NaslovnaObavještenjaStomatolog i ortodont – koja je razlika?

Stomatolog i ortodont – koja je razlika?

- Advertisement -

Stomatolog i ortodont doktori su dentalne medicine koji su završili stomatološki fakultet i edukovali su za dijagnosticiranje i liječenje stanja desni, zuba, jezika i usta.

Ortodont nakon završenog studija stomatologije završava i dodatnu specijalizaciju ortodoncije. Razlika između stomatologa i ortodonta postoji iako većina ljudi misli da su ta dva pojma ista.

Foto: freepik.com

Stomatolog – doktor dentalne medicine
Stomatolozi su doktori koji brinu o oralnom zdravlju. Kao i svi doktori, stomatolozi trebaju da zadovolje visoke kriterijume kako bi dobili dozvolu za rad. Većina stomatologa bavi se onim što je poznato pod pojmom – opšta stomatologija. Stomatolozi mogu dijagnosticirati i liječiti oralna zdravstvena stanja zuba, desni, jezika i usta. Oni, takođe, mogu čistiti zube i zubni kamenac, ali najčešće to rade dentalni asistenti i asistentice.

Stomatolog – što sve radi?
*snima i “čita” rendgenske snimke (ortopan),
*liječi zube (endodoncija),
*radi ekstrakcije zubi,
*popravlja puknute zube,
*brine o oralnom zdravlju i oralnoj higijeni pacijenata,
*liječi bolesti desni, poput gingivitisa,
*propisuje terapije za liječenje,
*izbjeljuje zube,
*izvodi hirurške zahvate.

Ortodont: ispravlja krive zube i zagriz
Ortodont je stomatolog koji se specijalizirao za ispravljanje nepravilnih položaja zuba i vilica. Dakle, kako bi stomatolog postao ortodont potrebno je završiti specijalizaciju iz ortodoncije.
Ortodonti čine sljedeće:
*utvrđuju i prate rast i razvoj vilice kod djece,
*dijagnosticiraju i liječe neusklađene zube i vilice (malokluzija),
*kreiraju plan liječenja i ispravljanja nepravilnosti.

Kada treba da idemo kod stomatologa, a kada kod ortodonta?
Bol u zubima, propadanje zuba, popravljanje zuba i vađenje zuba može dijagnosticirati i liječiti stomatolog. Takođe stomatolog može liječiti i upalu desni, bolesti usne šupljine i oralne infekcije.

Ukoliko postoji potreba, stomatolog će vas uputiti ortodontu. Takođe, preporučuje se da dijete posjeti ortodonta prije 7. godine života kako bi se utvrdilo postoji li potreba za ispravljanjem nepravilnosti.

Ako ste odrasla osoba sa zdravim zubima, ali sumnjate da imate nepravilnu vilicu ili zube koje je potrebno poravnati, možete i preskočiti posjetu stomatologu te se direktno javiti ortodontu za pregled. Stomatolog i ortodont doktori su dentalne medicine koji imaju široku praksu dijagnosticiranja i liječenja oralnih zdravstvenih stanja.

Za neka područja poput ispravljanja krivog zagriza i zuba potrebno je obratiti se ortodontu. Ortodonti imaju specijalizaciju koja ih osposobljava za dijagnosticiranje i liječenje neusklađene vilice. Ako se pitate trebate li otići kod ortodonta, pitajte svog stomatologa za mišljenje.

Izvor: stomatologija.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -