fbpx
NaslovnaSavjetiKako pokvaren zub utiče na zdravlje čovjeka?

Kako pokvaren zub utiče na zdravlje čovjeka?

- Advertisement -

Održavanje zuba zdravim važno je ne samo da bi se spriječila zubobolja već i da bi se zaštitili ostali organi od štetnih posljedica, koje po njih mogu da imaju pokvareni zubi.

U ustima čovjeka živi milion bakterija i mikroorganizama, što dobrih što štetnih, ali one su u ravnoteži, sve dok ne oboli neki zub pa onda i korisne bakterije postaju štetne po organizam čovjeka.

Foto:freepik.com

Put širenja bakterija je znatno olakšan činjenicom da je orofacijalna regija izuzetno dobro prokrvljena.

Interesantna je činjenica da sistemska borba antibioticima praktično ne daje značajne rezultate na duži rok, jer je cirkulacija na dotičnom zubu prekinuta još kada je živac umrtvljen i kada su bakterije naselile središnji dio korijena zuba, tako da antibiotici nemaju pristup unutrašnjosti žarišta, koje je izvor infekcije.

A bakterije imaju izuzetno efikasan sistem djelovanja, jer su fizički zaštićene u kanalu korijena, gdje proizvode visoko-patogene toksine, koji se šire po organizmu putem krvotoka i direktno degradirajuće utiču na imuni sistem.

Foto:freepik.com

Među najpoznatijim oboljenjima koje uzrokuju fokalne infekcije su reumatoidni artritis, bakterijski endokarditis, kao i pojava tromba, koji može da uzrokuje ozbiljne posljedice, kao što su moždani i srčani udar.

Bakterije iz roda streptokoka su odgovorne za dva puta veći rizik od infarkta miokarda.

Takođe, mogu izazvati ili pogoršati oboljenja bubrega, očiju, žljezdanog sistema, centralnog nervnog sistema, kože, respiratornog sistema. Ukratko o tome, kada me neko pita zašto su obavezne kontrole na svakih šest mjeseci?

Izvor: Dr_Teodora (Instagram)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -