NaslovnaZa pacijenteParodontitis i dijabetes: Kompleksna veza i značaj brige o oralnom zdravlju

Parodontitis i dijabetes: Kompleksna veza i značaj brige o oralnom zdravlju

- Advertisement -

Parodontitis, ozbiljno oboljenje desni, i šećerna bolest, poznata i kao dijabetes, su dva stanja koja su duboko međusobno povezana. Kako utiču jedno na drugo, koji su njihovi uzroci i posljedice i na koji način medicina može pomoći u očuvanju oralnog i opšteg zdravlja?

Povezanost između parodontitisa i dijabetesa

Osobe koje boluju od dijabetesa su podložnije razvoju parodontitisa zbog promjena u imunološkom sistemu i smanjenog kapaciteta tijela da se bori protiv infekcija. Visok nivo šećera u krvi može povećati rizik od razvoja bolesti desni. Dijabetes takođe može uticati na oralno zdravlje i promjenom pljuvačke. Ova tečnost igra važnu ulogu u očuvanju oralnog zdravlja, a nekontrolisani dijabetes može dovesti do slabije proizvodnje pljuvačke, što pogoduje rastu bakterija i formiranju plaka.

- Advertisement -

Kod ljudi koji boluju od dijabetesa je vjerovatnije da će imati intenzivan inflamatorni odgovor na bakterije, a visok nivo šećera u krvi ometa i zarastanje rana i povećava rizik od oštećenja desni, što dodatno povećava vjerovatnoću infekcija i bolesti desni.

Sa druge strane, parodontitis može povećati nivo šećera u krvi jer infekcija izaziva upalu koja može ometati regulaciju glukoze. Osobe sa parodontitisom imaju povećan rizik od pre-dijabetesa ili razvoja dijabetesa tipa 2.

- Advertisement -

Neliječen parodontitis može pogoršati kontrolu dijabetesa, što dalje može prouzrokovati komplikacije poput oštećenja bubrega, vida i srca. Parodontitis takođe može dovesti do gubitka zuba. Dokazano je da liječenje parodontitisa poboljšava kontrolu glikemije, najvjerovatnije poboljšanjem osjetljivosti na insulin.

Uzroci parodontitisa i dijabetesa

Parodontitis:

Loša oralna higijena
Pušenje
Genetika
Visok nivo stresa
Oslabljen imunološki sistem

Dijabetes:

Nasljedni faktori
Nezdrava ishrana
Nedostatak fizičke aktivnosti
Prekomjerna tjelesna težina
Stres

Šta može pomoći

Oralna higijena: Redovno pranje zuba, čišćenje međuzubnog prostora i čišćenje jezika su ključni za sprečavanje parodontitisa. Odstranjujte zubni kamenac svakih šest mjeseci.

Briga o zdravlju: Pazite na težinu, zdravo se hranite, pijte dovoljno vode, nemojte pušiti i značajno ćete umanjiti rizike. Dijete i fizička aktivnost se preporučuju dijabetičarima kako bi poboljšali svoje oralno zdravlje i uopšte kvalitet života.

Kontrola dijabetesa: Redovno praćenje i kontrola dijabetesa su presudni. Dijabetičari treba da vode računa o nivoima šećera u krvi i pridržavaju se uputstava svog ljekara.

Stomatološke posjete: Redovne posjete stomatologu kako bi se zubi očistili i procijenio nivo oralnog zdravlja pomažu u ranoj dijagnozi i lečenju parodontitisa. Stomatološki postupci bi trebali da budu što kraći i bez stresa, a najbolje je zakazivati jutarnje termine jer se nivo glukoze u krvi bolje kontroliše u to doba dana.

Timski rad: Ljekari i stomatolozi bi trebalo da sarađuju u praćenju pacijenata sa dijabetesom i parodontitisom kako bi se postigao najbolji ishod.

Veza između parodontitisa i dijabetesa je veoma kompleksna i važna. Kontrola ovih stanja zahtijeva svestran pristup brizi o oralnom i opštem zdravlju, uključujući redovno praćenje kod ljekara i stomatologa, održavanje zdravih životnih navika i pažljivo upravljanje bolešću. Pravovremena dijagnoza i odgovarajuće liječenje mogu znatno poboljšati kvalitet života osoba sa ovim stanjima, zbog čega je važno da se što više pridržavaju pomenutih savjeta.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -