NaslovnaObavještenjaBolest desni povezana sa komplikacijama COVID-19

Bolest desni povezana sa komplikacijama COVID-19

- Advertisement -

Prema istraživanju objavljenom u “Journal of Clinical Periodontology”, kod pacijenata koji su oboljeli od koronavirusa, vjerovatnoća da će se razviti komplikacije je bar tri puta veća ako osoba ima problema sa desnima.

Studija je sprovedena na više od 500 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a otkriveno je da je oni koji imaju problema sa desnima imaju bar tri puta veće šanse da budu primljeni na jedinicu intenzivne njege.

Foto: collingwooddentist.com.au

Kod tih pacijenata je četiri puta veća vjerovatnoća da će im trebati respirator, a vjerovatnoća od smrtnog ishoda veća je za devet puta nego kod onih koji nemaju problema sa desnima.

“Oralna njega trebala bi da bude dio zdravstvenih preporuka kako bi se smanjio rizik od teških ishoda Covid-19”, rekao je profesor Lior Šapira, predsjednik Evropske federacije za parodontologiju (EFP).

Parodontitis je ozbiljan oblik bolesti desni koji pogađa oko polovinu odraslih osoba u cijelom svijetu. On prouzrokuje upalu zubnog mesa, a ako se ne liječi, može da se proširi cielim telom. Ovo istraživanje je pokazalo vezu između parodontitisa i komplikacija koje prouzrokuje Covid-19.

Foto: westgatedentalcare.net

Studijom je obuhvaćeno 568 pacijenta kojima je dijagnostikovan koronavirus u periodu između februara i jula 2020. godine. Njih 40 imalo je komplikacije, a 528 nije.

Prikupljene su informacije o bolestima desni i drugim faktorima koji bi mogli da budu povezani sa komplikacijama koje prouzrokuje koronavirus, uključujući indeks tjelesne mase, astmu, pušenje, dijabetes i krvni pritisak.

Podaci su pokazali da je 258 pacijenata, odnosno 45 odsto imalo problema sa desnima. Profesor Mariano Sanz sa španskog univerziteta i jedan od autora studije ustanovio je da oralne bakterije kod pacijenata sa parodontitisom mogu da zaraze pluća, što može biti posebno opasno kod onih pacijenata koji su na respiratoru.

Foto: cloversmilestudio.com

Sanz savjetuje da bi bolničko osoblje trebalo da identifikuje pacijente sa koronavirusom, koji imaju parodontitis i da bi im trebalo davati oralne antiseptike da bi se smanjio prenos bakterija.

Profesor Šapira je rekao da je veza između parodontitisa i plućnih bolesti, uključujući astmu, upalu pluća i hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP) dobro utvrđena i dodao:

„Ova studija daje dodatne dokaze o vezi između oralnog zdravlja i respiratornih stanja. Parodontitis je česta bolest, ali se može spriječiti i liječiti“.

Izvor: Medical Express

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -