NaslovnaZa pacijenteBolest desni: Faze, simptomi, preventiva i liječenje

Bolest desni: Faze, simptomi, preventiva i liječenje

- Advertisement -

Parodontitis, ili bolest desni, može se pojaviti kod pojedinca kao rezultat infekcija i upala desni. Ovo može izazvati puno nelagodnosti i u najgorem slučaju čak dovesti do labavljenja zuba i njihovog ispadanja.

Parodontitis je najčešći kod starijih odraslih osoba. Prema nekim istraživanjima gotovo polovina starijih od 30 godina ima neki oblik bolesti desni, a ovaj postotak se povećava na oko 70 odsto kod starijih od 65 godina.

- Advertisement -

Srećom, postoje brojne preventivne mjere koje možete preduzeti kako biste se zaštitili od bolesti desni.

Koje su četiri faze bolesti desni?

Postoje četiri faze bolesti desni. Prva je gingivitis.

Tokom ove faze primijetićete neke simptome, ali biće manje teški nego u naprednijim fazama bolesti. Na primjer, možda primjetite da imate crvene i natečene desni, ali obično još uvijek nema gubitka kosti. Takođe možete doživjeti krvarenje desni u ovoj početnoj fazi.

Ako se gingivitis ne liječi, može preći u blagi parodontitis. U ovom trenutku, desni će početi da se odmiču od zuba, a nešto kosti će biti izgubljeno. Plak, kamenac i bakterije počeće da se nakupljaju tokom ove faze.

Sljedeći nivo je umjereni parodontitis, što je zapravo naprednija verzija blagog parodontitisa. Tokom ove faze dolazi do većeg gubitka kosti, a bakterije će i dalje nastaviti da se razvijaju.

Posljednji nivo je teški parodontitis. Kada do toga dođe, desni će početi da krvare ako već nisu, a gnoj može biti vidljiv. Hronični loš zadah se takođe može očekivati, a i zubi bi mogli da počnu da ispadaju.

- Advertisement -

Može li se izliječiti parodontitis?


Iako nema lijeka za parodontitis, može se kontrolisati. Kako se kontroliše zavisi od ozbiljnosti bolesti. U ranim stadijumima, dobra oralna higijena i redovne posjete stomatologu mogu pomoći u upravljanju bolešću.
U kasnijim stadijumima, biće potrebno temeljno čišćenje, možda i uzimanje ljekova, a ponekad je potrebna i hirurgija.

Koji su simptomi parodontitisa?


Uobičajeni simptomi parodontitisa su loš zadah, neugodan ukus u ustima koji ne prolazi, crvene i/ili natečene desni, krvarenje desni, bol pri žvakanju, labavi zubi, osjetljivost zuba i pomjeranje desni od zuba.

Ako primjetite promjenu u tome kako vam proteze pristaju ili promjenu u tome kako vam zubi izgledaju kad grizete ili se smiješite, to su drugi znakovi da bi parodontitis mogao biti prisutan.

Kako mogu spriječiti parodontitis?


Najbolji način da se prevenira parodontitis je praktikovanje dobre oralne higijene. To uključuje svakodnevno pranje zuba i korišćenje konca za zube, kao i redovne posjete stomatologu radi pregleda i čišćenja. Dobra je praksa posjećivati stomatologa barem jednom na svakih šest mjeseci, ili barem jednom godišnje, kako biste bili sigurni da su zubi i desni zdravi.

Koji su faktori rizika za parodontitis?


Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu povećati rizik od pojave parodontitisa.
Ti rizici uključuju pušenje, dijabetes, lošu oralnu higijenu, veliki stres, nepravilno postavljene zube, osnovne imunodeficijencije, uzimanje ljekova koji dovode do suvih usta, punjenje koje više ispravno nefunkcioniše, te promjene u ženskim hormonima, bilo zbog trudnoće ili upotrebe oralnih kontraceptiva.


Zaključno, parodontitis je ozbiljan problem koji zahtijeva pažnju i brigu. Rana dijagnoza i pravovremeno liječenje ključni su za očuvanje oralnog zdravlja i opšteg blagostanja. Kroz proaktivnu prevenciju i saradnju s stomatologom, pacijenti mogu održati svoje osmijehe zdravim i blistavim dugi niz godina.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -