NaslovnaObavještenjaKakve sve fiksne proteze za zube postoje?

Kakve sve fiksne proteze za zube postoje?

- Advertisement -

Pravilno raspoređeni zubi su važni za zdravlje cijelog organizma. Omogućavaju da ravnomjerno grizemo, čime ih čuvamo od opterećenja i produžavamo im životni vijek.

Kakve sve fiksne proteze za zube postoje?
Fiksne proteze sa metalnim bravicama – idealne za mlađu populaciju koja voli bravice i gumice u boji – cijena je 700 eur po vilici.

Foto: freepik.com

Fiksne proteze sa safirnim bravicama – boja bravica je prozirna – cijena je 950 eur po vilici.
Samoligirajuće fiksne proteze – koriste specijalna vratanca koja djeluju na brže pomjeranje zuba – cijena je 950 eur po vilici.

Kada je najbolje vrijeme za fiksnu protezu za zube?
Idealan period za postavku fiksne proteze je period adolescencije kada je smjena zuba završena, oko 12 – 13 godine. Ne postoji starosna granica za postavku fiksne proteze.

Koliko traje postavljanje fiksne proteze za zube?
Cio postupak traje oko 40 minuta po vilici. Najčešće se fiksna proteza prvo postavlja u gornju vilicu, a poslije izvesnog vremena i u donju.

Foto: freepik.com

Da li je prisutan bol nakon postavljanja fiksne proteze?
Nakon postavljanja fiksne proteze, moguće je da osjetite pritisak i osjetljivost zuba u trajanju od 3-5 dana. Dobićete vosak, koji možete da zalijepite preko bravica ako vas budu žuljale u narednom periodu.

Koliko se dugo nosi fiksna proteza za zube?
Terapija fiksnom protezom je individualna za svakog. Period nošenja fiksne proteze je u prosjeku godinu i po dana.

Šta nakon skidanja fiksne proteze za zube?
Da biste sačuvali i zadržali dobijeni izgled zuba, potrebno je da nosite retencioni aparat. Retencioni aparati nakon skidanja fiksne proteze su folije ili retineri koji služe da zadrže sve zube na novim pozicijama, jer zubi imaju tendenciju da se vrate u prvobitno stanje.

Koliko se vremenski nose retencione folije?
Umjesto folija, nakon skidanja fiksne proteze, moguće je i pričvrstiti žicu oblikovanu prema vašim zubima. Žica se lijepi istim materijalom kao za plombe sa unutrašnje površine zuba i na taj način čuva nov položaj zuba.

Izvor: Dentalia

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -