NaslovnaSavjetiŠest svakodnevnih navika na kojima će vam zubi biti zahvalni

Šest svakodnevnih navika na kojima će vam zubi biti zahvalni

- Advertisement -

Ne četkajte prejako kako biste zaštitili zube od trošenja. Ako ih ne četkate onoliko često koliko je potrebno, bakterije, kisjelina i plak se lakše nakupljaju i nalaze dom u ustima. Nemojte preskočiti ni četkanje jezika

Ne shvataju svi koliko veliku ulogu usta igraju u održavanju cjelokupnog zdravlja, budući da mogu obavijestiti o mnogim mogućim problemima. To je zato što su usta povezana sa disajnim i probavnim traktom, što znači da mnoge klice mogu da uđu kroz njih i da se prenesu na ostatak tijela.

Zato je jako važno održavati usta čistim tokom dana i paziti i na male stvari.

Ne četkajte prejako

Desni svake osobe trebale bi da budu ružičaste i čvrste ako su u 100% zdravom stanju. Međutim, neki ljudi imaju natečene desni koje često krvare ili, još gore, počnu se povlačiti. Ako se povlače, to ćete moći primijetiti jer će vam se zubi činiti dužima nego inače.

Jedan od glavnih razloga za to može biti činjenica da zube perete prejako ili četkicom s tvrdom dlakom. Preporuka stomatologa je da perete zube s četkicom koja ima mekšu dlaku i kružnim pokretima. Ne smijete previše pritiskati kako biste zaštitili zube od trošenja.

Foto: Freepik

Ne zaboravite da očistite jezik

Preskakanje četkanja jezika može značiti da će sve bakterije koje se skupe na njemu imati priliku za razmnožavanje. U tom slučaju možete početi da osjećate loš zadah, nemogućnost ukusa hrane, bolesti desni, pa čak i gljivične infekcije. Zato je važno koristiti i strugač za jezik, jer je mnogo praktičniji od obične četkice za zube.

Ako pak koristite četkicu za zube, prvo morate isprati usta toplom vodom. Počnite od stražnjeg dijela jezika i budite vrlo nježni, pazite da ne dodirnete desni ili zube. Nakon što završite, morate još jednom isprati kako biste se riješili svih bakterija.

Koristite vodicu za ispiranje usta i izbjegavajte jaku hranu

Konzumiranje namirnica poput luka i začina gotovo svakodnevno može biti odgovorno za stalni loš zadah. Ali najčešći razlog problema je loša dentalna higijena, uz zadržavanje ostataka hrane u ustima. Ti ostaci će istrunuti u ustima i stvoriti neugodan miris.

Ovdje dolazi do izražaja vodica za ispiranje usta, koja pomaže u uklanjanju bakterija i pruža osjećaj svježijeg daha. Ako vodica sadrži fluorid, može pomoći i kod parodontnih bolesti, pa čak i smanjiti karijes.

Koristite odgovarajuće proizvode ako su vam zubi osjetljivi

Ako ispijanje hladne vode i jedenje vruće supe predstavlja mučenje, možda biste trebali posjetiti zubara. To je zato što se osjetljivost javlja kada se zubna caklina istroši, zbog čega korijeni zuba postaju izloženiji.

Foto: Freepik

Stomatolog će znati koje su paste najbolje za osjetljive zube kako ne biste koristili nešto što pogoršava situaciju. Ono što takođe možete da učinite je da koristite četkicu za zube s mekim vlaknima i slijediti rutinu oralne higijene do posljednjeg detalja. Takođe biste se trebali držati podalje od kisjele hrane koja ima sposobnost trošenja zubne cakline.

Očistite temeljno zube svake godine

Dodatni problem koji može stvoriti loša dentalna higijena je diskoloracija zuba. Ako ih ne četkate onoliko često koliko je potrebno, bakterije, kisjelina i plak se lakše nakupljaju i nalaze dom u ustima.

Foto: Freepik

Plak i zubni kamenac su ti koji stvaraju tu žutu prevlaku na vanjskoj strani zuba, što ih čini neugodnim za gledanje. Dakle, osim pranja zuba dva puta dnevno, potrebno je jednom godišnje posjetiti svog stomatologa za temeljni pregled i čišćenje. Tokom ovog procesa stomatolog može ukloniti kamenac i plak s teško dostupnih mjesta. Takođe će očistiti vaše zube posebnim alatom, a zatim ih i ispolirati. Ovaj posljednji korak učiniće zube ponovno sjajnim i riješiti vas te žućkaste nijanse.

Posjetite zubara ako primijetite nešto neobično

U nekim prilikama možete primijetiti ranice u ustima koje su prilično bolne. Iako možda mislite da ih uzrokuje hladno vrijeme, to zapravo može biti i zbog infekcija. Razlozi za to mogu biti određeni nedostaci u prehrani, višak sline ili navika čačkanja usana.

Prvo što biste trebali učiniti je posjetiti stomatologa i potražiti rješenje za problem i olakšanje. Možda ćete, takođe, trebati da napravite dodatne pretrage kako biste vidjeli imate li nedostataka koji bi mogli uzrokovati problem.

Izvor: Brightside

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -