NaslovnaObavještenjaUpala zuba može biti opasna po život – kako se zaštititi?

Upala zuba može biti opasna po život – kako se zaštititi?

- Advertisement -

Zubi su jedan od najvažnijih dijelova našeg tijela. Oni nam omogućavauju da žvačemo hranu i tako čine prvi korak u procesu probave.

Osim žvakanja hrane, zubi nam trebaju da bismo mogli razgovijetno govoriti, a imaju i vrlo važnu ulogu u našem izgledu i samopouzdanju.

Foto: dentalcareknox.com
Foto: dentalcareknox.com

Zdravi zubi su ključni za održavanje cjelokupnog zdravlja usne šupljine, a redovno pranje zuba, korištenje konca za zube i posjete stomatologu mogu pomoći u sprječavanju problema poput karijesa, gingivitisa i parodontitisa.

Stoga je važno brinuti se o svojim zubima kako bi ostali zdravi tokom cijelog života. Međutim, mnogi ljudi ne shvataju koliko je važno brinuti se o zubima.

Velik broj osoba s dentalnim tegobama

Prema istraživanjima, čak 90% odraslih osoba ima barem jedan karijes ili neki drugi problem sa zubima. To može dovesti do ozbiljnih problema poput infekcija, gubitka zuba i lošeg zadaha te boli.

Stoga je važno redovno posjećivati zubara i pravilno njegovati svoje zube kod kuće.

Pravilna higijena zuba kod kuće podrazumijeva pranje zuba najmanje dva puta dnevno, upotrebu konca za čišćenje međuzubnih prostora te izbjegavanje prekomjerne konzumacije slatkih i kiselih namirnica.

Naime, ako ne peremo zube redovno, na zubima će se početi sakupljati plak, odnosno ostaci hrane pomiješani s bakterijama i slinom.

Plak je povoljno mjesto za razvoj karijesa, a jednostavno se uklanja četkanjem i zubnim koncem. Svakodnevna briga ne oduzima mnogo vremena, a uštedićete vam brojne sate u zubarskoj stolici.

Osim karijesa moguće su i brojne druge bolesti

Kod zuba koji se ne održavaju pravilno i redovito može nastati karijes, ali i drugi upalni procesi u zubu.

Foto: freepik.com

Ove upale nastaju zbog nakupljanja bakterija na zubima i oko njih, što dovodi do iritacije, oticanja i upale zubnog mesa.

Simptomi uključuju krvarenje prilikom četkanja zuba, crvenilo i osjetljivost zubnog mesa te loš zadah.

Dakle, osim bolnosti i otoka, osobe koje ne brinu dovoljno o zubima imaju i još jednu poteškoću, a to je loš zadah.

Zbog ovoga se mogu osjećati loše te čak imati i problema pri društvenoj interakciji.

Ako osjetite ovakve simptome, važno je da odete kod stomatologa. On će pregledom zuba utvrditi o čemu se radi i po potrebi dati antibiotik kako bi se suzbila upala.

Foto: wellnessdoctorrx.com

Tek nakon što se upalni procesi zaustave, može započeti s liječenjem.

Liječenje se sprovodi zavisno o uzroku upale, te će zahtijevati određeni broj odlazaka kod stomatologa.

Teške posljedice su moguće

Ako se ne liječe na vrijeme, bakterijske upale mogu uzrokovati gubitak koštane mase oko zuba te dovesti do ispadanja zuba.

Stoga je važno redovno održavati oralnu higijenu i posjećivati stomatologa radi pregleda i čišćenja zubi.

Osim toga, loše oralno zdravlje može dovesti i do drugih zdravstvenih problema poput upale pluća, problema s trudnoćom te čak i povećati rizik od razvoja nekih vrsta karcinoma.

Ono što je bitno naglasiti za kraj, čak i ako se pridržavate higijene, nikako nemojte zanemariti redovne preventivne odlaske stomatologu.

Potrebno je barem jednom godišnje otići na redovan pregled kako bi se uklonio kamenac i pregledali zubi te uočili eventualni problemi već na samom početku.

Ovako ćete ne samo sačuvati svoj osmijeh i samopouzdanje, već i poboljšati opšte stanje organizma.

Izvor: Pokaži zube

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -