NaslovnaSavjetiSinusna zubobolja - kako sinusi izazivaju zubobolju?

Sinusna zubobolja – kako sinusi izazivaju zubobolju?

- Advertisement -

Ponekad se javljaju pacijenti sa jakom zuboboljom u području gornjih predkutnjaka i kutnjaka. Nakon detaljnog pregleda, ustanovi se da su zubi potpuno zdravi i da se bol javlja kao posljedica upale maksilarnog sinusa (sinusa smještenog u gornjoj čeljusti). Sinusi su šupljine u kostima glave koje su po prirodi prazne. Postoji više vrsta sinusa, ali nama su interesantni oni sinusi koji mogu biti uzrok boli zuba. Ti sinusi su smješteni iza lične kosti u predjelu gornje čeljusti. Vrhovi zubnih korijena završavaju blizu sinusnih šupljina. Zbog blizine korijena zubi i njihovih živaca može se javiti bol zuba kod upale sinusa ili sinusitisa.

Kako nastaje sinusna zubobolja?
Kod upale sinusa dolazi do pojačanog lučenja sluznice i sinusi se pune tekućinom koja se zadržava u sinusnim šupljinama i stvara pritisak na okolna tkiva. Akutna sinusna infekcija obično slijedi neku vrstu prehlade ili infekciju gornjih dišnih puteva. Dobar pokazatelj sinusne zubobolje je i bol kod micanja glavom, skakanja ili saginjanja i podizanja glave. Kad pacijent dođe s ozbiljnom zuboboljom, moramo ustanoviti da li je uzrok te boli pulpitis (upala zubne pulpe kojoj je uzrok karijes). Zub se pregleda kako bi se uočio karijes, hladnim sprejem provjeri vitalitet zuba i učini se rtg snimka zuba. Sve to nam omogućava da bolje shvatimo odakle dolazi bol. Ako zub nema karijesa i izgleda zdravo, tada moramo potražiti novi uzrok boli, kao što je sinusitis.

Maksilarni sinusitis može se tretirati na različite načine. Evo nekih zajedničkih tretmana za maksilarni sinusitis:
*Korišćenje ovlaživača za vlaženje vazduha u prostorijama u kojima boravite. Ovo pomaže da se oslobodite bilo kakvog sasušenih sekreta koje se nagomilava u sinusima
*Korišćenje nosnog spreja koji sadrži fenilefrin ili efedrin
*Uzimanje oralnih dekongestiva odnosno ljekova koji pomažu da se oslobodite nazalnog sekreta i zapušenje u nosu (pseudoefedrin)
*Uzimanje antibiotika ako se vjeruje da je sinusitis uzrokovan bakterijom. Riječ je antibioticima koji se propisuju za sinusitis uključujući amoksicilin, trimethoprimsulfametoksazol, klavulanat sa amoksicilinom, azitromicin i cefuroksim.
Sinusna zubobolja može podsjećati na uobičajenu zubobolju izazvanu karijesom ili upalom zubnog živca. Posjeta stomatologu i izrada rendgenskog snimka ukloniće sve nedoumice i moći će se napraviti pravilna dijagnoza. (www.stomatologijamaglajlic.com)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -