NaslovnaSavjetiPreosjetljivost zuba - zašto nastaje i kako je izliječiti

Preosjetljivost zuba – zašto nastaje i kako je izliječiti

- Advertisement -

Preosjetljivost zuba je kratkotrajna, oštra bol koja nastaje nakon temperaturnih ili hemijskih podražaja. Zub se sastoji od cakline, dentina, cementa i pulpe. Pulpa je živac čiji mikroskopski ogranci završavaju u dentinu. Caklina je najtvrđi dio zuba koji štiti dentin od podražaja u području krune zuba, dok cement štiti dentin u području korijena zuba. Dentinska preosjetljivost se javlja kada dentin više nije zaštićen od strane cakline ili cementa te su živčani završetci izloženi vrućim, hladnim ili kiselim podražajima.

Uzroci preosjetljivosti su:
*Grubo i nepravilno četkanje zuba dovodi do trošenja cakline čime dolazi do izloženosti dentina;
*Erozije zuba nastale zbog pretjerane konzumacije izrazito kisele hrane i napitaka ili zbog poremećaja u prehrani;
*Pretjerano korištenje vodice za ispiranje usta;
*Karijes ili stari ispuni (“plombe”) čiji rubovi propuštaju mogu izložiti dentin neugodnim podražajima;
*Povlačenje zubnog mesa;
*Noćno škripanje zubima (“bruksizam”);
*Grickanje noktiju, olovaka…;
*Privremena osjetljivost nakon izbjeljivanja zubi, ispuna ili protetskih radova kao što su krunice i mostovi.

Pregled kod stomatologa je prvi korak u otkrivanju uzroka vaših tegoba. Opišite bol, recite kada vam je počela i postoji li nešto što vam ublažava bol kao što su naprimjer topli oblozi. Nakon što otkrije uzrok, stomatolog će krenuti sa liječenjem. Ponekad je rješenje jednostavna izrada novog ili mijenjanje starog ispuna. Uzrok boli može biti i upala zubnog živca, kada je terapija endodontski zahvat koji se sastoji od čišćenja i punjenja korijenskih kanala. Noćno škripanje se rješava izradom udlage s kojom spavate i tako se smanjuje oštećenje zubi. Međutim, ako vaše tegobe dolaze od povlačenja zubnog mesa, vaš stomatolog će vam možda preporučiti operaciju prekrivanja recesija.

Postoje brojne mogućnosti za liječenje preosjetljivosti, čak i kada nije jasno što uzrokuje tu bol. Vaš stomatolog vam može nanijeti u ordinaciji fluoridni gel koji potiče remineralizaciju i jačanje cakline, a postoje i brojne terapeutske paste za smanjivanje preosjetljivosti, dostupne u drogerijama i ljekarnama. Paste bi se trebale koristiti na dnevnoj bazi te su rezultati vidljivi nakon otprilike dvije nedelje. Pastu možete i direktno nanijeti na bolno mjesto nakon pranja zubi. Stara izreka glasi: “Bolje spriječiti nego liječiti” i u tom duhu preporučujemo da: koristite meku četkicu za pranje zuba, prilikom četkanja zuba koristite nježne, kružne pokrete, ne pretjerujete s korištenjem vodice za ispiranje (jednom dnevno je dovoljno), pripazite na prehranu i konzumaciju kiselih namirnica, svakih šest mjeseci idite na kontrole kod stomatologa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -