NaslovnaZa pacijenteOblikovanje desni: Razlika između gingivektomije i gingivoplastike

Oblikovanje desni: Razlika između gingivektomije i gingivoplastike

- Advertisement -

Gingivektomija je hirurški zahvat koji se koristi za ispravljanje nepravilno oblikovanih ili asimetričnih desni. Ovaj postupak može biti potreban iz genetskih razloga, zbog bolesti ili traume. Dok je gingivektomija prvobitno razvijena kako bi se tretirala parodontalne bolest, danas se često primjenjuje u estetske svrhe, posebno u slučajevima neujednačenih linija desni ili kod osmijeha koje karakteriše velika vidljivost desni (tzv. gummy smile – u prevodu gumeni osmijeh, ili “konjski osmijeh”).

Razlozi za gingivektomiju

Gingivektomija se često izvodi iz dva osnovna razloga:

- Advertisement -

Parodontni džepovi: Formiranje rupa ili parodontnih džepova između zuba može zadržati čestice hrane i bakterije. Gingivektomija se primjenjuje za uklanjanje mekog tkiva koje čini džepove.
Višak tkiva desni: Kada previše tkiva desni okružuje zube, otežava se održavanje oralne higijene. Ovo može biti posljedica upale, paradontoze, genetike ili traume.

Kakva je procedura?

Gingivektomija je hirurški zahvat koji se izvodi pod uobičajenom anestezijom. Dubina parodontalnih džepova se određuje i oblježava, a zatim se odstranjuje dio mekih tkiva desni koji čini džepove. Ovaj postupak se često naziva i parodontalnom plastičnom mukogingivalnom hirurgijom, jer ne samo da rješava probleme sa džepovima, već i koriguje morfologiju, položaj i količinu gingive oko zuba.

Estetski aspekti

Gingivektomija nije samo hirurški postupak, već se često koristi i iz estetskih razloga. U slučajevima kao što je “gummy smile”, kada je gingiva prekomjerno izložena pri osmijehu, gingivektomija produžava vidljivi dio zuba, postižući bolju estetiku osmijeha. Ovaj zahvat često ide ruku pod ruku sa izradom faseta kako bi se postigao potpuni estetski doživljaj.

- Advertisement -

Koja je razlika između gingivektomije i gingivoplastike?

Razlika u ciljevima

Gingivektomija se primarno koristi za uklanjanje parodontalnih džepova i rješavanje estetskih problema, dok se gingivoplastika fokusira na preoblikovanje tkiva desni bez nužnog uklanjanja džepova.

Primarna primjena gingivoplastike

Gingivoplastika se često koristi za estetsko preoblikovanje linije desni, posebno u situacijama gdje su desni nepravilno oblikovane ili gdje postoji pretjerana gingiva. Ovaj postupak može takođe uključivati transplantaciju zubnog mesa ili dodavanje tkiva desni prema potrebi.

Oporavak nakon tretmana

Većina pacijenata može se vratiti normalnom režimu oralne njege nedjelju dana nakon zahvata. Redovni pregledi kod stomatologa su preporučljivi nakon gingivektomije kako bi se osiguralo optimalno zdravlje desni. Rezultati gingivektomije su obično odmah vidljivi, posebno u “gummy smile” slučajevima. Desni će se oporaviti u roku od nekoliko dana, pružajući estetski poboljšan osmijeh. Ova procedura često nije bolna, obavlja se pod lokalnom anestezijom, a oporavak je brz.

Gingivektomija je efikasan zahvat koji rješava nepravilnosti u obliku desni, poboljšava oralno zdravlje i postiže estetske ciljeve. Razlika između gingivektomije i gingivoplastike leži u ciljevima postupka, ali oboje doprinose stvaranju zdravog i lijepog osmijeha. Oporavak je brz, a rezultati su vidljivi gotovo odmah, čineći ovu proceduru popularnim izborom za poboljšanje estetike osmijeha.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -