NaslovnaSavjetiTrebamo li da koristimo konac za zube?

Trebamo li da koristimo konac za zube?

- Advertisement -

Možda ste primijetili natpise u novinama koji tvrde da je zubni konac precijenjen. Novinska agencija Associated Press objavila je članak s naslovom: “Ne postoje medicinski dokazi da korištenje zubnog konca ima dobrobiti.“

Članak napominje kako su istraživanja sprovedena o dobrobitima zubnog konca suviše mala, kratkoročna, nedosljedna i na njih se ne može osloniti. Ovo nije prvi put da se dovodi u pitanje dobrobit zubnog konca.

Foto: alo.rs

Prošle godine je Daily Mail objavio niz sličnih naslova i proglasio “korišćenje zubnog konca gubitkom vremena!“

Članak objavljen u dnevnim novinama Daily Mail tvrdi da osvrt u časopisu „Journal of Clinical Periodontology“ nije otkrio dokaze da čišćenje prostora između zuba pomaže zdravlju desni. Evo što je zapravo zaključak: “Sva pomagala za ličnu dentalnu higijenu pomažu spriječiti gingivitis.“

Da budemo fer, dokazi učinkovitosti korišćenja zubnog konca su pomiješani. Prijašnje studije su otkrile malo dokaza da korišćenje zubnog konca čini razliku u oralnom zdravlju, dok druge studije nalažu da značajno smanjuju pojavu gingivitisa. Čak je i Američka Parodontološka Akademija priznala da je istraživanje manjkavo.

U izjavi objavljenoj stoji da zbog sporog napretka bolesti desni, istraživanja treba provoditi u period od nekoliko godina, a većina istraživanja nije trajala dovoljan vremenski period. No, čak iako su dokazi slabi, korišćenje zubnog konca nije potpuno besmisleno.

Tri vodeća stručnjaka za oralnu higijenu se slažu: „Da, trebali biste da čistite prostor između zuba“. To je jedna od najvažnijih stvari koju možete učiniti za zdravlje usne šupljine, kaže stomatologica Joan Otomo-Corgel, bivša predsjednica Američke Parodontološke Akademije.

Foto: net.hr

Vaša četkica za zube ne može ući u taj uzak prostor zbog čega nastaje plak – naslage bakterija. Ove bakterije ispuštaju kiselinu koja iritira desni i može dovesti do bolesti desni. Ako omekšate plak između zuba, smanjićete pojavu bakterija, a tako i rizik od bolesti desni.

Ne morate koristiti zubni konac. Možete koristiti interdentalne četkice za zube koj prodiru u uzak prostor između zuba, posebno ako su drvene ili plastične.

Isto tako možete koristiti i tuš za zube. Najbolje oruđe zavisi o razmaku koji imate između zuba, o tome šta volite da koristiti i o tehnici čišćenja. Razgovarajte sa svojim stomatologom o najboljoj metodi za vas.

Izvor: Mens Health

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -