NaslovnaZanimljivostiIstraživanje pokazalo da je oralno zdravlje povezano sa zdravljem mozga

Istraživanje pokazalo da je oralno zdravlje povezano sa zdravljem mozga

- Advertisement -

Dobro znamo da je oralno zdravlje povezano sa mentalnim, ali i opštim i to često naglašavamo na našem portalu. Najnovije istraživanje sada je pokazalo i da oralno zdravlje može imati bitan uticaj na mozak. Objavljeno u časopisu Neurology, istraživanje je otkrilo da parodontitis ili nedostatak zuba mogu dovesti do atrofije – degeneracije – djelova mozga kako starimo.


To se događa jer loše oralno zdravlje može uticati na zdravlje hipokampusa – dijela mozga koji je važan za pamćenje, učenje i emocije. Hipokampus je takođe ranjiv na Alchajmerovu bolest.

Istraživanje sprovedeno u Japanu je uključilo 172 osobe starije od 55 godina koje nemaju probleme sa pamćenjem. Na početku istraživanja, svaki učesnik je imao stomatološki pregled radi provjere parodontitisa, test pamćenja i MRI skeniranje kako bi se mjerila zapremina njihovog hipokampusa. Četiri godine kasnije, učesnici su imali drugi MRI sken kako bi se izmjerio nivo kognitivnog propadanja.

Rezultati pokazuju povezanost između broja zuba i nivoa parodontitisa sa promjenama u hipokampusu.

Za one sa blagim parodontitisom, rezultati su pokazali bržu stopu atrofije mozga kada imaju manje zuba. Međutim, za one sa težim parodontitisom, atrofija mozga razvijala se većom brzinom kod onih sa više zuba.

“Štetno za mozak”

Istraživači dolaze sa Odjeljenja za starenje i gerijatrijsku stomatologiju na Univerzitetu Tohoku u Japanu. Kako su gubitak zuba i parodontitis široko rasprostranjeni problemi, istraživački tim smatrao je da je važno istražiti njihovu povezanost sa problemima mozga.

“Zadržavanje više zdravih zuba bez parodontalne bolesti može pomoći u zaštiti zdravlja mozga. Važno je zadržati više zuba, ali zadržavanje više zuba sa teškom parodontalnom bolešću može štetiti mozgu”, izjavio je Satoši Jamaguči, autor studije.

Takođe se sugeriše da sam patogen parodontalne bolesti može invazivno djelovati na mozak i oštetiti živčano tkivo. Manji broj zuba smanjuje stimulaciju žvakanja, što takođe može dovesti do atrofije mozga.

“Redovne posjete stomatologu važne su za kontrolu napredovanja parodontalne bolesti, a zubi sa teškom parodontalnom bolesti mogu zahtijevati vađenje i odgovarajuće zamjene”, dodao je Jamaguči.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -