NaslovnaObavještenjaNove smjernice ADA: Antibiotici nisu potrebni za većinu zubnih bolova

Nove smjernice ADA: Antibiotici nisu potrebni za većinu zubnih bolova

- Advertisement -

Američka stomatološka asocijacija (ADA) objavila je novu smernicu koja ukazuje na to da se u većini slučajeva antibiotici ne preporučuju za zubne bolove. Ovo uputstvo, objavljeno u novembarskom broju „Časopisa Američkog udruženja stomatologa“, usklađuje se sa dugogodišnjim naporima ADA na upravljanju antibioticima. Pacijentima koji imaju zubobolju, ljekari i stomatolozi često prepisuju antibiotike kako bi se olakšali simptomi i spriječili napredovanje ka ozbiljnijem stanju.

Međutim, nova smjernica i prateći sistematski pregled otkrivaju da zdrave odrasle osobe koji pate od zubobolje, ne mogu da koristie antibioticima, već da se okrenu ka stomatološkim tretmanima i, ako je potrebno, lijekovima protiv bolova bez recepta, kao što su acetaminofen i ibuprofen.
„Antibiotici su, naravno, izuzetno važni lijekovi. Međutim, od vitalnog je značaja da ih mudro koristimo kako bi i dalje bili efikasni kada su apsolutno potrebni“, rekao je Peter Lokart, D.D.S., predsjednik stručnog panela ADA koji je razvio smjernice i profesor istraživanja u Medicinskom centru „Carolinas – Atrium Health“.

Studije su pokazale da antibiotici, koji su dizajnirani da zaustave ili usporavaju rast bakterijskih infekcija, ne pomažu nužno pacijentima koji imaju zubobolju. Pored toga, antibiotici mogu da izazovu ozbiljne neželjene efekte, a prekomjerna upotreba rezultirala je bakterijskim sojevima koji su rezistentni na antibiotike. Ova smjernica nudi primjere scenarija kada se antibioticima može liječiti zubobolja. “Kada stomatološki tretman nije odmah dostupan i pacijent ima znakove i simptome poput temperature, natečenih limfnih čvorova, možda će biti potrebno propisati antibiotike. Ali u većini slučajeva, kada odrasli imaju zubobolju i pristupaju zubnom liječenju, antibiotici zapravo mogu učiniti više štete nego koristi“, objasnio je dr Lokart.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -