NaslovnaObavještenjaOtečene desni – zašto se javljaju?

Otečene desni – zašto se javljaju?

- Advertisement -

Otečene desni su čest problem sa kojim se susreću ljudi širom svijeta. Desni, tj. gingiva, kako se stručno nazivaju, predstavljaju epitelno i vezivno tkivo koje prekriva alveolarne nastavke gornje i donje vilice tako da pružaju potporu zubima.

Takođe, štite korijen zuba onemogućavajući bakterijama iz hrane da dublje prodiru. Imajući u vidu ulogu koju imaju veoma je važno da desni budu zdrave.

Zdrava gingiva je potpuno pribijena uz zube, čvrste strukture, svetlo ružičaste boje i visine od 0,5 do 2 mm, tako da svaku promjenu u njihovom izgledu, uključujući i pojavu otoka, ne treba zanemariti, jer ukazuje na postojanje nekog problema.

Otečene desni kao posljedica neizniklih zuba
Impaktirani zubi su zubi, koji zbog određenih faktora, nisu nikli u vilici, iako je odavno prošlo vrijeme za njihov rast.

U većini slučajeva razlog ove pojave jeste nedostatak prostora u vilici. Obično se kao impaktirani zubi javljaju umnjaci, jer oni posljednji niču. Mada nije rijedak da su to očnjaci ili neki drugi zubi.

Neiznikli zubi dovode do otoka desni, jer pokušavaju da se probiju do površine i nađu svoje mjesto u vilici. Pored gingive oni utiču i na položaj okolnih zuba, a mogu da dovedu i do kvara na njima.

Ukoliko vrše jak pritisak na korijen susjednog zuba postoji opasnost od njegove resorpcije, što stvara dodatne probleme.

Otečene desni su samo jedan znak, a ako se javljaju udružene sa krvarenjem desni, bolom u vilici i otežanim otvaranjem usta neophodna je hitna stomatološka intervencija.

Otečene desni su simptom bolesti desni
Usljed neadekvatne oralne higijene ili njenog potpunog zanemarivanja dolazi do stvaranja naslaga dentalnog plaka ne samo na površini zuba, već i na desnima.

Samim tim, postoje povoljni uslovi za prekomjerno razmnožavanje bakterija, koje izazivaju upalne procese. Upala desni, odnosno gingivitis, je prva faza bolesti desni. Karakterišu je crvene otečene desni, koje su bolne i lako krvare na dodir.

Ukoliko se na vrijeme ne primijeni odgovarajuća terapija bakterije prodiru duboko u desni, šireći infekciju, te se povaćava rizik da upala preraste u ozbiljnije oboljenje – parodontopatiju.

Životne navike koje izazivaju osjetljive desni
Meko tkivo desni veoma je osjetljivo na trenje. Naime, agresivno četkanje i upotreba četkice za zube sa tvrdim vlaknima može da izazove povrede i otok desni.

Kod pojedinih osoba otok desni stvara konzumiranje koštunjavog voća, suve korice hljeba i drugih veoma tvrdih namirnicama. Mada u tom slučaju otok nestaje sam nakon nekoliko dana. Pušenje je još od uzročnika oticanja desni.

Tokom pušenja hemikalije iz duvana smanjuju kiseonik u krvotoku. Na taj način ometaju protok pljuvačke u ustima.

Kako je pljuvčka neophodna za samoprečišćavanje usne duplje omogućeno je razmnožavanje bakterija i nagomilavanje plaka. Disanje na usta nije normalni proces. Kao posljedica sluzokoža usne duplje se isušuje, te desni postaju suve i otečena.

Kod ovog problema otok se najčešće javlja oko prednjih zuba, jer su desni u tom dijelu direktno izložene uticaju strujanja vazduha.

Izvor: Bodent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -