NaslovnaSavjetiZašto imam osjetljivost zuba?

Zašto imam osjetljivost zuba?

- Advertisement -

Problem sa kojim se često srećemo u praksi je osjetljivost zuba. Veliki broj pacijenata dolazi nam usled zabrinutosti jer do tada zdravi zubi počinju da ih bole.

Bol se javlja u vratnom dijelu zuba, najčešće pri pranju zuba, uzimanju hladnih napitaka, ili kisele hrane. Uzrok ovog problema možemo da otkrijemo isključivo nakon razgovora i pregleda pacijenta, ali ovde ćemo opisati neke od najčešćih razloga za osjetljivost zuba.

Osjetljivost jednog zuba
Ukoliko se ova pojava dešava vezana samo za jedan zub uzrok je najčešće karijes, polomljen zub, ili stanje koje iziskuje vađenje živca. U određenom broju slučajeva u pitanju je otkrivenost vrata zuba nastalog usljed lošeg položaja zuba, ili nekog drugog parodontalnog problema.

Stres
Stres se javlja kao jedan od mogućih uzročnika ovog stanja. Kortizol, poznat i kao hormon stresa, provocira škrgutanje zuba, koje dovodi do brojnih problema, pa i do povećane osjetljivosti zuba.

Sinuzitis
Ukoliko vam se javlja bol u gornjoj vilici, kojim je zahvaćen veći broj bočnih zuba, praćen sekretom iz nosa, postoji mogućnost da je došlo do upale gornjeviličnog sinusa. Ovaj bol je visokog inteziteta, a pojačava se pri pokretu i svakoj promijeni položaja. Uz pregled stomatologa, potreban je i pregled specijaliste ORL ne bi li se postavila tačna dijagnoza.

Bijeljenje zuba
Ukoliko ste imali intervenciju bijeljenja zuba, vjerovatno ste obavešteni da i ova procedura može da dovede do povećane osjetljivosti zuba. Hladan vazduh, konzumiranje kiselih i gaziranih napitaka takođe mogu da isprovociraju ovakvo stanje.

Izvor: Moja zubarka

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -