NaslovnaZa pacijenteKako da se riješite upale desni bez posjete stomatologu?

Kako da se riješite upale desni bez posjete stomatologu?

- Advertisement -

Ako bolujete od blagog, početnog gingivitisa (upala desni), moguće je da ga se riješite sami, bez posjete stomatologu. Ako se budete pridržavali uputstava primjetićete poboljšanja već u roku od nedjelju dana, ali prevencija gingivitisa zahtijeva posvećenost. Takođe je važno da ipak zakažete i profesionalno čišćenje zuba kako biste osigurali odgovarajuću njegu.

Ako simptomi postanu ozbiljni biće potrebno više vremena da ih se riješiti i možda će zahtijevati medicinski tretman. Gingivitis može napredovati u bolest desni, pa je zato važno što je prije moguće reagovati. U ovom članku opisali smo što možete učiniti kako biste preokrenuli gingivitis, kako da prepoznate znakove njegovog napredovanja i kada je vrijeme da posjetite stomatologa.

- Advertisement -

Šta raditi u ranim stadijumima gingivitisa?

Ako su vam desni nježne ili malo crvene i upaljene, možda ste u ranim stadijumima gingivitisa. Dobra vijest je da se gingivitis može preokrenuti. To može zahtijevati kombinaciju dobre oralne higijene, kućnih ljekova i redovne stomatološke njege.

- Advertisement -

Efikasna tehnika četkanja

Vjerojatno već znate da bi trebalo da četkate zube barem dva puta dnevno, ali tehnika je važna i većini ljudi može koristiti podsjećanje. Stomatolozi predlažu:

  • Koristite četkicu sa mekanim vlaknima.
  • Četkatje pod uglom od 45 stepeni prema desnima.
  • Četkajte naprijed-natrag u kratkim potezima.
  • Pazite da četkate vanjske, unutrašnje i žvaćne površine zuba.
  • Važno je biti nježan prilikom čišćenja blizu desni, jer pretjerana sila može dovesti do oštećenja desni i zuba.
  • Posvetite otprilike dva minuta čišćenju cijele usne šupljine.
  • Zamijenite četkicu svaka tri ili četiri mjeseca ili prije ako su vlakna istrošena, ili koristite električnu četkicu.


Čišćenje između zuba

U pitanju je jednostavan koncept, ali zahtijeva malo truda. Vlakna četkice ne mogu uvijek da dosegnu hranu i bakterije koje se skrivaju između zuba i ispod rubova desni, pa je zato važno čistiti prostor između zuba barem jednom dnevno. Evo kako:

  • Nježno provucite zubni konac između zuba prema ivici desni.
  • Savijte konac oko zuba dok ne dođete do prostora između desni i zuba, pomičući ga gore i dolje.
  • Ponovite to sa obje strane svakog zuba.
  • Dobro isperite.

Isperite slanom vodom

Ispiranje slanom vodom je odavno poznata metoda za pomoć u zacjeljivanju rana u ustima. Jeftina je, netoksična i jednostavna za upotrebu. Pomiješajte jednu čajnu kašičicu soli sa jednom šoljicom vode. Ispirajte usta tim rastvorom oko dva minuta tri puta dnevno, preporučuje VeryWellHealth.

Soda bikarbona

Istraživanja pokazuju da soda bikarbona može pomoći da se smanje plak i upala uzrokovana gingivitisom. Jedno istraživanje otkriva da četkanje zuba fluoridnim pastama koje sadrže 20 do 35 odsto sode bikarbone smanjuje plak, upalu i krvarenje desni bolje od običnih pasti sa fluoridom.

Isprobajte “oil pulling”

“Oil pulling” je tehnika koja se koristi već dugi niz godina. Uključuje korišćenje ulja poput suncokretovog, kokosovog ili ulja od limunske trave. Isperite usta uljem kao bilo kojom drugom tečnošću za ispiranje. Istraživanja pokazuju da to može smanjiti oralne bakterije i plak, te poboljšati gingivitis. Međutim, potrebna su dalja rigorozna istraživanja.

Fluorid

Stanični fluorid je antimikrobni agens. Kada se koristi svakodnevno, pokazalo se da pasta za zube sa fluoridom pomaže u kontroli plaka i gingivitisa. Studije koje pokazuju da četkanje dva puta dnevno može smanjiti rizik od gingivitisa odnose se na paste za zube sa fluoridom.

Gel od kurkume

Istraživanja pokazuju da gel od kurkume za ispiranje usta jednako djelotvorno smanjuje plak i upalu uzrokovanu gingivitisom kao druga navedena sredstva. Druga istraživanja sugerišu da kurkuma može imati ugodniji miris i slađi ukus, te da neće obojiti zube. Slijedite upute na pakiranju.

Ispiranje usta zelenim čajem

Pokazalo se da ispiranje usta zelenim čajem smanjuje mikrobne patogene i poboljšava stanje dok je gingivitis još u blagoj fazi. U slučaju hronične bolesti desni koja zahtijeva profesionalno liječenje, ispiranje usta zelenim čajem je efektna dopunska terapija. Slijedite uputstva na deklaraciji proizvoda.

Optimizujte svoju ishranu

Istraživanja sugerišu da prehrana sa niskim udjelom ugljenihhidrata, bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminima C i D, antioksidansima i vlaknima može smanjiti upalu uzrokovanu gingivitisom. Konzumiranje zelenog čaja povezano je sa uopšteno dobrim oralnim zdravljem zbog antioksidativnih, antidijabetičkih, protivupalnih, antibakterijskih i antivirusnih svojstava.

Šta pomaže bržem rješavanju gingivitisa?

Kad je u pitanju blagi gingivitis, možete primjetiti poboljšanja već nakon nekoliko dana pojačavanja rutine oralne njege. Ipak, mnogo zavisi od ozbiljnosti gingivitisa. U ranim stadijumima profesionalno čišćenje zuba, zajedno sa dobrim kućnim održavanjem, može biti sve što je potreno. U drugim slučajevima, ako je upala uporna, može potrajati puno duže dok se problem ne riješi.

Kada posjetiti stomatologa?

Posjetite stomatologa ako simptomi gingivitisa ne počnu da se popravljaju tokom prvih par sedmica. Stomatolog može pomoći da identifikujete faktore koji doprinose razvitku bolesti, poput nekontrolisanog dijabetesa ili korišćenja određenih ljekova. Neobrađeni gingivitis može dovesti do trajnih oštećenja desni, zuba i kostiju.

Liječenje može uključivati postupak dubinskog čišćenja ili skidanje plaka i ravnanje korijena. Cilj je uklanjanje bakterijskog plaka i kamenca sa zuba i iznad i ispod ruba desni. To zaustavlja napredovanje bolesti i pokreće proces ozdravljenja, što može trajati nekoliko sedmica.

Znakovi i simptomi gingivitisa

Znakovi i simptomi gingivitisa uključuju loš zadah (halitozu), crvenilo, oticanje i osjetljivost desni, te krvarenje prilikom četkanja ili čišćenja koncem. Znakovi da ste na pragu prelaska u parodontitis su:

  • Povlačenje desni.
  • Labavljenje zuba.
  • Zubi se ne uklapaju na isti način kao prije.
  • Imate loš zadah ili neugodan ukus u ustima koji ne prolazi.

Zaključak

Gingivitis je reverzibilan i postoji mnogo toga što možete učiniti sami. Važno je osigurati da koristite efikasne tehnike četkanja i konca za zube. Takođe možete isprobati ispiranja koja mogu pomoći da se smanji gingivitis. Bez pravilne njege, gingivitis može napredovati i uzrokovati trajna oštećenja. Posjeta stomatologu će doprineti da se brže oporavite. Takođe je od suštinske važnosti da održavate oralnu higijenu na visokom nivou i redovno posjećujete stomatologa kako bi ste spriječili gingivitis i bolest desni.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -