NaslovnaSavjetiPreosjetljivost zuba - uzroci i terapija

Preosjetljivost zuba – uzroci i terapija

- Advertisement -

Brojna istraživanja pokazala su kako više od 50% stanovništva ima problema s preosjetljivošću zuba. Preosjetljivost zuba najčešće nije štetna za vaše zube, ali može biti jako neugodna i bolna.

Karakteriše je kratka i oštra bol u zubima koja se uvijek javlja na neki podražaj, a može biti podstaknuta: toplim, hladnim, slatkim jelima i pićima ili hladnim vazduhom.

Koji su uzroci preosjetljivosti zuba?

Preosjetljivost zuba je najčešće posljedica eksponiranog zubnog vrata koji je inače prekriven ili zubnom gleđi ili zubnim mesom. Dolazi do izloženosti dentina, sloja ispod gleđi u kojem se nalaze živčani završeci.

Dentin se sastoji od malih kanalića, koji su otvoreni i vode u živac. Simptomi preosjetljivih zuba pojavljuju se kada je taj živac nezaštićen od vanjskih promjena. Tokom života, gleđ zubnog vrata dodatno se tanji i troši. To trošenje je najčešće ubrzano dugogodišnjim nepravilnim odnosno prejakim četkanjem. Može doći i do pucanja gleđi zbog produkcije prejakih žvačnih sila noćnim stiskanjem zuba ili nepravilnim zagrizom.

Do izloženosti zubnog vrata dolazi i zbog parodontoze, kada dolazi do povlačenja zubnog mesa i kosti pa korijeni zuba postaju ogoljeni i izloženi vanjskim podražajima. Uzroci preosjetljivosti mogu biti i veliki unos kisele hrane i pića te pretjerano korišćenje proizvoda za izbjeljivanje zuba. Zubni tretmani, takođe, mogu dovesti do preosjetljivosti zuba, ali trebali bi nestati 4-6 nedelja nakon što je tretman obavljen.

Terapija preosjetljivosti

Ako preosjetljivost zuba stvara nelagodu, prvi korak bi svakako trebala biti posjeta stomatologu, koji će obaviti temeljni pregled, isključiti moguće druge uzroke i uvjeriti se da je zaista riječ samo o preosjetljivosti zuba.

Najvažnija informacija za stomatologa je vrijeme trajanja osjetljivosti. Ako bol dođe naglo i nakon 10-ak sekundi počne prolaziti, vjerovatno je riječ o preosjetljivosti. Ako bol traje duže od tog vremena, treba posumnjati na upalu zubnog živca.

Preosjetljivost zuba može se liječiti specijalno formuliranim pripravcima (paste za zube, gelovi, lakovi) koje stomatolog profesionalno aplicira u ordinaciji. Oni djeluju tako da zatvaranjem dentinskih kanalića sprječavaju podraživanje zubnog živca. Zavisno o uzroku preosjetljivosti, rješenje može biti:

*izrada novog ili zamjena starog ispuna

*izrada bruksističke udlage

*terapija ortodontske anomalije

*promjena nepodesnih navika.

Prevencija – što možemo učiniti da bismo prevenirali preosjetljivost zuba?

*ispravna tehnika četkanja mekom četkicom, laganim kružnim pokretima

*koristiti pastu za zube na bazi fluorida

*smanjiti konzumiranje kisele hrane i pića

*ne prati zube odmah nakon unosa kisele hrane ili pića (tek nakon sat vremena)

*korekcija krivog zagriza

*nošenje bruksističke udlage koja sprječava nastajanje defekata na gleđi.

Izvor: Miličić Dent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -