NaslovnaObavještenjaUz kristalno jasne smjernice lakše do sopstvene privatne prakse za stvaranje kristalno...

Uz kristalno jasne smjernice lakše do sopstvene privatne prakse za stvaranje kristalno bijelih osmijeha

- Advertisement -

Ako ste postali ponosni vlasnik diplome Stomatološkog fakulteta, završili željenu specijalizaciju, stekli neophodnu praksu; odlučili ste da na vratima privatne ordinacije stoje Vaše ime i prezime koje će biti prepoznato među pacijentima- već ste na pola puta. Može Vam se učiniti da je druga polovina puta zamorna i teška jer predstoje dosadna papirologija, bezbroj nedoumica i tehničkih stvari, ali ne mora biti tako. I sve to zahvaljujući jednom kratkom a veoma korisnom dokumentu koji je Hrvatska komora dentalne medicine pripremila, a u pitanju su „Smjernice za otvaranje ordinacija dentalne medicine i dentalnih laboratorija“.

UPOZNATI SE SA STANDARDIMA I NORMATIVIMA

Pre nego što započnete sam postupak prijavljivanja i slanja zahtjeva, najbolje bi bilo pročitati ovaj kratki priručnik, upoznati se sa kriterijumima i svime što se traži za obavljanje ove djelatnosti. Može Vam se učiniti da je u pitanju previše informacija i stvari koje se od Vas očekuju, ali ovo je postupak kroz koji mora proći većina onih koji žele da pokrenu sopstveni posao. Budite potpuno spremni i upoznati sa svime što se od Vas traži kako biste lakše i brže završili ceo proces.

ODAKLE POČETI?

Ovaj dokument obuhvata čitav niz preporuka i smjernica koje se odnose na lakše razumijevanje:

  • samog postupka pokretanja privatne dentalne ordinacije ili laboratorije
  • uslova koje doktor stomatologije mora da ispunjava kako bi mogao da obalja ovu djelatnost
  • kriterijuma koji se odnose na sam prostor u kome će se pružati određene usluge
  • ugovora o radu, radnom odnosu, pravima i obavezama poslodavca i zaposlenih
  • zaštite na radu
  • pojma transparentnosti u radu prakse u smislu poštovanja zakonskih odredbi koje se odnose na porez, vođenje knjiga, upravljanje medicinskim otpadom i dr.

Prvi korak je zatražiti mišljenje Komore o opravdanosti osnivanja privatne prakse, a obrazac koji se u tu svrhu popunjava možete naći na zvaničnom sajtu Komore- https://www.hkdm.hr/index.php/clanovi/doktori-dentalne-medicine/obrasci-ddm.

Uz  ovaj zahtjev potrebno je još priložiti dokaz o raspolaganju prostorom- bilo da je u pitanju posjedovni list, ugovor o zakupu poslovnog prostora, ili kupoprodajni ugovor. Takođe, potrebno je podneti i zahtjev nadležnom ministarstvu, a to je u ovom slučaju Ministarstvo zdravlja. Već sami početak ovog postupka može izgledati kao nešto što će trajati dugo i zadati Vam glavobolje, ali praćenjem svakog navedenog koraka koji je precizno određen i objašnjen vrlo lako možete stići do svog cilja.

ODOBRENO MI JE OBAVLJANJE DJELATNOSTI, ŠTA DALJE?

Ukoliko ste nakon predviđenog roka dobili dozvolu za obavljanje svoje djelatnosti, potrebno je da se pozabavite narednim koracima, a neki od njih su:

  • prijava u registar poreznih obveznika
  • prijava poreza na dohodak
  • prag za ulazak u PDV
  • zahtjev za upis u registar PDV obveznika
  • vođenje poslovnih knjiga…

Svi ovi koraci detaljno su opisani u ovom dokumentu tako da će Vam biti lako da se upoznate sa svim svojim obavezama i pravima.

Ovo jeste zahtjevan proces koji traži posvećenost, i razumijevanje svih kriterijuma. Uz ovaj dokument koji je obuhvatio najvažnije smjernice i predstavlja sažetak, verujemo da će put ka cilju biti lakši i manje stresan.

Pa se portal stomatologija.me i ovog puta se potrudio da Vam ponudi lako i jednostavno riješenje.

Preuzmite “Smjernice za otvaranje ordinacija dentalne medicine”

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -