NaslovnaZanimljivostiDa li ste znali: Loše oralno zdravlje može prouzrokovati erektilnu disfunkciju

Da li ste znali: Loše oralno zdravlje može prouzrokovati erektilnu disfunkciju

- Advertisement -

Već je poznato da loše oralno zdravlje ima negativan uticaj na cjelokupno zdravlje čovjeka, ne samo fizičko, već i mentalno. Ono može zakomplikovati dijabetes, povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i upale pluća, uzrokovati infektivni artritis… Ali podatak koji je iznenadio mnoge je da može značajno doprinijeti i erektilnoj disfunkciji.

Tako tvrdi dr Luiza Satekla. Cijenjena stomatološka hirurškinja je šokirala mnoge svojom porukom, baziranom na istraživanjima, da muškarci koji pate od bolesti desni mogu imati i erektilnu disfunkciju. Ona je otkrila da održavanje dobre oralne higijene može ublažiti buduće probleme sa disfunkcijom.

Stomatološkinja je rezultate svojih istraživanja objavila na društvenim mrežama Threads i Instagram. Ona je podijelila link ka medicinskom žurnalu u kojem je detaljnije opisana ova veza i poručila da svi oni kojima desni krvare ili su natekle, te koji gube zube moraju što prije posjetiti stomatologa.

Slično istaživanje rađeno je ranije na Tajvanu, a rezultati su pokazali da muškarci sa erektilnom disfunkcijom imaju 79 odsto više šansi da im bude dijagnostifikovana hronična periodontalna bolest. Stručnjaci vjeruju da su erektilna disfunkcija i bolesti desni povezani zato što su oboje prouzrokovani istim tipom zapaljenja krvnih sudova.

Najbolji način da se to izbjegne je svakodnevna briga o oralnom zdravlju: pranje zuba dva puta na dan sa fluoridnom pastom, čišćenje prostora između zuba i redovne posjete stomatologu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -