NaslovnaSavjetiKako fiksna proteza ispravlja zube?

Kako fiksna proteza ispravlja zube?

- Advertisement -

Cilj ortododontske terapije, nije samo estetika, da krivi zubi postanu ravni zubi i da pravilno budu postavljeni u odnosu na individualnu fizionomiju lica, već su pravilno postavljeni zubi važni za zdravlje čitavog organizma, viličnog zgloba, mišića i okolnog zubnog tkiva.

Pravilno postavljeni zubi u vilici i njihovi međusobni odnosi omogućavaju ravnomjeran prenos sile žvakanja, čime se čuvaju potporna tkiva zuba, sami zubi od opterećenja, prekomjerno trošenje i propadanje tako što se umanjuju i uklanjaju problemi u viličnom  zglobu.

Foto: freepik.com

Kako da znam da li je fiksna proteza za mene?

Indikacije za primjenu fiksnih proteza jesu krivi zubi i nepravilni oblik ili odnos zubnih lukova, odnosno svi oni slučajevi gdje je neophodno sve zube postaviti što finije, tačnije i skladnije u idealan niz. Naročito su pogodne u slučajevima koji uključuju i vađenje zuba i zatvaranje tako nastalih prostora, kao i u kombinaciji sa nekim pomoćnim ortodontskim aparatima.

Od čega se sastoji fiksna proteza?

Osnovni elementi fiksnog aparata su bravice (“breketi”), koje se postavljaju na sjekutiće, očnjake i predkutnjake, tubeili prstenovi, koji se postavljaju na kutnjake i luk (“žica”), koji povezuje bravice i prstenove/tube. Tokom terapije, specijalista ortodont mijenja lukove idući progresivnije ka debljim i krućim, te se zubi postavljaju sve pravilnije, a pomoću drugih elemenata ih pomjera na predviđeno mjesto. U isto vrijeme, pomoću elastične vuče, vilice se dovode u najpravilniji međusobni odnos, što zajedno stvara idealnu funkcionalnu i estetsku cjelinu.

Fiksna proteza ispravlja zube tako što deluje zajedno sa ostalim elementima koji nose u sebi sve informacije vezane za pravilan položaj zuba u vilici. Lukovi se za bravice  vezuju elastičnim gumicama u raznim bojama , po želji pacijenta. Postoje i tzv. samoligirajuće bravice , koje  ne sadrže gumene ligature, već imaju ugrađen sistem za pričvršćivanje žice, odnosno  sistem zatvaranja lukova u bravice,  što olakšava održavanje oralne higijene . Za ispravljanje krivih zuba mogu se koristiti fabrički idealni lukovi ili ručno savijeni lukovi individualno prilagođeni ortodontskoj nepravilnosti pacijenta.

Da li se fiksna proteza jako vidi?

Breketi mogu biti metalni od legure nikla i titanijuma, od akrilata, plastike, keramike itd. Metalne fiksne proteze imaju mehanička svojstva dovedena do perfekcije, efekat i pouzdanost su na najvišem nivou, ali im je mana estetski efekat. Pored svega u terapiji gdje je potrebna primjena jačih sila za veća pomjeranja zuba, obično se koriste metalne fiksne proteze.

Fiksne proteze izrađene od estetskih materijala kao što su akrilat, plastika, keramika, polikristal aluminijum oksid, polikarbonat sa fiberglasom, imaju dobar estetski efekat, ali su im neka mehanička i retenciona svojstva u sjenci. Često se koriste i estetske bravice sa tzv. metalnim slotom, što znači da im je osnova bijela, a dio gdje se plasira žica – metalne strukture. Ovi breketi podnose opterećenje aktivirane žice i ujedno lijepo izgledaju. Potpuno su kontraindikovani kod pacijenata sa lošom oralnom higijenom. Ne postoji starosna granica za ortodontsku terapiju i nošenje fiksne proteze. Jednako se primenjuje kod djece i odraslih pacijenata.

Kako fiksna proteza utiče na zdravlje mojih zuba?

Ipak, moraju postojati stomatološki preduslovi za postavlajnje fiksne proteze.

Oralna higijena

Pacijent mora prethodno imati dobre i održive navike oralne higijene jer u toku terapije ona mora biti češća i temeljnija nego do tada. Zubi se peru nakon svakog jela, tako da se savjetuje izbjegavanje grickanja između obroka. Oralna higijena se održava običnom četkicom, interdentalnom četkicom, koncem i rastvorima za ispiranje usta.

Zubi i potproni aparat zuba

Osnovni preduslov za postavljanje fiksnog aparata je da su zubi zdravi ili potpuno zbrinuti/sanirani i da je potporni aparat zuba očuvan, kako bi podnio sile u toku terapije, u fiziološkim granicama, bez oštećenja. Na početku terapije desni mogu odreagovati blagom upalom, koja se smiruje odličnom oralnom higijenom. U toku nošenja fiksne proteze, zabranjeno je izbjeljivanje zuba bilo kojom metodom. Idealno vrijeme za terapiju fiksnim protezama je nakon nicanja drugih kutnjaka, što je okvirno uzrast od 13 godina. Međutim, ako su prethodni uslovi ispunjeni, fiksni aparat se može nositi nezavisno od doba života pacijenta.

Ishrana

Treba izbjegavati svako odgrizanje hrane. Hranu treba isjeći na sitnije zalogaje i tako ih uzimati. Izbjegavati grickanje koštunjavog voća i sjemenki, kao i voća i povrća sa košticama (očistiti prije jela). Zabranjene su žvake, karamele, ljepljive bombone, lizalice…

Retencija

Nakon završene fiksne ortodontske terapije, slijedi faza retencije, koja je jednako važna kao i aktivna faza terapije. Pacijenti dobijaju retencione aparate, fiksne ili mobilne, čiji je zadatak da zadrže zube i vilice u novom, ispravljenom položaju. Ovo je jedna vrsta produžene, pasivne ortodontske terapije, jednako važne da bi se trajno postigla stabilnost rezultata.

Izvor: ordinacija Orto4U

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -