NaslovnaSavjetiFiksna proteza: Sve što treba da znate o ovoj terapiji

Fiksna proteza: Sve što treba da znate o ovoj terapiji

- Advertisement -

Lijep osmeh imperativ je savremenog čovjeka. Današnje doba ljepotu je postavilo na visoko mjesto u sistemu vrednovanja i ljudskoj komunikaciji, zato je predivan osmjeh najbolji prvi utisak koji možemo ostaviti.

Ravni i lijepi zubi su ono što sve veći broj pacijenata želi, a naš zadatak je da im pomognemo to i da ostvare. Grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem položaja i odnosa zuba u vilici, te međusobnog odnosa gorenje i donje vilice zove se ortodncija. Cilj ortodoncije nije samo estetika i „ravni zubi“, već su pravilno postavljeni zubi važni za zdravlje čitavog organizma, viličnog zgloba, mišića i okolnog zubnog tkiva. Pravilno postavljeni zubi u vilici i međusobni odnosi, omogućavaju ravnomjeran prenos sile žvakanja, čime se čuvaju potporna tkiva zuba, sami zubi od opterećenja, prekomjerno trošenje i propadanje tako što se umanjuju i uklanjaju problemi u zglobu.

Ravne zube je lakše prati i održavati njihovu higijenu, pa se tako smanjuje i mogućnost nastanka karijesa i paradontoloških problema.

Ne postoji starosna granica za ortodontsku terapiju i nošenje fiksne proteze.

Prvi pregled

Prva posjeta ortodontu trebala bi biti u sedmoj godini djetetovog života. Tada terapija vjerovatno neće ni biti potrebna, ali se može pretpostaviti da li će i kako terapija biti potrebna. Ranom terapijom može se povoljno djelovati na odnose vilica, eliminisati neželjene navike, riješiti neke poteškoće u govoru, dobiti prostor za smještaj stalnih zuba te izbjeći kasnije vađenje zuba. To nam kasnije olakšava i skraćuje terapiju.

Na prvom pregledu razgovaramo o problem i napravimo klinički pregled. Uzimaju se otisci za studijske modele, fotografije pacijenta (intraoralno i ekstraoralno). Sa sobom ponijeti OPT snimak (ortopantomograf), a mi ćemo Vas, ako je potrebno poslati na dodatno snimanje TR (telerendgen) kojim ćemo donijeti konačnu odluku za započinjanje terapije.

Mobilni ortodontski aparat

Za naše najmlađe pacijente, koji još rastu i razvijaju se, tu su mobilni ortodontski aparati. Oni mogu biti samo za jednu vilicu (aktivne ploče) ili za obje vilice (aktivator, bionator). Njih pacijenti sami stavljaju i vade iz usta. Važno je naglasiti da kod nošenja mobilnih ortodontskih aparata je izuzetno važna saradnja i želja djeteta da nosi aparat, da bi terapija bila uspješna. Aparatić se nosi 14-16 sati dnevno, postoji šraf u aparatu koji se okreće u dogovoru sa ortodontom na sedam i 10 dana.

Mobilnim aparatićima se ne mogu pravilno i potpuno ispraviti jako rotirani ili nagnuti zubi, te zubi koji su nikli na pogrešnom mestu. Za takve anomalije se koriste fiksni ortodontski aparati.

Terapija mobilnim ortodontskim aparatima uglavnom je prva faza terapije koju započinjemo u ranom dobu i kojom ispravljamo položaj vilica, a nakon toga postavlja se fiksni aparat kojim korigujemo položaj zuba i završavamo terapiju. Ukoliko se problem ne riješi u mlađem dobu, on s vremenom postaje teži.

Fiksni ortodontski aparati (fiksna proteza)

Kod odraslih pacijenata koristimo fiksni ortodontski aparat. To je najbolji i najčešće korišćen metod rešavanja ortodontskih problema. Fiksni ortodontski aparat se sastoji od tuba ili prstenova koje se postavljaju na prve stalne molare (šestice), bravica koje se lijepe na svaki pojedini zub i žičanih lukova koji prolaze središnji žljeb na bravici (slot). Žičane lukove u slotu (središnji žljeb) bravice mogu držati žičane ili gumene ligature u boji i tada govorimo o konvencionalnim ili klasičnim bravicama.

Gumice za fiksne proteze

Modernije i za pacijenta svakako ugodnija varijanta je samoligirajuća bravica. Kod takvih bravica nema gumene ligature koja zadržava naslage hrane i teško ih je održavati. Samoligirajući fiksni aparat ima bravice koje žicu u slotu pridržavaju vratašca ili klip koji se otvara i zatvara. Zbog svojih mehaničkih svojstava ove bravice smanjuju ukupnu dužinu trajanja terapije. Osim ove podjele na klasične i samoligirajuće, postoji podjela na estetske i metalne bravice, te na lingvalne koje se postavljaju na unutrašnju „lingvalnu“ površinu zuba i zbog toga se ne vide. Bravice na zube postavlja isključivo specijalista ortodoncije i njih pacijent ne može skidati. Kontrole su na četiri do šest nedelja. Koje bravice će se postaviti zavisi od slučaja do slučaja, želje pacijenta i naravno cene.

Ortodontskom terapijom dobićete predivan osmjeh i samopouzdanje, poboljšanu harmoniju lica, eliminisati loše navike, zdravlje kompletnog orofacijalnog sistema a to zaista nema cijenu.

Kako se nose ortodontski aparati

Mobilni aparatići se moraju nositi 14-16 časova dnevno da bi imali efekta. Kada nisu u ustima držimo ih u kutijici u kojoj je nosite i kada idete na kontrolu kod svog ortodonta. Aparatić nemojte nositi u školu, na sportske aktivnosti ili kada se igrate. Obavezno ga nosite noću te po danu, dok ste kod kuće, učite i gledate TV… Perite deterdžentom za suđe i četkicom, pripaziti na kamenac koji se može nakupiti po njemu i uvek ČIST APARATIĆ STAVITI NA ČISTE ZUBE.

Fiksni aparat zahtijeva više vremena i truda jer elementi (bravice) koje su zalijepljene na zube otežavaju pravilno održavanje higijene. Zube treba prati poslije svakog obroka jer se hrana zadržava na tubama i bravicama. Osim klasične četkice koristite i interdentalne četkice koje su male pa se njima mogu očistiti prostori između zuba i bravica. Na tržištu postoji veliki broj proizvoda namijenjen baš ortodontskim pacijentima. Nakon postavljanja fiksnog aparata, zubi su osjetljiviji i možete osećati nelagodnost par dana. To je potpuno normalno i nastaje kao posledica djelovanja sile na zube.

Izvor: Stomatološka ordinacija Jelačaa

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -