NaslovnaSavjetiKoliko se nosi fiksna proteza?

Koliko se nosi fiksna proteza?

- Advertisement -

U današnjem članku odgovorićemo na prvo pitanje koje postavljaju pacijenti koji razmišljaju o fiksnoj protezi: „Koliko dugo se nosi fiksna proteza?“.

Fiksna proteza je najefikasniji način za ispravljanje zuba, ali među pacijentima nije previše popularna prije svega zbog svojih estetskih karakteristika, ali i zbog neprijatnosti prilikom nošenja, osjećaja bola i pritiska, komplikovanog održavanja higijene i drugih osobina. Stoga, ne treba da čudi što je jedno od prvih pitanja koje se postavlja koliko se fiksna proteza dugo nosi.

Koliko se dugo nosi fiksna proteza?
U prosjeku, fiksna proteza se nosi 24 mjeseca. Neki pacijenti nosiće protezu i kraće od 12 mjeseci, dok će terapija kod nekih pacijenata trajati i do tri godine prije nego što zubi dođu u željeni položaj.

Treba imati u vidu da fiksna proteza nije rješenje koje je identično za sve pacijente, kao i da je svaka vilica drugačija. Zbog toga je bez pregleda ortodonta nemoguće dati tačnu dužinu koju će pacijent nositi fiksni ortodontski aparat. Ovo su neki od faktora koji utiču na dužinu nošenja fiksne proteze:

Tip tretmana
Pacijent koji zahtijeva ortodontski tretman ispravljanja zuba na raspolaganju ima više opcija.
*Tradicionalne metalne proteze – klasične čelične proteze za ispravljanje zuba, najčešće korišćen i najjeftiniji ortodontski aparat.
*Lingvalne proteze – nazivaju se još i unutrašnje, jer se postavljaju sa unutrašnje strane zube. Proces ispravljanja traje duže, i mogu biti neugodnije za nošenje od tradicionalnih.
*Keramičke proteze – poznate i kao nevidljive proteze, po svojim karakteristikama veoma su slične metalnim, osim što su napravljene od keramike u boji zuba što ih čini manje upadljivim.

*Samoligirajuće proteze – savremene fiksne proteze, koje su manje bolne i mogu brže da daju željeni rezultat. Za razliku od tradicionalnih, koriste sistem kliznih nosača sa kopčama.
*Providne folije – najčešći tip providnih folija za ispravljanje zuba je Invisalign, rješenje koje može da tretira lakše slučajeve. Tretman traje najčešće od 12 do 18 mjeseci, tokom kojih se nove folije moraju praviti svakih nekoliko nedjelja, što čini ovo rješenje prilično skupim.

Uzrast
Mladi pacijenti, djeca i tinejdžeri, obično postignu željene rezultate brže od odraslih, jer njihova vilica i dalje raste, što olakšava njihovo ispravljanje. Ovo ne znači da će svi odrasli morati da nose svoju fiksnu protezu dvije godine ili duže, jer je uzrast samo jedan od faktora koji utiču na potrebno vreme nošenja proteze.

Do koliko godina se nosi fiksna proteza
Iako se fiskne proteze ranije bile povezivane sa mladima, posljednjih godina sve više odraslih odlučuje se da ispravi svoje zube iz estetskih ili funkcionalnih razloga. Nakon pregleda i analize ortopan snimka, ortodont će moći da da preciznije vrijeme nošenja proteze kod odraslih. Starosna granica praktično ne postoji kada je riječ o nošenju fiksne proteze, i stoga ovaj tretman nije rezervisan samo za mlade.

Težina problema koji se rješava
Jedan od dominantnih faktora koji utiču na dužinu nošenja fiksne proteze je i težina problema koji se rješava, odnosno koliko zuba treba da se isprave kako bi došli u pravilan položaj, ili kako bi pacijent imao pravilan zagrižaj.

Koliko su zubi krivi
Najčešći razlozi zbog kojih se pacijentima preporučuje nošenje fiksne proteze jeste ispravljanje zuba i pomjeranje u pravilan položaj. Ovo podrazumijeva slučajeve u kojima zubi rastu jedan preko drugog, kada štrče u odnosu na ostale zube ili su previše udaljeni jedan od drugog.

U ovim slučajevima potrebno je ispraviti zube kako iz estetskih, tako i iz medicinskih razloga, kako bi se spriječila pojava karijesa, bolesti desni ili oštećivanje gleđi. Dužina trajanja nošenja proteze zavisi od toga koliko su velike promjene koje treba postići. Na primjer, neki slučajevi ispravljanja zuba će zahtijevati čak i vađenje zuba kako bi se napravio prostor za pravilan niz zuba.

Kakav je zagrižaj
Način na koji su gornja i donja vilica poravnati naziva se zagrižaj. Ukoliko se vilice ne uklapaju dobro, riječ je o stanju koje se naziva nepravilan zagrižaj ili malokluzija. Postoji više vrsta loših zagrižaja, tipičnih ortodontskih problema:
*Tjeskoba
*Dijastema
*Ukršten zagrižaj
*Otvoren zagrižaj
*Duboki zagrižaj
*Protruzija
*Obrnuti preklop

Srećom svi ovi problemi mogu se riješiti nošenjem proteze za ispravljanje zuba, čime se postiže harmoničan i pravilan izgled vilice i lica. Ipak treba znati da ispravljanje ovog problema obično zahtijeva duži vremenski period od klasičnog ispravljanja loše pozicioniranih zuba.

Poštovanje uputstva dobijenih od stomatologa
Pacijent koji nosi fiksnu protezu mora da pažljivo prati sve instrukcije koje dobije od svog ortodonta da bi tretman bio uspješan i trajao što je kraće moguće. Ovo uključuje održavanje dobre oralne higijene i redovne posjete stomatologu radi korekcija proteze i čišćenja, najmanje jednom u šest mjeseci.

Tokom ovih posjeta moguće je zamijeniti i boju gumica na protezi. Osim toga, ortodont bi trebalo da pacijent posavjetuje i o načinu ishrane tokom nošenja proteze. Pacijenti sa fiksnom protezom bi trebalo da izbjegavaju ljepljivu, previše tvrdu ili hrskavu hranu koja može dovesti do lomljenja proteze. Hrane koje mogu da dovedu do ovoga su gumene bombone, žvake, svježe povrće ili kokice.

Lom proteze produžiće ukupno vrijeme nošenja, ali i vrlo vjerovatno zahtijevati hitnu stomatološku intervenciju kako ne bi došlo do povrede, stoga se preporučuje veliki oprez. Na kraju, pacijentima koji se bave sportom često se preporučuje nošenje zaštite za zube, kako bi se spriječio lom proteze ili povrede usta.

Da li se fiksna proteza može skinuti ranije nego što je planirano?
Ispravljanje zuba je proces koji traje, i kostima je potrebno vrijeme da dođu u ispravan položaj. Uklanjanje proteza prije nego što je proces ispravljanja u potpunosti završen može da poništi kompletan napredak koji je postignut i nikako se ne preporučuje.

Pacijenti bi trebalo da pričaju sa svojim ortodontom ukoliko imaju neki događaj do kog žele da skinu protezu, jer su sitne korekcije ipak moguće tokom izrade i podešavanja proteze, tako da se može uticati na dužinu nošenja na taj način. Kraće nošenje često podrazumijeva veći pritisak na zube, što može dovesti do neprijatnost ili čak bola, pa je potrebno naći pravi odnost komfora i dužine trajanja procedure.

Zaključak
Nošenje fiksne proteze će efikasno ispraviti zube i dovesti do zdravstvenih i estetskih koristi. U zavisnosti od više faktora, pacijent će protezu morati da nosi od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Pacijentima se preporučuje da pričaju sa svojim ortodontom o očekivanjima koliko će procedura trajati, i da se striktno pridržavaju savjeta koje dobiju kako ne bi produžili vrijeme nošenja proteze.

Izvor: Permadent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -