Naslovna Obavještenja Kako doći do stomatologa za vrijeme praznika i vikendom

Kako doći do stomatologa za vrijeme praznika i vikendom

Veliki broj građana često ima probleme sa zuboboljom u kasnim večernjim satima ili tokom vikenda i praznika, a većina njih ne zna kako u tom slučaju doći do stomatologa. Nakon malog istraživanja koje smo uradili prenosimo vam naša saznanja.

Prije svega treba napomenuti da dežurni, odnosno pripravni stomatolozi radnim danima rade u periodu od 21 do 07 časova, dok vikendima i prazničnim danima rade 24 sata. Ukoliko u ovom periodu dobijete zuboboblju ili  krvarenje iz zuba, prvo što treba da uradite je da nazovete službu Hitne pomoći na broj 124. Nakon toga iz službe Hitne pomoći će vas uputiti na pripravnog stomatologa. Oni će vam takođe dati i kontakt telefon pripravnog stomatolga kojeg ćete vi sami pozvati objasniti mu vaše probleme i dogovoriti posjetu njegovoj ordinaciji u najkraćem mogućem roku.

Ono što je važno naglasiti je da su ove usluge besplatne, a pripravni stomatolog je dužan djelovati samo u slučajevima hitnih intervencija, poput jakih bolova, otoka i krvarenja i pacijentu daje prvu pomoć.

Listu, odnosno raspored privpravnosti određuje Fond, ali se raspored može mijenjati ukoliko se dva stomatologa dogovore da zamijene pripravnost i o tome na vrijeme obavijeste službu Hitne pomoći koja će obavijestiti Fond o promjeni i pacijente upućivati na pravog stomatologa.

Zloupotrebe

Na žalost, i kada je riječ o ovom segmentu medicinskog djelovanja postoje određene zloupotrebe.

Već smo pomenuli da su usluge besplatne, pa ima onih pacijenata koji trpe bolove ili krvarenja i čekaju kasne večernje sate kako bi nakon toga dobili besplatnu uslugu koja bi u protivnom bila naplaćena. Takođe, ima i slučajeva lažnih poziva, odnosno da se pacijent ne pojavi u ordinaciju, ali i fizičkih napada na stomatologe.

Sa druge strane, ima i onih slučajeva kada se pripravni stomatolog ne javlja na telefon. U tom slučaju, njemu zbog nemara slijedi kazna. No, to je mala utjeuha za pacijenta s obzirom da je u Podgorici pripravan samo jedan stomatolog.

- Advertisment -

POPULARNO

Saradnja sa lokalnom zajednicom putem dentalnog marketinga na socijalnim mrežama

U današnjem digitalnom svijetu firme moraju da imaju snažno prisustvo na mreži kako bi olakšali komunikaciju sa kupcima i podstakli rast svog...

Predstavljamo: T3® kratki implantati

Dužina i karakteristike T3 kratkog implantata su dizajnirane da pružaju mogućnost implantacije u nekim izazovnim kliničkim slučajevima, gdje je visina kosti nedovoljna...

U praksi možeš da naučiš mnogo više nego na fakultetu

Ordinacija „Llolla dent“ iz Ulcinja, u kojoj dugi niz godina rade otac i sin Rešid i Miradin Lolović, od prije osam, devet...

Slabo mineralizovani kutnjaci i sjekutići (MIH)

Poseban oblik razvojnog defekta zuba se naziva molarno sjekutićni poremećaj mineralizacije. Opšte prihvaćena skraćenica je MIH (Molar Incisive Hypomineralisation), a ova nepravilnost...
- Advertisment -