NaslovnaSavjetiMetalni i keramički fiksni aparatići

Metalni i keramički fiksni aparatići

- Advertisement -

Za ogromnu većinu ortodontskih pacijenata, nošenje fiksnih aparata (obično nazvanih proteza) biće glavni dio liječenja – a te proteze će, uglavnom, biti poznati srebrno-metalni tip. Ali iako su još uvek prilično popularne, metalne proteze tradicionalnog izgleda više nisu jedina igra u gradu! Hajde da pogledamo neke od opcija koje su dostupne u ortodontskim aparatima.

Prvo, treba razlikovati fiksne i mobilne aparatiće. Fiksni aparati poput proteza se pričvršćuju na zube metalnim trakama ili specijalnim cementom. Obično se ne skidaju dok se tretman ne završi. Aparatrići koji se mogu ukloniti, kao što su prozirni aligneri, obično se nose oko 22 sata dnevno, ali se po potrebi mogu lako skinuti. Dok prozirni aligneri mogu biti efikasni u liječenju blagih do umjerenih ortodontskih problema, fiksni aparati su generalno potrebni za sveobuhvatniji tretman.

Metalni aparatići

Obično napravljeni od nerđajućeg čelika visokog kvaliteta, tradicionalne metalne proteze ostaju daleko najčešći tip fiksnih ortodontskih aparata. Sastoje se od metalnih traka koje obavijaju kutnjake pozadi i manjih metalnih nosača koji su cementirani za prednje površine ostalih zuba. Tanka, elastična metalna žica, koja prolazi kroz nosače, nježno vodi zube u pravilan položaj. Ova lučna žica se može pričvrstiti za držače pomoću fleksibilnih lastika, metalnih vezica ili drugih vrsta kopči.

Postoji mnogo dobrih razloga zašto metalne proteze koje su provjerene vremenom ostaju popularne — jer nude pouzdanu, efikasnu i ekonomičnu opciju liječenja. Za razliku od aparata iz prošlosti, današnje proteze su zapravo manje, lakše i udobnije za nošenje. Ako želite manje tradicionalan izgled, možda ćete moći da izaberete šarene lastike za nosače ili druge modifikacije.

Keramičke proteze

Prozirne keramičke proteze su nova varijacija tradicionalnog sistema koja pruža daleko manje primjetan metod liječenja. Koriste iste komponente kao i tradicionalne proteze — osim što su bravice na prednjoj strani zuba napravljene od prozirnog keramičkog materijala koji se stapa sa prirodnom bojom zuba. Ovaj sistem je postao omiljen za odrasle (uključujući neke poznate ličnosti) jer je, osim ako ne pogledate izbliza, teško primetiti da su tu.

Trenutno je dostupno nekoliko vrsta keramičkih proteza, a tehnologija se stalno poboljšava. Njihova estetska privlačnost je neosporna… ali postoji nekoliko kompromisa. Keramički nosači mogu biti manje izdržljivi od njihovih metalnih parnjaka; plus, dok sami nosači ne mrljaju, elastične trake koje ih pričvršćuju za lučnu žicu rade (međutim, one se generalno menjaju svakog mjeseca.) Keramičke proteze takođe koštaju više od metalnih — ali za mnoge ljude je prednost posjedovanje proteza, jer neupadljiv aparatić prevazilazi troškove.

Izvor: ootst.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -