NaslovnaObavještenjaLijek za dijabetes mogao bi da se koristi i za bolesti desni

Lijek za dijabetes mogao bi da se koristi i za bolesti desni

- Advertisement -

Istraživanje sprovedeno na Kraljevskom koledžu u Londonu pokazalo je da uobičajeni lijek koji se koristi za liječenje pacijenata sa dijabetesom tip 2 može pomoći u prevenciji oralnih i drugih sistemskih bolesti.

Istraživači sa Fakulteta za stomatološke, oralne i kraniofacijalne nauke zaključili su da metmorfin može kontrolisati inflamaciju i nivoe šećera u ustima i tako zaustaviti bolesti desni. Osim toga, može zaštiti pacijenta od dijabetesa i gojaznosti.

“Istraživanje je pokazalo da metformin u značajnoj mjeri sprečava gubitak kosti tokom indukovane parodontske bolesti, kao i in vivo gubitak kostiju koji je povezan sa starenjem”, saopšteno je sa Kraljevskog koledža.

Metformin je lijek koji nije skup, a dostupan je širom svijeta i mogao bi pomoći mnogima da dođu do boljeg oralnog i opšteg zdravlja, kazao je Dr Viktor Neves.

Parodontitis je prilično česta bolest širom svijeta, a povezana je sa sistemskim oboljenjima kao što su gojaznost i dijabetes. Nepovoljan životni stil, koji karakteriše ponašanje kao što je prevelik unos šećera najčešći je uzrok bolesti desni, ali i dijabetesa i gojaznosti. Sve ove bolesti se razvijaju tokom života, ali bolest desni ima potencijal da prva bude primjećena već u starosti od oko 30 godina.

Do sada se ova bolest liječila samo čišćenjem zuba kako bi se usta oslobodila bakterija i prepisanim antibioticima, ali ovakav pristup nije štitio pacijente od nastavka razvijanja povezanih sistemskih bolesti.

Istraživači sa londonskog koledža testirali su metmorfin na pacijentima koji su imali bolesti desni, ali ne i dijabetes, a rezultati su pokazali unaprijeđenu kliničku sliku kad je u pitanju bolest desni, kao i kontrolisan nivo šećera i inflamacije u ustima i tijelu, čak i pored velike prisutnosti bakterija.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -