NaslovnaSavjetiBol nakon stomatoloških tretmana: Vrste, uzroci i savjeti

Bol nakon stomatoloških tretmana: Vrste, uzroci i savjeti

- Advertisement -

Pacijenti kod stomatologa najčešće idu da bi se oslobodili bola. Prije zubobolje mnogi se ne opterećuju mnogo planiranjem pregleda, a kada se zub razboli onda tražimo intervenciju što prije kako bi nepodnošljiva neprijatnost prošla. Moderna stomatologija danas omogućava da procedure budu bezbolne koliko je najviše moguće, ali to ne znači da se bol neće nikad pojaviti, pa ni po završetku određenih zahvata.


U kojim situacijama i zašto se najčešće javljaju komplikacije i bolovi nakon stomatoloških zahvata, te kako se što brže oporaviti opisaćemo u ovom članku. Bol nakon određenih stomatoloških tretmana može biti neizbježan, ali se pacijenti uglavnom brzo oporave, pogotovo ako se pridržavaju onoga što im je stomatolog rekao. Važno je razumjeti koje vrste bolova nakon zahvata postoje, koji su njihovi uzroci i kako postupiti u takvim situacijama. Ako bol postane nepodnošljiv ili traje duže nego što očekujete, obavezno se javite svom stomatologu kako ne bi došlo do još većih komplikacija. On je vaš najbolji izvor informacija o oralnom zdravlju i procesima oporavka nakon tretmana.


Bol nakon endodontskog tretmana:

Endodontski tretman, poznat i kao tretman korijenskog kanala, često je nužan za spašavanje zuba od bakterijskih infekcija. Zavisno od ozbiljnosti problema, stomatolog će odabrati odgovarajući tretman. Nakon završenog tretmana, bol na dodir ili prilikom žvakanja može se pojaviti u području liječenog zuba. Ova nelagoda obično će nestati nakon nekoliko dana, ali izbjegavanje pretjeranog kontakta sa liječenim zubom pomoći će da se bol ublaži.

Bol nakon stavljanja lijeka:

Osim standardnog endodontskog tretmana, postoji i drugi način liječenja koji uključuje primjenu lijeka, poput paraformaldehida, kako bi se pulpa (živac) umrtvila. Ovaj postupak može uzrokovati bol zbog samog procesa mumifikacije pulpe. Lijek obično sadrži i anestetik, ali ipak se može osjetiti neugodan bol. Ako bol postane veoma jak, važno je konsultovati stomatologa kako bi se prilagodila terapija.

Bol nakon vađenja zuba:

Nakon vađenja zuba, rana može izazvati bol. Da biste ublažili ovaj bol, važno je pridržavati se uputstva stomatologa. Izbjegavajte konzumaciju vruće hrane ili pića, gaziranih napitaka i pušenja. Tokom procesa ozdravljenja, tijelo će stvoriti krvni ugrušak i postupno formirati kost, ali ako dođe do ispiranja rane ili se ugrušak izgubi, može se razviti “suva alveola” koja uzrokuje izrazito neugodan bol. U ovom slučaju, potrebno je hitno konsultovati stomatologa kako bi se bol lokalno ublažio. Ipak, ako se budete držali onoga što vam je stomatolog savjetovao nakon vađenja zuba, nećete doći u tu situaciju. Ni slučajno nemojte ranu ispirati bilo kakvim tečnostima: čajem, hidrogenom, tečnostima za ispiranje usta, rakijom, mlijekom…

Bol nakon ispuna:

Nakon što stomatolog stavi amalgamski ispun (poznat kao crna plomba), možda ćete osjetiti bol. Razlog je često taj što je potrebno pulpu zaštiti cementom, a neki cementi sadrže kiselu fazu koja može izazvati tupi bol na nekoliko dana. S vremenom će ovaj bol obično nestati.

Bol na mjestu uboda injekcije:

Bol na mjestu uboda anestezije je čest i normalan odgovor tijela na injekciju anestetika. Tokom procesa ubrizgavanja anestetika, tkiva se lagano šire, što može uzrokovati bol. Ne brinite, s vremenom će ovaj bol spontano nestati.

Kako se brže oporaviti nakon stomatološkog tretmana:

Pratite uputstva stomatologa Pridržavajte se svih uputstava koje vam je dao stomatolog i brže ćete se oporaviti, a nećete morati da se suočavate sa raznim potencijalnim komplikacijama.

Odmorite se – Odmor je veoma važan za proces ozdravljenja. Izbjegavajte naporne aktivnosti koje mogu povećati bol.

Primjenite hladne obloge – Hladne obloge mogu pomoći da smanjite oticanje i bol ako već do njih dođe. Stavljajte ih na područje koje vas boli 15-20 minuta svakog sata.

Održavajte oralnu higijenu – Ovo se podrazumijeva. Nastavite da četkate zube, ali budite izuzetno nježni prema tretiranom području.

Javite se stomatologu – Ako je bol nepodnošljiv ili traje dugo, nemojte izigravati sebi ljekara, javite se stomatologu kako bi riješili problem prije nego što dođe do još većih komplikacija.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -