NaslovnaObavještenjaZnačaj zuba za probavni sistem: Uvertira u pjesmu bogatu hranljivim sastojcima

Značaj zuba za probavni sistem: Uvertira u pjesmu bogatu hranljivim sastojcima

- Advertisement -

Varenje se ne tiče samo naših crijeva, usta takođe igraju značajnu ulogu u cijelom procesu. Zapravo, zubi su temelj probavnog sistema i sve počinje od njih. Od drobljenja hrane do njenog pretvaranja u formu koja se može variti, zubi, jezik i pljuvačka dio su savršene mašinerije bez koje ne bismo mogli da preživimo.


Koje su to ključne funkcije zuba i usta?

Žvakanje

Veoma je važno dobro sažvakati hranu. Čvrsta hrana se tako pretvara u manje djelove koji pokrivaju veću površinu, što omogućava probavnim sokovima u stomaku da budu efektniji. Na taj način se podstiče bolja apsorpcija hranljivih materija, bolje pražnjenje crijeva, postojana glad i na kraju bolje opšte zdravlje.

Formiranje zalogaja

Dok zubi drobe hranu, žlijezde u ustima su stimulisane da proizvode više pljuvačke. Pljuvačka od hrane stvara gustu, gnjecavu masu koja se lako može progutati, a naziva se zalogaj (bolus). Bolus je lako progutati, ima čvrstinu kaše tako da se može lako variti i pomaže apsorpciju nutrijenata.

Rastvaranje najznačajnije hranljive materije

Pljuvačka sadrži enzime koji započinju hemijski proces varenja ugljenih hidrata rastvaranjem skroba u jednostavniju vrstu šećera. Tako amilaza proizvodi maltozu, koja je izvor lako apsorbujuće glukoze, a najbolje funkcioniše kada je pH vrijednost u ustima neutralna.

Apsorpcija hranljivih materija

Hranljive materije se apsorbuju prije svega u tankom crijevu, međutim, neki makronutrijenti se mogu apsorbovati u samim ustima.

Voda i jedinjenja koja se rastvaraju u mastima

Manje količine vode i jedinjenja koja se rastvaraju u mastima, kao što je alkohol, mogu biti apsorbovana putem oralne mukoze, mada to nije glavni način apsorpcije hranljivih sastojaka.



Gutanje

Bolus (zalogaj) je mekan i kašast, što omogućava hrani da se lako proguta. Gutanje, koje je suštinski refleks, a koje se dešava oko 580 puta na dan kod prosječne osobe, od suštinske je važnosti za varenje. Veliki djelovi hrane koji su suvi, grubi i imaju oštre ivice mogu vas ugušiti. Da se to ne bi desilo, zubi i pljuvačka omogućavaju formiranje bolusa.

Održavanje balansa mikrobakterija u crijevima

Efikasno varenje doprinosi zdravom ekosistemu u našoj utrobi. Hrana koja je na pravi način ustinjena omogućava zdravim bakterijama u našim crijevima da se razvijaju, što poboljšava opšte zdravlje. Sa druge strane, hrana koja nije dobro svarena trune u stomaku i omogućava formiranje nezdravih bakterija.

Uvertira u komplikovanu simfoniju varenja

Pravilno varenje od suštinske je važnosti za opšte zdravlje, jer osigurava da naše tijelo primi sve hranljive materije koje su mu potrebne kako bi funkcionisalo kako treba. Zubi su važan element ovog procesa jer sa njima počinje varenje hrane. Oni su uvod pred finale komplikovane simfonije varenja. Žvakanje, poput muzičke uvertire, pretvara hranu u pjesmu bogatu hranljivim sastojcima. Oralni balet hrani naša tijela i podsjeća da put ka zdravlju i energiji počinje sa svakim zalogajem. Proces probavljanja hrane ne može započeti na kvalitetan način ako naše oralno zdravlje nije na pravom nivou. Zato je važno da ga svakodnevno održavamo, jer će se svako zanemarivanje odraziti na naše opšte zdravlje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -