NaslovnaZa pacijenteZA PACIJENTE: Zubobolja - uzroci i kako je spriječiti

ZA PACIJENTE: Zubobolja – uzroci i kako je spriječiti

- Advertisement -

Zubobolja je neugodno iskustvo koje može značajno uticati na pacijente, ometajući ih u svakodnevnim aktivnostima i negativno utičući na njihovo raspoloženje, san i uopšteno na kvalitet života.

Zašto onda trpimo bol i pokušavamo ga ublažiti u nekim situacijama? Baš kao što postoje bolovi u grlu ili glavobolje, zubobolja je čest problem.

- Advertisement -

Zašto dolazi do zubobolje?

Zub se sastoji od dva čvrsta tkiva, gleđi i dentina, te mekog unutrašnjeg tkiva, zubne pulpe (živca). Zubna pulpa je bogata krvnim žilama i živcima. Sva ta tkiva trebala bi biti u ravnoteži i međusobno se potpuno prožimati kod zdravog zuba.

- Advertisement -

Kad je zubna pulpa zdrava, održava čvrstoću i zdravlje zuba. Međutim, karijes i oštećenja tvrdih zubnih tkiva mogu narušiti tu ravnotežu i uzrokovati najčešći problem koji upućuje pacijente stomatologu – zubobolju.

Četiri najčešća uzroka boli u zubu

Najčešći uzroci zubobolje su:
*Karijes zuba
*Nekarijesne lezije (erozije)
*Povlačenje desni
*Povrede zuba

Karijes zuba, kako već znamo, često se razvija zbog nedovoljne oralne higijene i zanemarivanja oralnog zdravlja. No, čak i kad karijes ne izgleda očito na površini zuba, može uzrokovati bol ako je skriven, posebno tamo gdje se zub dodiruje s susjednim zubom. Ovaj problem često može prepoznati samo iskusni stomatolog uz pomoć rendgenskih snimaka.

Foto: wellnessdoctorrx.com

Nekarijesne lezije ili erozije često su posljedica agresivnog četkanja zuba. Međutim, erozije mogu nastati i zbog konzumacije gaziranih pića, voćnih kiselina ili bruksizma (škripanja i stiskanja zuba noću).

Ako nedostaje jedan ili više zuba u regiji žvakanja hrane, to može uzrokovati veće opterećenje preostalih zuba i dovesti do erozija.

Povlačenje desni često prati bol u zubu, a pacijenti se žale na osjetljivost na hladne napitke ili slatkiše.

Povrede zuba, čak i one koje nisu očigledne, mogu izazvati bol. Fraktura zubne krunice ne mora biti velika da bi uzrokovala osjetljivost. Čak i nesvjesno, griženje tvrđih predmeta može uzrokovati oštećenje zuba, što omogućava bakterijama i ostacima hrane da uđu unutra i izazovu infekciju zubne pulpe.

Kako spriječiti zubobolju?

Odgovor je jednostavan:
*Zakažite pregled kod vašeg stomatologa što prije.
*Informirajte se o zdravlju svojih zuba i potencijalnim rizicima.
*Održavajte oralnu higijenu uz upotrebu odgovarajućih proizvoda.

Zubobolja i strah od stomatologa

Strah od stomatoloških zahvata često je razlog za izbjegavanje stomatologa i zanemarivanje oralnog zdravlja, što može dovesti do maskiranja boli analgeticima. Fobije prema stomatologu obično potiču iz djetinjstva ili mladosti i često su iracionalne.

Važno je komunicirati sa odabranim stomatologom ako imate ovakve strahove i zajedno s njim razmotriti uzroke te postupno rješavati svoje stomatološke probleme. Moderna stomatologija nudi učinkovite anestetike, pa nema razloga da posjeta stomatologu ne bude ugodno iskustvo!

Koji je pravi lijek za zubobolju?

U današnje vrijeme postoji mnogo različitih metoda za ublažavanje zubobolje koje se često preporučuju putem društvenih medija ili se prenose s koljena na koljeno unutar porodice.

Međutim, ispravno rješenje za svaki bolni problem, uključujući zubobolju, jest kontaktiranje stomatologa i traženje stručne pomoći.

Analgetici koje imate kod kuće mogu privremeno ublažiti bol, ali trajno i kvalitetno rješenje za vaš problem može pružiti samo stomatolog uz praćenje njegovih uputa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -