NaslovnaZa pacijenteZašto zubi bole: Pregled različitih vrsta zubobolje

Zašto zubi bole: Pregled različitih vrsta zubobolje

- Advertisement -

Kada pomislimo na zubobolju, uglavnom nam prvo na pamet padnu nepodnošljivi, oštri probadajući bolovi. Međutim, zubi mogu boljeti na različite načine, a razlozi za to su raznovrsni. Jaka zubobolja za mnoge je jedan od najvećih strahova, pa ipak mnogi koriste kućne lijekove kako bi je ublažili, sačekaju da prođe i ne urade ništa po tom pitanju.

Nemojte zanemarivati zubobolju, jer na taj način vam tijelo signalizira da nešto nije u redu, a ako budete ignorisali upozorenja kasnije ćete se suočiti sa još većim problemima. U ovom članku ćemo izložiti različite vrste zubobolje i objasniti zašto do njih dolazi.

- Advertisement -

Zubobolja na hladno

Reakcija zuba na hladnoću mogu biti oštri i probadajući bolovi. Ova vrsta zubobolje najčešće ukazuje na prisustvo oštećenja zubne gleđi, kao što su karijesi ili izloženost korijenu zuba. Kada hladnoća dospije do oštećenog dijela zuba, ona iziritira nervne završetke, što rezultira zaista neprijatnim bolom. U tom slučaju, preporučujemo vam da što prije posjetite stomatologa i riješite problem.

Zubobolja na toplo

- Advertisement -

Slično kao i osjetljivost na hladnoću, osjetljivost na toplotu takođe najčešće ukazuje na probleme sa zubnom gleđi ili izloženost korijena zuba. Topli napici ili vrela hrana mogu uzrokovati iritaciju oštećenog dijela zuba i veoma neprijatan bol. Ova vrsta bola takođe može biti znak karijesa ili eventualnih problema sa plombom.

Zubobolja na pritisak

Ako osjećate bol u zubima kada vršite pritisak na njih, bilo da je to tokom žvakanja ili četkanja, to može ukazivati na niz problema. Neki od uzroka mogu biti karijes, infekcija korijena zuba ili fraktura zuba. Pritisak izaziva dodatnu iritaciju na oštećenom zubu koja rezultira bolom.

Zubobolja na slatko

Osjetljivost na slatko obično se javlja kada konzumirate slatkiše ili nešto drugo što sadrži šečer. I ovo može biti simptom karijesa ili gubitka gleđi. Bakterije u ustima hrane se šećerima, stvarajući kiseline koje dovode do propadanja zuba. Upravo to može uzrokovati bol i osjetljivost na slatko.

Zubobolja na zagriz

Bol pri zagrizu najčešće ukazuje na probleme sa zubnom strukturom ili čak i sa vilicom. Uzrok ovakvog bola može biti i prisustvo karijesa, oštećena plomba ili problemi sa temoromandibularnim zglobom. Ovaj tip zubobolje može se pogoršati tokom žvakanja i može zahtijevati hitnu stomatološku procjenu.

Kad treba potražiti pomoć stomatologu?

Nikako ne biste smjeli ignorisati zubobolju, jer ona može ukazivati na ozbiljne probleme. Ako doživljavate bol u zubima bilo koje vrste, a posebno ako je konstantan ili se pogoršava, trebalo bi što prije da potražite pomoć stomatologa. Rano otkrivanje i liječenje problema može spriječiti ozbiljnije komplikacije i nepotrebne nelagodnosti.

Različite vrste zubobolje mogu imati jednako različite uzroke, ali svi oni ukazuju na potrebu za stomatološkom intervencijom. Osjetljivost na hladno, na toplo, na pritisak, na slatko i bol pri zagrizu ne bi smjeli ignorisati.

Zato je preporuka da posjetite svog stomatologa kako biste identifikovali uzrok zubobolje i započeli odgovarajući tretman koji će vam omogućiti da ponovno uživate u bezbrižnom osmijehu, umjesto da gurate problem pod tepih, dok on ne postane skuplji i komplikovaniji.

Ako planirate da uskoro posjetite stomatologa, na našem portalu možete pronaći spisak ordinaija u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj koje preporučujemo.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -