NaslovnaZa pacijenteŠta raditi nakon liječenja kanala korijena zuba

Šta raditi nakon liječenja kanala korijena zuba

- Advertisement -

Tretman kanala korijena, poznat i kao endodontski tretman, često je potreban kako bi se sačuvali zubi kada je njihova infekcija ili oštećenje dostiglo dublje slojeve pulpe. U pitanju je tretman kojim se osigurava da ne dolazi do vađenja zuba ukoliko to nije potrebno, već se zaražen zub liječi i čuva. Nakon što je ovaj postupak završen, važno je pravilno brinuti o tom zubu kako bi se osigurao brz oporavak i očuvalo oralno zdravlje.


Obnovljeni zub će nakon tretmana vratiti funkciju i estetiku, a uz pravilnu oralnu njegu mogao bi trajati doživotno. Sama procedura čišćenja kanala korijena zuba je danas sa napretkom stomatologije, a uz pomoć anestezije, postala bezbolna. Ipak, treba imati na umu da će prvih nekoliko dana nakon tretmana zub možda biti osjetljiv, pogotovo ako ste osjećali bol prije intervencije, a u tom periodu mogu vam pomoći ljekovi protiv bolova koje vam je preporučio ljekar.

- Advertisement -


Šta raditi nakon tretmana kanala korijena zuba?

Pratite uputstva stomatologa

- Advertisement -

Važno je pažljivo slijediti sve instrukcije koje vam je dao stomatolog ili endodont. Ova uputstva obično uključuju korišćenje antibiotika ili analgetika, ako su propisani, kao i posebnu njegu.

Održavajte oralnu higijenu

Ovo bi trebalo da se podrazumijeva. Obavezno nastavite sa redovnim pranjem zuba, čišćenjem koncem i ispiranjem usne šupljine, ali budite nježni prema tretiranom mjestu kako ne biste izazvali dodatnu iritaciju. Perite zube dva puta dnevno po dva minuta.

Izbjegavajte žvakanje na tretiranom zubu

Nekoliko dana nakon tretmana kanala korijena, izbegavajte žvakanje na tretiranom zubu dok se potpuno ne oporavi. U suprotnom, mogli biste ga iziritirati. Posebno izbjegavajte da na to mjesto nanosite tvrdu i koštunjavu hranu. Izbjegavajte i konzumiranje vrlo vruće ili hladne hrane i napitaka, jer tretirani zub može biti osjetljiv tokom prvih dana nakon tretmana.

Potencijalni problemi i kako se nositi s njima

Sa današnjom tehnologijom koja uključuje lasere, kompjuterizovane skenere i rotirajuće instrumente, a uz stručnost stomatologa koji vode proces, ovakvi tretmani uglavnom su bezbolni. Ipak, dešava se ponekad da se nakon intervencije pojavi bol ili da zub ne zacijeli u potpunosti. Ako tretman nije izvršen kako bi trebalo može se desiti da zub zaboli nakon dužeg vremenskog perioda, čemu mogu doprinijeti nova oštećenje, poodmakli karijes, pukotine i lom zuba ili plombe i u tim slučajevima je potreban još jedan tretman kanala korijena.

Bol ili osjetljivost: Nakon tretmana kanala korijena, neka doza osjetljivosti je normalna. Međutim, ako osetite jak ili produženi bol, obavezno se konsultujte sa svojim stomatologom. To može ukazivati na mogući problem ili komplikaciju. Dok čekate na termin kod stomatologa možete koristiti hladne obloge kako bi ublažili bol. Zamotajte led u peškir ili nešto slično i držite na obrazu sa strane gdje vas boli 15-20 minuta. Radite ovo više puta tokom dana sa pauzama između.

Infekcija i upala: Ako primjetite otok, crvenilo ili neprijatan miris iz usne šupljine, moguće je da je došlo do infekcije. Odmah se obratite svom stomatologu kako bi što rije riješili problem. Ponekad prirodna reakcija vašeg tijela na proceduru može biti upala okolnog tkiva ili instrumenti kojima je rađen tretman mogu iziritirati okolno tkivo.

Oštećenje krune: Nakon tretmana kanala korijena, zub može postati krhkiji. Izbjegavajte grickanje tvrde hrane i nemojte koristiti zub tretiran kanalom za otvaranje boca ili druge napore koji bi mogli uzrokovati pucanje ili lom. Ponekad tokom tretmana se može desiti da ne bude primjećeno da je zub polomljen, što bi moglo kasnije izazvati bolove i novi tretman. Moguće je i da zub ne bude pravilno usklađen u odnosu sa ostalima (da bude viši od ostalih zuba), što će prouzrokovati bol prilikom zagriza ili žvakanja.

Nepravilno zapečaćen zub: U vrlo rijetkim slučajevima tretman kanala korijena može neuspješno zapečatiti koijren zuba. Ako osjećate bol ili osjetljivost nakon što se oporavite od tretmana, posjetite svog stomatologa kako bi ponovo procijenio stanje u kojem se zub nalazi.

Nakon tretmana kanala korijena, pažljiva njega je ključna za brz i uspješan oporavak. Pratite uputstva svog stomatologa, budite svjesni potencijalnih problema i odmah reagujte ako primjetite neobične simptome. Sa odgovarajućom brigom, vaš tretirani zub će vam pružiti godine zdravog osmijeha.

Ukoliko vam je potrebno liječenje kanala korijena zuba, na našem portalu možete pronaći spisak ordinacija u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj koje preporučujemo, a možete pročitati i kako da dođete do stomatologa ako je praznik ili vikend.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -