NaslovnaZa pacijenteŠta nakon vađenja zuba: Smjernice i moguće komplikacije

Šta nakon vađenja zuba: Smjernice i moguće komplikacije

- Advertisement -

Vađenje zuba često je nužno za oralno zdravlje, mada treba učiniti sve da do toga ne dođe. U nekim situacijama ipak nema drugog izbora. Sa izvađenim zubom niste završili sav posao. To može biti postupak koji izaziva određene nelagode i zahtijeva oporavak, a da bi on bio uspješan i da biste izbjegli potencijalne komplikacije važno je da slijedite pravila postupanja nakon ekstrakcije zuba.

Šta raditi tokom procesa oporavka:

- Advertisement -

Odmor i ograničenje aktivnosti

Prvih 24 sata nakon vađenja zuba obavezno odmarajte i izbjegavajte fizički naporan rad. Treninge i bilo kakvu fizičku aktivnost tokom narednih nekoliko dana ograničite kako biste spriječili komplikacije.

Gaza i krvni ugrušak

Gazu koju je postavio stomatolog ostavite preko rane najmanje 20 minuta ili dok krvarenje ne prestane i stvori se krvni ugrušak, za što je obično potrebno do 3-4 sata. Važno je da zagrizete gazu, jer od tog pritiska može da prestane krvarenje. Blaga sukrvica je normalna tokom prva dva dana.

Održavanje ugruška

Nikako ne ispirajte usta vodom ili bilo kojom drugom tečnošću u prvih 24 sata! Bilo bi dobro i 48 sati da sačekate. Ovo je greška koji mnogi prave. Ispljunite pastu nakon četkanja zuba kako biste izbjegli ispiranje ugruška, jer u suprotnom može doći do stanja poznatog kao alveolitis i otežati zacjeljivanje rane. Sisanje i čačkanje mjesta izvađenog zuba mogu biti uzroci ispadanja zgrušane krvi, tako da nemojte to raditi.

Hirurško vađenje zuba

Ako ste imali hirurško vađenje zuba, koristite hladne obloge kako bi otok bio što manji. Držite ih sa spoljne strane dva-tri minuta, a onda napravite pauzu oko 45 minuta. Postupak ponovite nekoliko puta tokom prvog dana. Otok može da se javi u prvih 48 sati, ali je hlađenje djelotvorno samo u prvih nekoliko sati. Konci se uklanjaju obično nakon nedjelju dana.

Održavajte pravilnu oralnu higijenu

Kada prođe bar 24 sata od ekstrakcije, nikako ranije, lagano isperite usta slanim rastvorom kako biste podržali zarastanje rane. Nastavite sa oralnom higijenom, ali budite nježni prema tretiranom području. Nemojte da grijete stranu na kojoj je rađena intervencija, ni držati ruku ili maramicu. Izbjegavajte spavanje na toj strani.

Prestanak pušenja

Izbjegavajte pušenje narednih 48 sati jer dim cigareta može da utiče na razgradnju ugruška i da iziritira ranu, što može uspori njeno zacjeljivanje. Pušenje takođe uzrokuje skupljanje štetnih materija u usnoj duplji, što ne doprinosi brzom ozdravljenju.

Oprezno dok jedete

Preporučuje se da ne jedete dok traje djelovanje anestezije, kako biste izbjegli da slučajno ugrizete oboljelo područje. Prvih nekoliko dana nakon vađenja zuba konzumirajte meku i ohlađenu hranu. Svakako izbjegavajte da nanosite hranu na tretirano područje. Danima nakon vađenja zuba izbjegavajte bilo kakvu vrstu sjemenkaste i grudvaste hrane, kao što su čips, hrana sa makom, pirinčem, kokice… Prilikom konzumiranja ovakve hrane sitni komadići mogu da upadnu u ranu i izazovu probleme.

Izbjegavajte kafu i alkohol

Konzumiranje alkohola se ne preporučuje zbog proširivanja vena koje može izazvati komplikacije, a kafa zbog toga što podiže pritisak. Nemojte ih konzumirati bar dva dana od vađenja zuba.

- Advertisement -

Ljekovi protiv bolova

Ako osjećate bolove nakon tretmana, možete uzeti ljekove koje vam je preporučio stomatolog. Izbjegavajte ljekove koji razrjeđuju krvo, kao što su aspirin i andol. Umjesto toga, koristite brufen ili nimulid.



Pravovremeni savjet stomatologa

Ako poslije tretmana osjećate bol koji ne prestaje ni nakon 48 sati, ako se pojavi otok ili krvarenje, nemojte čekati da stvari postanu urgentne ili pokušavati da sami riješite problem. Odmah se obratite stomatologu kako bi vam prilagodio terapiju.

Kako rana zarasta nakon vađenja zuba

Nakon vađenja zuba, ostaje prazno mjesto koje se polako ispunjava krvlju, stvarajući krvni ugrušak. Taj ugrušak predstavlja početak procesa zacjeljivanja rane. U njemu će se formirati vezivna tkiva i sitni krvni sudovi. Epitelne ćelije na ivici zubne jame počeće da se množe i približavaju.

U periodu od godinu dana nakon vađenja zuba dolazi do atrofije vilice, što znači gubitak vilične kosti. Kada se završi proces okoštavanja zubne jame, vilica može da izgubi čak i 50 odsto visine koju je imala dok je zub bio prisutan. Srećom, savremene metode u stomatologiji, među kojima su zubni implantati i ugradnja vještačkih kostiju, danas omogućavaju zaustavljanje ovog procesa.

Moguće komplikacije nakon vađenja zuba

Vađenje zuba je često prilično jednostavan i siguran postupak, ali postoje i potencijalne komplikacije koje bi trebalo imati na umu.

Alveolitis – Nastaje kada krvni ugrušak ispadne, a kost ostane nezaštićena, stvarajući pogodno tlo za infekciju.

Bol poslije vađenja zubaBol poslije ekstrakcije može trajati jedan do četiri dana. Za ovaj bol odgovorna je zgrušana krv koja je ispala iz rane. Mjesto zuba i njegova okolina je osjetljiva i može oteći, a postoji i mogućnost da se jai povišena temperatura i uveća limfna žlijezda. Ovi zdravstveni problemi uglavnom nestaju poslije desetak dana.

Infekcija – Otok, bol i iscjedak iz rane mogu ukazivati na infekciju koju je potrebno liječiti antibioticima i lokalnim tretmanom.

Krvarenje – Može se pojaviti ako prerano uklonite gazu ili uzimate ljekove koji razrjeđuju krv. Takođe može biti izazvano povredom zubne površine ili desni ili zbog proširenih vena.

Zaostali fragmenti kosti – Ako nakon vađenja zuba ostanu mali koštani fragmenti, oni mogu izazvati bol, gnojni iscjedak i otok.



Vađenje zuba je često nužan korak u očuvanju oralnog zdravlja, a pravilna njega nakon postupka i brza reakcija na eventualne komplikacije omogućiće vam da kroz ovaj proces prođete što lakše. Veoma je važno mjesto na kojem je nekad bio zub održavamo čistim, ali ga pažljivo četkajte. Ako vas stomatolog pozove na kontrolu, nemojte to nikako izbjegavati. Pridržavajte se datih savjeta i oporavak će proći bez problema.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -