NaslovnaSavjetiKako pušenje uništava vaše zube

Kako pušenje uništava vaše zube

- Advertisement -

Pušenje cigareta dokazano utiče na vaše oralno zdravlje. Mnoge studije su dokazale štetnost ove loše navike po vaše opšte zdravlje.

Pušenje povećava rizik od pojave srčanog udara i istovremeno je najveći faktor rizika za nastanak raka pluća. Međutim, da li ste znali na koji način i u kojoj mjeri pušenje utiče na zube, desni, viličnu kost i ostala meka tkiva.

Kada pomislimo na zdravstvene probleme uzrokovane pušenjem, najčešće pomislimo na probleme disajnih puteva i na kardiovaskularni sistem organizma.

Foto: aafp.org

Pušenje uveliko utiče i na zdravlje usne duplje. Duvanski dim je složena mješavina više od 4000 različitih sastojaka, od kojih je 60 kancerogenih.

Sastojci duvanskog dima utiču na organizam na razne načine – djeluju na mikrovaskulaturu i smanjuju protok krvi, djeluju na mikrobiologiju oralnog plaka i smanjuju odbrambenu sposobnost organizma.

Posljedice pušenja su:
Pigmentacije na zubima – pušenje uzrokuje nastanak pigmentacija na zubima, a u nekim slučajevima dolazi do potpune promjene boje zuba. Izbjeljivanjem zuba ili izradom protetskih nadoknada se može uticati na boju zuba.

Loš zadah – jedan od glavnh uzroka halitoze je pušenje. Ne samo da pacijenti imaju suva usta, već se katran i nikotin sakupljaju u usnoj duplji koje dovodi do „pušačkog zadaha“. Oboljenja desni kao posljedice pušenja, takođe, uzrokuju loš zadah.

Oštećenje zuba – pušenje uzrokuje veću akumulaciju dentalnog plaka u ustima što kao posljedicu ima bržu razgradnju strukture gleđi i nastanak karijesa, kao i brže nakupljanje zubnog kamenca.

Foto: herb.co

Oboljenja desni – duvan može značajno uticati na ćelijsku strukturu desni. Na taj način dolazi do oboljenja desni čime se otvara put za dalji prodor infekcije ka koštanom tkivu. Dokazano je da su pušači podložniji nastanku parodontopatije kao i da je njihovo liječenje znatno teže od nepušača.

Gubitak zuba – kod pušača je uzrokovan upravo razvitkom parodontopatije. U ovom stadijumu kost koja je držala zube na svom mjestu se „povlači“ i time ostavlja zube bez oslonca. Na ovaj način pacijenti mogu izgubiti veliki broj zuba i time umanjiti mogućnost za kvalitetnim protetskim zbrinjavanjem.

Sporije zarastanje rana nakon hirurških zahvata
Jedna od komplikacija nakon vađenja zuba je upala rane sa prisutnošću bola. Ova pojava se kod pušača javlja tri puta češće nego kod nepušača.

Toksini iz cigareta smanjuju krvarenje zbog čega može izostati stvaranje ugruška, a samim tim i zacjeljivanje rane.

Foto: heartfoundation.org.nz

Neuspjeh implantološke terapije
Pušači imaju 11 puta veći rizik za neuspjeh implantološke terapije. Duvanski dim djeluje na vezivno tkivo i kost oko zuba kao i na samu površinu zuba.

Pušenje uzrokuje resorpciju kosti i usporava zacjeljenje okolnih tkiva, što je od izuzetne važnosti kod oporavka nakon ugradnje implantanta.

Naučnici su dokazali da se čak 42% slučajeva parodontopatije može povezati s aktivnim pušenjem, a dodatnih 11% s ranije prisutnom navikom pušenja.

Izvor: ordinacija Barjaktarević

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -