NaslovnaObavještenjaOralna higijena kao odraz zdravlja cijelog organizma

Oralna higijena kao odraz zdravlja cijelog organizma

- Advertisement -

Naše oralno zdravlje je jako bitan dio opšteg zdravlja, pa je redovna briga o oralnom zdravlju, briga o samom sebi.

Naučna istraživanja povezuju mnoge bolesti sa bolestima usne duplje. Zdravstveni problemi koji nastaju u usnoj duplji, poput zapaljenja desni, naslaga na zubima, kao i karijes, mogu se povezati sa bolestima srca, ali mogu dovesti i do prevremenog porođaja kod trudnica i male težine beba.

Iz tog razloga, redovne posjete stomatologu su neophodne, jer sve što se otkrije na vrijeme, brzo se i izliječi i popravi.

Ne čekajte bol da biste posjetili svog stomatologa, već to činite dva puta godišnje. Uvjerite se da su vaši zubi i desni u dobrom stanju, poslušajte savjete stomatologa i pridržavajte ih se.

Učite djecu da peru zube prema pjesmici, „kiša pada, trava raste“, jer je to ispravna tehnika pranja zuba. Zube perite dva puta dnevno, ujutru i uveče, redovno koristite konac za zube, kao i interdentalne četkice. Možete koristiti i tečnost za ispiranje usne duplje.

Pokušajte da ostavite pušenje, konzumiranje brze hrane, kao i konzumiranje obijenih pića, kako biste sačuvali belinu zuba. Ako ne kontrolišete stanje vaših zuba, i zanemarujete promjene koje se javljaju kako na zubima, tako i na desnima, dospjećete u stanje prijevremenog gubitka zuba.

Foto: freepik.com

Loši statistički podaci

Prvi utisak o nekome stičemo na osnovu fizičkog izgleda, njegovom osmijehu i stanju zuba, ali i prema dahu koji dolazi iz usne duplje. Loša ekonomska situacija dovodi do toga da djeca ne posjećuju redovno stomatologa, kao i da nemaju razvijene navike po pitanju oralne higijene.

Njihovim odrastanjem problem se samo povećava, pa je većina njih već u dvadesetim godinama bezuba, ili sa generalno lošim stanjem zuba. Karijes je bolest broj 1, a iza njega odmah slijedi paradontoza. Posljednjih godina parodontopatija, je u velikom porastu, čak i kod mlađe populacije.

Zubne četkice mijenjajte na svaka tri mjeseca, jer poslije toga one ne vrše dobro funkciju zbog koje postoje. Kada ne održavate redovnu oralnu higijenu, vaša usna duplja je prepuna bakterija, zatim dolazi do pojave plaka na zubima, koji može dovesti do upale desni, karijesa, parodontoze i gingivitisa.

Ukoliko se ova stanja ne liječe, u tom slučaju može doći do hronične infekcije, koja na kraju može rezultirati prevremenim ispadanjem zuba. Vođenje računa o pravilnoj higijeni usne duplje, rizik smanjuje na minimun, pa je jako važno da odmalena naučimo sve što je potrebno, kako bi naša usna duplja bila zdrava.

Foto: kurir.rs

Zubni kamenac – kako nastaje i kako se uklanja

Naslage koje se nalaze na prelazu između desni i zuba, nazivamo zubni kamenac. Neravna površina, koja se osjeća pod jezikom, nastaje kada se minerali iz pljuvačke ugrade u meke naslage.

Boja naslaga nastaje od pigmenta hrane, ali i bakterija koje se tu nastanjuju. Iz ovog razloga, zubni kamenac postaje i zdravstveni problem, a ne samo estetski. Stomatolozi smatraju da je skupljanje zubnog kamenca na zubima, direktna posljedica loše i neredovne oralne higijene pacijenata.

Međutim, kamenac se može javiti i kod ljudi koji imaju nepravilan raspored zuba, a visoku koncentraciju fosfata i kalcijuma u pljuvački. Tada, do stvaranja zubnog kamenca dolazi i pored dobre oralne higijene. Kamenac se uklanja u stomatološkoj ordinaciji, posebnim ultrazvučnim aparatom.

Najčešće je potreban jedan tretman, poslije koga se zubi poliraju. Cijela ova procedura je bezbolna, a preporuka je da se radi na svakih šest mjeseci. Zubi tada postaju zdraviji, a i bjelji, pa tu dolazi do izražaja i estetski momenat.

Zubne krunice ili navlake za zube

Krunice predstavljaju protetsku nadoknadu kada pacijent nema zub ili mu je zub oštećen. Mogu se izrađivati kao pojedinačne, ili kao član zubnog mosta. Navlake za zube predstavljaju tanak sloj keramike, ili metala i keramike.

Navlake koje se stavljaju na prirodne zube i navlake koje se stavljaju na implante, pružaju isti vizuelni efekat. Razlika je što se navlake na prirodnom zubu cementiraju, a navlake na implantu šrafe. Krunice u potpunosti nadoknađuju zub koji se njima menja, kako estetski tako i funkcionalno, što je i najbitnije.

Krunice ili navlake se preporučuju pacijentima kojima su zubi destruirani karijesom, pacijentima koji imaju izrazito velike plombe, kao i pacijentima koji imaju prebojene zube. Endodenski liječeni zubi koji su izgubili dentin, takođe su dobar kanditat za zubne krunice. Prilikom redovnih kontrola, vaš stomatolog će ukoliko imate neki od ovih problema, preporučiti ugradnju krunica, kako bi povratio funkciju zuba.

Foto: lumidentstudio.rs

Izrada i ugradnja

Prva posjeta stomatologu podrazumijeva uzimanje otiska, kako bi se uvidio položaj zuba, njihov izgled i oblik. Moguće je izvršiti i trodimenzionalno skeniranje, i to najbolje za one pacijente kod kojih će krunice biti odrađene od cirkonijuma ili pune keramike.

Poželjno je i kompjutersko skeniranje u slučajevima kada se odrađuju kompletno obe vilice, jer se na taj način planira finalni izgled obje vilice. Stomatolog zatim sa pacijentom razgovara u vezi oblika, dužine, veličine i boje zuba. Zatim dolazimo do sljedeće faze, a to je brušenje zuba.

Potom se uzima otisak, a zatim izrađuju privremene zubne navlake. Najsavremenija lokalna anestezija, produženog dejstva, daje se svim pacijentima prije otpočinjanja procesa brušenja zuba, pa je sam postupak potpuno bezbolan. Brušenje zuba traje, ako je u pitanju manji broj zuba, otprilike oko jedan sat.

Ako je u pitanju veći broj zuba, ili svi zubi obe vilice, brušenje može trajati i do 6, 7 sati. Sloj koji se brusi je otprilike debljine od 0.5 milimetara do 2 milimetra. Proces ugradnje krunice na prirodan zub, potpuno je identičan kao i kod ugradnje krunice na implant, samo su različiti procesi na koji se pacijenti pripremaju za čitav postupak.

krunice
Foto: depositphotos.com

Koliko se vremenski čeka na zubne krunice?
Praksa je pokazala da je za pacijenta bolje, ukoliko se za vrijeme jednog tretmana, završi brušenje i donje i gornje vilice, kao i uzimanje otiska i izrada privremenih zubnih krunica. Cio ovaj postupak može trajati i do nekoliko sati, ali je samom pacijentu lakše da jednom prođe kroz čitav proces.

Privremene krunice za zube izgledaju slično kao i kasniji finalni rad, na koji pacijenti čekaju od 10 dana do dvije nedelje. Mnogi pacijenti se potpuno oduševe kada dobiju privremene navlake. A oduševljenje je još veće kada dobiju konačne krunice, jer je kod njih zagrižaj još bolji, a i sam izgled zuba.

Proba krunica za zube je možda najvažnija faza same izrade navlaka, i to je momenat kada pacijent prvi put vidi svoje nove zube. Keramičke krunice, u ovoj fazi su još uvijek neobrađene ali imaju boju i oblik, pa su moguće manje korekcije i oblika, ali i boje. Navlake za zube je u ovoj fazi moguće požutjeti, ali ne i dodatno pobijeliti.

Iz tog razloga je veoma važno da pacijent prilikom razgovora sa stomatologom, posluša njegove savjete i dobro odabere boju navlaka. Nakon postupka cementiranja, koji predstavlja završnu fazu ugradnje krunica, nemoguće se mijenjati boju i oblik, već su moguće samo manje korekcije, ako je potrebno skraćenje navlake.

Samo cementiranje traje oko jedan minut po navlaci. Kada se urade navlake na jednoj ili obje vilice, pacijent dobija silikonske folije, koje nosi noću, kako se krunice ne bi oštetile. Dan nakon cementiranja, stomatolog proverava zagrižaj pacijenta.

Metalokeramičke ili bezmetalne krunice – izbor je na vama

U zavisnosti od stanja zuba, ali i toga koliko se krunica pravi, možete birati između bezmetalnih krunica i metalokeramičkih krunica. Naravno, najbolje je da pri izboru uvažite savjete svog stomatologa, kako biste na samom kraju procesa bili zadovoljni. Do skoro su metalokeramičke navlake bile najčešći izbor.

One u osnovi imaju metal, koji se nanosi u tankom sloju, a preko metala se nanosi nekoliko slojeva keramike. Ove krunice su čvrste i estetski prihvatljive, ali bolje estetske karakteristike imaju bezmetalne krunice.

Bezmetalne navlake su najbolje rješenje kada se radi nekoliko pojedinačnih krunica, naročito za prednje zube, jer se idealno uklapaju u zubni ni, pa ih je zbog toga teško razlikovati od prirodnih zuba. Kako je tehnologija napredovala, tako su se i materijali od kojih se prave bezmetalne navlake stalno usavršavali i postali gotovo neuništivi.

Razlikujemo nekoliko vrsta bezmetalnih navlaka. One mogu biti izrađene od staklo keramike, cirkonijuma ali dislikatne keramike. U zavisnosti od materijala od koga su izrađene, razlikuje im se i cijena.

Koliki je životni vijek krunicama za zube?

Ovo pitanje jako interesuje sve pacijente, jer žele da znaju šta plaćaju, a ukoliko radite obe vilice, cifra umije da bude poprilično velika.

Metalokeramičke krunice se u mnogim ordinacijama više i ne koriste, jer imaju ograničen rok trajanja, ali i desni su se zbog kontakta sa metalom postepeno povlačile.

Nove, bezmetalne krunice su izrađene od savremenih materijala, pa im je rok trajanja preko 15 godina, a često i do kraja života pacijenta.

Rok trajanja uveliko zavisi i od samih desni pacijenta, ali i od njegovih životnih navika. Nakon ugradnje krunica, potrebno je nastaviti sa održavanjem dobre oralne higijene, ali i redovnim posjetama stomatologu, kako biste što duže uživali u svojim zubima i lijepom osmijehu.

Izvor: Dijeta i zdravlje

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -