NaslovnaZa pacijenteZA PACIJENTE: Različite vrste fiksnih proteza – kako odabrati pravu

ZA PACIJENTE: Različite vrste fiksnih proteza – kako odabrati pravu

- Advertisement -

Imati nepravilne zube može ponekad estetski izgledati prihvatljivo, ali često takvi zubi mogu uzrokovati probleme sa zagrizom i oralnim zdravljem.

Ako razmišljate o korekciji svojih zuba, prvi korak je konsultovati se sa ortodontom, stručnjakom za ortodonciju. Ortodont vam može preporučiti različite vrste fiksnih proteza za ispravljanje problema s položajem zuba.

- Advertisement -

Šta su fiksne proteze za zube?

Fiksna proteza je ortodontski uređaj koji se koristi za ispravljanje rotiranih, pomičnih, razmaknutih ili sastavljenih zuba, te za korekciju nepravilnog zagrižaja. Njena svrha je da vrati zube u pravilan, simetričan i prirodan položaj.

- Advertisement -

Koje su vrste fiksnih proteza dostupne?

Fiksne proteze možemo podijeliti prema izgledu i položaju:

Metalne fiksne proteze: Ovo su tradicionalne proteze s bravicama, žicama i prstenovima izrađenima od metala. Obično su najpristupačnija opcija i vrlo su učinkovite. Cijena im je niža, ali su vidljivije.

Estetske fiksne proteze: Ove proteze koriste bravice izrađene od materijala koji su manje vidljivi na zubima. To uključuje keramičke proteze i proteze s safirnim bravicama. Iako su skuplje, manje su uočljive i estetski prihvatljivije.

Vestibularne fiksne proteze: Klasične proteze koje se lijepe sa spoljašnje prednje strane zuba.

Lingvalne fiksne proteze: Ove proteze se nalaze sa unutrašnje strane zuba prema jeziku, što ih čini nevidljivima izvana.

Samoligirajuće fiksne proteze: Ove proteze koriste klipove na bravicama umjesto elastičnih gumica za držanje žice. Pružaju preciznije poravnanje zuba i lakše održavanje oralne higijene.

Nevidljive fiksne proteze: Ovaj termin se obično odnosi na proteze izrađene od materijala koji se stapaju s bojom prirodnih zuba, kao što su keramičke, safirne ili lingvalne proteze. Nevidljive su ili manje uočljive te su dobar izbor za one kojima je estetika važna.

Kako odabrati pravu protezu?

Izbor prave fiksne proteze zavisi o vašim ličnim preferencijama, budžetu i ciljevima liječenja. Važno je konsultovati se sa ortodontom kako biste dobili stručno mišljenje i preporuke.

Uzmite u obzir svoj budžet, estetske prioritete i potrebu za funkcionalnošću prilikom odabira.

Sve fiksne proteze su učinkovite u ispravljanju problema s položajem zuba, pa je ključno odabrati onu koja vam najbolje odgovara.

Ne zaboravite da ćete protezu nositi neko vrijeme, stoga odaberite onu s kojom ćete biti udobni i koja će vam pomoći da postignete željene rezultate.

Ortodont će vam pomoći da donesete najbolju odluku za vašu situaciju i ciljeve.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -