obećavajući tretman za borbu protiv karijesa. Prvobitno odobren od strane FDA za tretiranje osjetljivosti zuba, ova tečnost se nanosi na površinu zuba, ubija bakterije koje uzrokuju propadanje i remineralizuje zube kako bi spriječila dalje propadanje. U pitanju je relativno novo sredstvo u minimalno invazivnoj stomatologiji, koje se prvi put pojavilo u Japanu 60-ih godina prošlog vijeka, a najviše se koristi za zaustavljanje karijesnih lezija, prevenciju i remineralizaciju kod pacijenata sa visokim rizikom od karijesa.

Istraživači sa Stomatološkog fakulteta na NYU vodili su CariedAway, najveću studiju prevencije karijesa u školama u zemlji, kako bi uporedili upotrebu SDF-a i tradicionalnih zaptivača. Studija je uključivala oko 4.100 djece u osnovnim školama u New Yorku; više od četvrtine njih imalo je neobrađene karijese.

Foto: kidsdentistree.com
Foto: kidsdentistree.com

Istraživači su prošle godine izvijestili u časopisu JAMA Network Open da je jedan tretman bilo SDF-om ili zaptivačima spriječio 80% karijesa i zaustavio pogoršanje 50% postojećih karijesa dva godine kasnije. Tim je nastavio svoje istraživanje još dvije godine, i u svojoj studiji objavljenoj u JAMA Pediatrics, otkrili su da su SDF i zaptivači spriječili otprilike isti broj karijesa nakon što su djeca praćena ukupno četiri godine. Osim toga, kako zaptivači, tako i SDF smanjili su rizik od propadanja na svakoj kontrolnoj posjeti.

“Naše dugoročno istraživanje potvrđuje da su i zaptivači i SDF efikasni protiv karijesa. SDF je obećavajuća alternativa koja može podržati preventivne programe u školama – ne da zamijeni model zaptivača, već kao još jedna opcija koja takođe sprečava i zaustavlja propadanje”, rekao Rajan Ričard Raf, vanredni profesor epidemiologije i promocije zdravlja na Stomatološkom fakultetu na NYU koledžu i prvi autor studije.

“Većina istraživanja pokazuje da SDF može zaustaviti napredovanje karijesa. Naše istraživanje je pokazalo da SDF može spriječiti karijes od samog početka”, rekla je Tamarinda Beri Godin, koautorka studije.

Prihvatanje SDF-a za prevenciju i liječenje karijesa u školama moglo bi spriječiti potrebu djece za plombama, čime bi se uštedio novac porodicama i zdravstvenom sistemu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -