NaslovnaObavještenjaVađenje zuba - 1.000 zašto, 1.000 zato

Vađenje zuba – 1.000 zašto, 1.000 zato

- Advertisement -

Vađenje zuba kod mnogih izaziva noćne more. Međutim, u većini slučajeva stomatološka hirurgija je rutinski posao i treba prevazići strah – ne boli!

Zašto strah nije dobar i šta Vam se može desiti ako se mnogo uplašite zbog fizičkih procesa i adrenalina koji u tom slučaju luči organizam opisaćemo kroz ovaj tekst.

Šta podrazumijeva vađenje zuba?
Zub je u alveoli, svojoj zubnoj čašici, fiksiran mnogobrojnim vlaknima, raspoređenim u različitim pravcima, koja predstavljaju osnovni sastavni dio periodoncijuma. Vađenje zuba je postupak sa ciljem da se, uz primjenu odgovarajuce sile, zub odvoji od alveole i ukloni iz nje.

Stomatološka hirurgija je grana koja se bavi ovim postupcima. U toku vađenja zuba, odgovarajućim pokretima se kidaju pojedina vlakna i širi se alveola, što omogućava vađenje zuba bez primjene jake sile kojom bi trebalo pokidati sva vlakna odjednom.

Da li će vađenje biti “teško”?
Na težinu vađenja utiče:
*Kvalitet i kompaktnost kosti (lakše je vađenje kod mlađih nego starijih osoba)
*Dentalni faktori (oblik, broj korijena)
*Da li je zubni niz pun ili nije (teže je vađenje kod punog zubnog niza)
*Da li postoji proces na tom zubu ili ne

Iskusan stomatolog će na snimku vidjeti položaj korjenova i kompletnu situaciju i unaprijed Vam reći da li će vađenje zuba biti teško ili lako (cijena vađenja zuba se razlikuje). Ono što je važno da znate: teško ili lako vađenje nije teško ili lako za Vas!

Teško ili lako je samo za stomatologa koji vadi zub. Ono što ćete Vi primijetiti je samo da li vađenje zuba traje kraće ili duže. Što se bola tiče, da li će vađenje boljeti ne zavisi od toga da li je vađenje teško ili lako. Vađenje može biti taško ukoliko su korjenovi krivi ili jako zadebljali.

Tada se mora uraditi separacija (odvajanje) korjenova, da bi se olakšalo vađenje zuba. Odvajanje korjenova se vrši klasičnom “zubarskom bušilicom” gdje stomatolog uklanja zubno tkivo turbinom i na taj način razdvaja korjenove kako bi izvadio jedan po jedan.

Da li će vađenje zuba biti bezbolno?
Zub se obavezno vadi u lokalnoj anesteziji. Ukoliko anestetik djeluje kako treba – vađenje zuba sigurno neće boleti! Bezbolno vađenje zuba nije moguće u sljedećim situacijama:
*Kada postoji proces oko korjena zuba (infekcija)
*Pod jakim otokom
Zub pod otokom

Otok zuba i infekcija sprječavaju tok ubrizganog anestetika pa samim tim anestezija može da djeluje ili slabije, ili da uopšte ne djeluje. Međutim, ne brinite. Sve ovo se vidi na snimku, pa će Vam stomatolog unaprijed reći svoje prognoze. Ako je zub pod otokom, najvjerovatnije će Vam prepisati antibiotik i poslati Vas kući.

Otok zuba će spasnuti poslije par dana i vađenje zuba će biti moguće. Ako je upala toliko jaka da otok ne splasne poslije par dana uzimanja antibiotika, moraćete da vadite zub tako i najvjerovatnije će i poslije dvije date anestezije zub bit bar malo osjeteljiv. U ovom slučaju ćete morati malo da istrpite, zarad svog opšteg zdravlja. Dobra strana je ta što do ovoga rijetko kada dolazi.

Do ovoga dolazi u slučajevima (velike) neodgovornosti pacijenta (ako ovo čitate i u toj ste situaciji, morali smo Vam reći, nemojte da se ljutite, sami ste krivi). Ukoliko čekate “da prođe” – neće proći! Što više čekate – to gore po Vas! Da bi bezbolno vađenje zuba bilo moguće, javite se odmah!

Gdje se daje anestezija (tipovi anestezije)?
Ovo je veoma važno pitanje. Odgovor je:
*Za gornje zube – anestezija se daje blizu korjena samog zuba i anestezira samo taj zub
*Za donje zube – anestezija se najčešće daje u kosti iza posljednjeg zuba (zub osmica, kost mandibula – “mandibularna naestezija”)

Mandibularna anestezuja je neophodna zbog načina kako se granaju i kako su dostupni nervi kroz vilicu. Problem kod ove anestezije je što cijela polovina lica postaje neosjetljiva, uključujući i obraz. Anestezija se daje u korjenu mandibule, a ti nervi inervišu sve zube od jedinice do osmice. Takođe i (bukvalno) polovina donje usne postaje neosjetljiva.

Mogući problemi sa mandibularnom anestezijom
Zbog neosjetljivosti usne i obraza kod mandibularne anestezije poneki pacijenti, bez obzira na jasna upozorenja stomatologa (valjda su tada pod stresom pa “ne čuju” šta im se priča poslije vađenja), grickaju donju usnu i obraz. Ovo uglavnom rade djeca i mlađe osobe, jer je “interesantan” osjećaj.

Međutim, dešava se da zbog toga što ih ništa ne boli sebi naprave ozbiljne rane kojima treba i po mjesec dana za u potpunosti zarastu. Stomatolog će Vas svakako upozoriti, ali ne grickajte usnu i obraz!

Foto: freepik.com

Da li će rana boleti nakon vađenja?
Da! Anestetik djeluje sat-dva-tri. Kada prođe, rana će boljeti. Ovo je najnormalnije, jer svaka rana boli, a rupa ostala od vađenja je itekakva rana.

Savjet: ako Vas rana boli nakon vađenja u konsultaciji sa stomatologom uzmite neki lijek protiv bolova. Bol ne bi trebalo da traje dugo (dan, ne bi trebalo više). Kada prespavate, siguno će biti bolje.

Zašto rana duže boli ljude koji se plaše? (!)
Ovo nije trik pitanje. Zaista je tako. Kod ljudi koji se uplaše mnogo u toku vađenja, adrenalin koji se luči zbog straha sužava krvne sudove. To stomatolog lako primjećuje jer desni oko zuba postaju veoma blijede i vjerovatno će Vam i reći “da ste se mnogo uplašili”. Suženi krvni sudovi smanjuju dotok krvi.

Smanjen dotok krvi dovodi do toga da se u rani ne formira krvni ugrušak. Krvni ugrušak je taj zbog koga “rana zarasta”. Bez njega, rana ostaje otvorena rupa u mesu duže vrijeme. Ovo se naziva alveolit. Alveolit boli. Može da boli i po par dana, čak i nedelju dana nakon vađenja. Ako se javite stomatologu sa alveolitom, stomatolog će namjerno instrumentom (sterilnim, naravno) raskrvariti ranu kako bi mogla da zaraste. Ukoliko i ovo ne pomaže stavlja se vještački krvni ugrušak i rana se privremeno zatvara pomoćnim materijalima.

Koliko zuba se mogu izvaditi u jednoj poseti?
U jednoj posjeti se može izvaditi jedan ili više zuba.
Šta poslije vađenje zuba?
Poslije vađenja je neophodno da se rana obradi na pravi način, da se provjeri da li je sve izvađeno, da se izazove krvarenje, ako se alveola ne puni krvlju, da se stegnu ivice rane, kako bi alveola lijepo zarasla stavi tampon. U nekim slučajevima, ako to procijeni stomatolog, bolje je javiti se hirurgu nego vaditi zub u ordinaciji, zbog mogućnosti javljanja komplikacija.

Korisni savjeti
Savjeti za pacijente prije vađenja zuba
*vađenje obavtiti u prepodnevnim satima
*za pacijente, hronične bolesnike na terapiji, neophodno je da su uzeti terapiju tog dana (izuzev aspirina)

stomatolog
Foto: metrowestdailynews.com

*vađenje zuba obaviti poslije obroka
Savjeti za pacijente nakon vadjenja zuba
*tampon se može izbaciti iz usta poslije deset do petnaest minuta
*dok traje anestezija ne treba ništa jesti
*rana se ne smije ničim ispirati

*tog dana se ne smije jesti vruća hrana
*u slučaju da se javi bol nakon prestanka djelovanja anestezije, popiti neku tabletu protiv bolova: BRUFEN, KAFETIN, NIMULID…,a nikako lijekove koji sadrže acetil salicilnu kiselinu kao što su andol, midol, aspirin…, jer mogu prouzrokovati dodatno krvarenje
*u slučaju postojanja otoka stavljati HLADNE OBLOGE spolja 5-10 minuta, zatim praviti pauzu 15-20 minuta

*ako se dan-dva poslije vađenja jave jaki bolovi, krvarenje ili otok, treba se obavezno javiti stomatologu
*ako se nakon vađenja jave jaki bolovi, znači da je došlo do alveolita (suva rana, bez krvi), tada je nepohodno da se pacijent javi stomatologu, kako bi se rana tretirala na pravi način

Na kraju
Ne plašite se. Hirurgija ne boli! Strah, kao što ste vidjeli, Vam može samo škoditi.

Izvor: Dentalspa

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -