NaslovnaObavještenjaOsjetljivost zuba - najčešći uzroci i liječenje

Osjetljivost zuba – najčešći uzroci i liječenje

- Advertisement -

Osjetljivost zuba je česta pojava. Pod ovim terminom se obično misli na iznenadan oštar bol ili nelagodnost koja se u zubima javlja u određenim situacijama.

Osjetljivost zuba poslije skidanja kamenca
Uklanjanjem zubnog kamenca pogotovu prezrelog i nagomilanog zubnog kamenca nekada dolazi do eksponiranja površine korijena zuba koji nije kao krunica obložen sa gleđi već sa cementom korijena zuba koji u tankom sloju prekriva dentin koji je po svojoj strukturi bogat kanalićima koji komuniciraju sa zubnom pulpom odnosno zubnim živcem.

Foto: freepik.com

Kada jednom dođe do kontakta ovako eksoniranog korijena sa hladnim vazduhom ili namirnicama dolazi do iznenadnog, kratkotrajnog i intezivnog bola. Nakon uklanjanja odnosno skidanja zubnog kamenca desni oko samog zuba su često upaljene, što je posljedica prisustva zubnog kamenca.

Ovakvim desnima najčešće treba sedam dana da se oporave i samim tim intimnije nalegnu na površinu zuba. Kada se ovo desi prestaju i tegobe vezane za uklanjanje zubnog kamenca. Nekada u toku samog uklanjanja zubnog kamenca dolazi do intezivne preosjetljivosti zuba te se tada daje lokalna anestezija kako bi se procedura izvela sigurno, bezbedno i bezbolno.

Foto: freepik.com

Osjetljivost zuba na hladno i toplo
Ovaj simptom mogu izazvati različiti uzročnici. Najčešće je to prisustvo zubnog kvara bilo primarnog odnosno na površinama zuba gdje nije bilo ranijih popravki ili sekundarnog gdje je zubni kvar nastao na spoju plombe i zuba.

Ukoliko se ignoriše ovaj simptom može dovesti do daljeg propadanja zuba, simptomi osjetljivosti na kratko prestaju , da bi se potom razvile teže forme bolesti zuba, poput zapaljenja zubnog živca. Rutinska popravka zuba rješava vas ovog simptoma. Često je problem osjetljivosti zuba na hladno prisutna kada se dese recesije desni odnosno povlačenje desni.

Foto: freepik.com

Ovo se dešava kada postoji mukogingivalna anomalija odnosno pripoj mišića je previše blizu zubima i ivici desni te njihovim aktiviranjem dolazi do kontinuiranog povlačenja desni, ovo sve eksponira dentin zuba koji komunicira sa unutrašnjošću zuba te dovodi do nastanka simptoma reakcije na hladno.

Takođe, povlačenje desni nastaje kao posljedica parodontopatije, odnosno oboljenja desni. Terapija je usmjerena ili u rekonstrukciji položaja desni ili u oblaganju površine korijena sredstvima za desenzibilizaciju zuba.

Osjetljivost zuba poslije plombiranja
Ova pojava je u današnjoj stomatologiji, nažalost, nije rijetka ali srećom nije ni previše česta, a stručno se naziva postoperativna osjetljivost.

Foto: freepik.com

Podrazumijeva da se nakon postavljanja belih kompozitnih plombi odnosno ispuna javi osjetljivost zuba na zagrižaj , ili čak na toplo i hladno. Ukoliko je razlog osjetljivosti previše visoka plomba odnosno plomba koja preintezivno kontaktira sa zubom iz suprotne vilice tada se razvija neprijatnost i osjetljivost zuba na zagrižaj.

Ovo se lako rješava uklanjanjem viška ispuna. S druge strane može se desiti da je prisutna osjetljivost zuba na zagrižaj, a da zub nije u preintezivnom kontaktu. Ukoliko je sve sa ispunom u redu tada se savjetuje da se sačeka do mjesec dana kako bi osjetljivost prošla. I zaista ovo se i dešava u najvećem broju slučajeva.

Foto: freepik.com

Postoje, nažalost, i rijetki slučajevi kada se ovo ne smiruje, tada se pristupa promjeni ispuna, postavljanju privremenog terapijskog ispuna koji će služiti do smirivanja tegoba, te nakon toga postavljanju definitivne plombe.

Pozadina razloga za nastanak ovakve osjetljivosti je blizina zubnog živca površini plombe kao i postojanje širokih dentinskih kalanića koji su češći kod mlađe populacije, a kojima je dentin koji kontaktira sa plombom ispunjen.

Osjetljivost zuba na kiselo
Ovaj simptom je sličan kao i kod osjetljivosti zuba na toplo i hladno, a razlog je ili prisustvo karijesa ili ogoljeni vratovi zuba. Terapija je istovjetna.

Foto: freepik.com

Osjetljivost zuba poslije vađenja živca
Kod vađenja zubnog živca ne bi smjelo da dodje do reakcije zuba. Ipak, u nekim slučajevim usljed kompikovane anatomije kanala korijena zuba dolazi do bola prilikom zagrižaja ili do bola koji se razvija na toplo hladno ili do tupog bola u dubini nakon punjenja zuba.

Razlozi su različiti ipak ukoliko govorimo o samom vađenju zubnog živca tada je potrebno izvršiti novu intervenciju gdje bi se sadržaj iz kanala korijena zuba u potpunosti izvadio. Ukoliko pak postoji osjetljivost na zagrižaj nakon punjenja zuba tada je vjerovatno da će taj efekat proći u periodu od dva do tri dana.

Foto: freepik.com

Ukoliko ne prođe potrebno je otkriti uzročnik koji je obično neadekvatno liječenje kanala korijena zuba. Ukoliko osjećate nelagodnost u dubini , te je zub osjetljiv na zagrižaj ili na kuckanje velika je vjerovatnoća da se razvio periapikalni proces odnosno gnojna kesica na vrhu korijena zuba. Tada je terapija ili novo liječenje zuba, ili hiruruška intervencija apikotomije ili vađenje zuba.

Osjetljivost zuba poslije bijeljenja
I ovo se dešava, najviše kao posljedica kratkotrajne dehidratacije zuba te dolazi do kratkotrajnih epizoda neprijatnih strujica koje se javljaju u unutrašnjosti zuba. Najčešće se dešava nakon ordinacijskog beljenja zuba zbog nešto viših koncentracija sredstava za izbjeljivanje zuba. Terapija je najčešće nepotrebna jer ovaj simptom prolazi za nekoliko dana.

Izvor: Du Dental

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -