NaslovnaObavještenjaAntibiotici mogu negativno uticati na oralne infekcije

Antibiotici mogu negativno uticati na oralne infekcije

- Advertisement -

Naučnici već odavno znaju da pretjerana upotreba antibiotika više šteti nego što koristi i može da dovede do rezistencije na antibiotike. Ipak, i pored toga, ovaj fenomen je vrlo rijetko bio tema naučnih istraživanja. Najnovije istraživanje na tu temu urađeno je na Univerzitetu Case Western Reserve u Klivlendu USA u kojem je zaključeno da antibiotici zapravo ubijaju korisne bakterije, a nedovoljno utiču na infekciju i upalu.

Dr Pušpa Pandijan (Dr. Pushpa Pandiyan), docent bioloških nauka na fakultetu za dentalnu medicinu, bio je vođa tima koji je radio istraživanje o residentnim bakterijama, njihovim masnim kiselinama i njihovom uticaju na određene vrste belih krvnih ćelija koje služe za borbu protiv infekcija u usnoj duplji.

Naučnici su se u ovom istraživanju posebno posvetili kratkoročnom očuvanju u laboratorijskim uslovima regulatornih T ćelija koje usklađuju imuni sistem, kao i T-pomoćnim 17 ćelijama koje su uključene u mukozni imunitet i borbu protiv gljivičnih infekcija, kao što je Candida. Istraživanje je rezultiralo zaključkom da je prirodna imunološka odbrana vrlo uspješna u borbi organizma protiv infekcija i upala, kao i da antibiotici mogu da ometaju tu prirodnu borbu organizma.

– Mi smo pokušali da ustanovimo šta se događa u organizmu kada nedostaju bakterije za borbu protiv gljivičnih infekcija. Ono što smo dokazali je da antibiotici dovode do uništavanja kratkih lanaca masnih kiselina koje proizvodi organizam preko svojih „dobrih“ bakterija. Ako već organizam ima svoje „dobre“ bakterije koje mu čine dobrobiti svakodnevno, zašto bi ih uništavali? Kao što je slučaj kod mnogih infekcija, ako ne delujemo na njih, one će same od sebe da prestanu. Naravno, antibiotici su i  dalje neophodni za borbu protiv težih oblika infekcija, ali ne treba da se „mešamo“ u prirodni odbrambeni mehanizam organizma – izjavila je dr Pandijan.

Ona je dodala kako nepotrebna i pretjerana upotreba antibiotika nije od pomoći i objasnila da postoji povezanost između oralnog i opšteg zdravlja, kao i da postoje šire implikacije za zaštitne efekte residentnih mikroorganizama u drugim vrstama infekcija.

Ovo istraživanje, pod nazivom “Role of short chain fatty acids in controlling Tregs and immunopathology during mucosal infection,” objavljeno je u onlajn izdanju časopisa Frontiers in Microbiology 24. avgusta 2018.godine.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -