NaslovnaZa pacijenteZA PACIJENTE: Oporavak nakon ugradnje implanta - koraci i savjeti

ZA PACIJENTE: Oporavak nakon ugradnje implanta – koraci i savjeti

- Advertisement -


Ugradnja zubnog implanta idealna je opcija za zamjenu izgubljenog zuba, ali da bi se postigao uspješan rezultat ključna je briga o oporavku nakon procedure. Sama procedura je rutinska i laka, a oporavak brz. U ovom članku prikazaćemo korake oporavka nakon ugradnje zubnog implanta i pružiti vam nekoliko korisnih savjeta kako biste se što prije vratili normalnom životu i kako bi vaš osmijeh zablistao punim sjajem.


Šta očekivati tokom prvih dana nakon ugradnje zubnog implanta:

Blagi bol i otok: Nakon procedure, možete očekivati blagi bol i otok oko mjesta gdje je implantat postavljen. Nema potrebe da brinete zbog toga, jer je u pitanju normalna reakcija organizma i obično se može kontrolisati blagim analgeticima koje će vam preporučiti vaš stomatolog. Otok poslije ugradnje implanta je minimalan, ali se preporučuje korišćenje hladnih obloga.

Krvarenje: Moguća je pojava malog krvarenja tokom prvih sati nakon ugradnje implantata. Možete koristiti sterilnu gazu kako biste zaustavili krvarenje ili ga smanjili. Zagrizite gazu koja je postavljena preko hirurškog polja, neka ostane sat vremena u ustima na mjestu, a nakon toga bi trebalo da je možete izvaditi. Ako krvarenje i dalje traje uzmite novu gazu i držite je na istom mjestu još pola sata.

Osjetljivost: Vaše desni i okolna tkiva mogu biti osjetljivi tokom procesa oporavka, zato obavezno izbjegavajte dodirivanje ili pritisak na područje na kojem je ugrađen implantat.

Ne sjedajte za volan: Implantati se ugrađuju u lokalnoj anesteziji koja omogućava da se ne osjeti bol. Stomatolozi pacijentima prije intervencije uglavnom daju sedative kako bi mogli da se opuste. Zato se ne preporučuje da vozite odmah nakon intervencije, već bi bolje bilo da imate pratnju.

- Advertisement -
Foto: Freepik


Koraci za brz oporavak

Pravilna oralna higijena: Čistite svoje zube pažljivo, izbjegavajte četkanje direktno preko implantata tokom prvih nekoliko dana. Stomatolog će vam objasniti kada i kako da ponovo počnete normalno četkanje i upotrebu zubnog konca. Mada implantima nije potrebno dodatno održavanje, od velike važnosti je da se svakodnevno sprovodi pravilna higijena usne duplje.

Izbjegavanje tvrdih hamirnica: Tokom prvih dana oporavka obavezno izbegavajte tvrdu hranu koja bi mogla da izazove pritisak na implantat. Okrenite se mekšim i tečnijim obrocima. Preporučuje se tečna kašasta hrana, a izbjegavajte pirinač, kukuruz, lješnike koji mogu lako upasti u ranu.

Nikotin i alkohol: Ukoliko ste pušač ili konzumirate alkohol, preporučuje se da izbjegavate ove supstance tokom perioda oporavka, jer mogu usporiti proces zarastanja. Nikotin i alkohol svakako štetno utiču na vaše oralno zdravlje, a ako uzimate prepisane ljekove protiv bolova i antibiotike to nikako ne biste smjeli miješati sa alkoholom.

Pratite savjete stomatologa: Obavezno pratite sva uputstva koja vam je dao vaš stomatolog, kako biste izbjegli moguće komplikacije. Odmarajte prvih nekoliko dana nakon intervencije, redovno uzimajte propisane ljekove i dolazite na zakazane kontrole.

Izbegavanje napornih aktivnosti: Tokom prvih nekoliko dana nakon ugradnje implantata, preporučuje se izbjegavanje fizičkih napora kako biste smanjili rizik od komplikacija. Napravite pauzu sa treningom tokom prvih sedam dana, a odmah nakon intervencije mirujte, jer nagli pokreti i naprezanje mogu izazvati pojačano krvarenje i bol.

Oporavak ključan za uspjeh procedure
Imajte na umu da svaka osoba ima jedinstven oporavak, zbog čega je veoma važno da se pridržavate uputa koje vam je dao vaš stomatolog. Oporavak nakon ugradnje zubnog implanta igra značajnu ulogu u dugotrajnom uspjehu procedure. Ne može se dovoljno naglasiti koliko je pravilna oralna higijena važna, ona će vam dosta olakšati sebi cijeli proces. Uskoro ćete moći da se osmjehujete puni samopouzdanja, zadovoljni što ste donijeli ovu odluku i sada možete da uživate u svim prednostima koje donose zdravi i funkcionalni zubi.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -