NaslovnaSavjetiŠta uzrokuje osjetljivost zuba

Šta uzrokuje osjetljivost zuba

- Advertisement -

Pretjerana osjetljivost zuba je pojam sa kojim se mnogi ljudi susreću. Bol u usnoj duplji zbog tople ili hladne temperature hrane ili pića koje konzumiramo, sama kiselina iz namirnica ili sokova koje pijemo, te udisanje hladnog vazduzha, samo su neki od uzroka osjetljivosti zuba. Evo nekoliko najčešćih uzroka osjetljivosti zuba.

Pretjerano korištenje vode za ispiranje usta
Redovno održavate svježi dah ispiranjem vodice za usta. Međutim, ne valja pretjerivati. Mućkanje ove tekućine u ustima nekoliko puta dnevno može dovesti do pretjerano osjetljivih zuba zbog kiselina koje se u njoj nalaze. Pitajte stomatologa za preporuku neutralne tekućine za ispiranje usta na bazi floura.
Kisela hrana i sokovi
Kombinacije kiselih sastojaka iz hrane i pića te šećera oštećuju caklinu ili zubno tkivo koje se nalazi ispod nje. Kada je gleđ oštećena, bakterije, koje se hrane šećerima iz hrane, lakše prodiru do zuba i uzrokuju štetu. Kako bi bili mirni i da ne morate da brinete se o karijesu, dva puta godišnje posjetite stomatologa, a zube četkajte najmanje dva puta dnevno. Ako ne možete smanjiti unos gaziranih ili kiselkastih pića, probajte zube četkati pola sata nakon konzumacije. Kiselinu u ustima neutralizujte komadićem sira ili čašom mlijeka nakon obroka.

Izbjeljivanje zuba
Svi žudimo za blistavim holivudskim osmijehom i priklanjamo se postupcima izbjeljivanja zuba kod stomatologa ili kući. Međutim, pasta za izbjeljivanje koja se temelji na peroksidu može uzrokovati pretjeranu osjetljivost zuba. Osjetljivost je privremena i traje dok koristite ove preparate. Pitajte stomatologa za savjet i najbolja rješenja izbjeljivanje zuba. Ako pušite, morate da prestanete i ograničite konzumaciju kafe, vina i sokova.
Škrgutanje zubima
Istraživanja su pokazala da osobe koje su pod velikim stresom često škrguću zubima u snu (bruksizam). Ova nesvjesna navika može oštetiti gleđ, uzrokovati osjetljivost zuba i bol u mišićima odgovornim za žvakanje. Zbpg toga morate da promijenite stil života koji će se pobrinuti za lakše suočavanje sa svakodnevnim problemima koji vode stresu i spavajte sa zaštitom za zube.

Karijes
Kada se formira na zubu, karijes otvara put do korijena zuba mnogim iritantnim hladnim i toplim temperaturama, slatkišima, pa čak i samom vazduhu. Redovna oralna higijena, koja uključuje četkanje zuba najmanje dva puta dnevno, čišćenje zubnim koncem, upotrebu interdentalne četkice i redovne posjete stomatologu (preporučuje se dva puta godišnje), su rješenje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -