NaslovnaObavještenjaRani karijes kod djece

Rani karijes kod djece

- Advertisement -

Karijes mliječnih zuba se javlja veoma rano, i to kao posljedica loših navika, neadekvatne ishrane, određenih teškoća u održavanju oralne higijene i neobavještenosti roditelja o značaju mliječnih zuba i mogućnostima za očuvanje njihovog zdravlja.

Karijes često zahvata veći broj mliječnih zuba i brzo se širi. Mliječni zubi su pokriveni sa znatno tanjim slojem gleđi koja je, pritom, i slabije mineralizovana. Ispod gleđi je dentin sa širokim dentiskim kanalićima i manjom sposobnošću stavaranja reparatornog dentina. Sve to doprinosi bržem širenju i češćoj pojavi komplikacija karijesa mliječnih zuba.

Foto: freepik.com

Kratkotrajnost mliječnih zubića izgovor je mnogih roditelja koji namjerno odugovlače s prvim četkanjem zuba i prvom posjetom stomatologu. Ove greške se dešavaju jer je malo ko upoznat sa važnošću mliječnih zuba. Prvi zubići počinju nicati u dobi između 5. i 7. mjeseca života i tako sve do 3. godine života.Osim što djeci pomažu kod žvakanja i učenju prvih riječi, mliječni zubići čuvaju mjesto u usnoj šupljini za dolazak trajnih zuba.

Ako mliječni zubić prerano ispadne, veliki su izgledi da će prvi trajni zubi otežati pravilan rast drugim trajnim zubima. Treba naglasiti da je karijes, sam po sebi infekcija. Ako dopustite da se širi, dijete će trebati ozbiljniji tretman u odnosu na bezbolno stavljanje plombe. Tako sprječavamo širenje infekcije i omogućavamo pravilan rast trajnim zubima.

Zbog pravilnog rasta,dijete neće imati poteškoća u govoru, moći će pravilno žvakati, a pritom neće osjećati ikakve bolove u usnoj šupljini. Naime, kod dubokog karijesa bol se obično javlja kad dijete jede kiselu, toplu ili slatku hranu, a ta se hrana još duže zadržava u šupljinama na zubu i sve više boli.

Foto: freepik.com

Rani dječji karijes
Započinje na vanjskim plohama gornjih mliječnih sjekutića, neposredno uz rub zubnog mesa. U pravilu je zahvaćeno više zuba odjednom, a često su istovremeno zahvaćeni svi gornji sjekutići.

Ubrzo se karijes javlja i na mliječnim kutnjacima. Ukoliko liječenje ne započne na vrijeme, rani dječji karijes u vrlo kratkom vremenu razara cijele krune gornjih mliječnih sjekutića, koji izgledaju kao da su „odrezani“ u razini zubnog mesa. Infekcija se širi u pulpu ovih zuba zbog čega mogu nastati gnojne otekline i fistule.

Nasuprot tome, pravovremenim prepoznavanjem i liječenjem ranog dječjeg karijesa te primjenom preventivnih mjera, moguće je spriječiti opsežnu destrukciju mliječnih zuba, a dijete poštedjeti boli i stresnog stomatološkog liječenja.

Da bakterije u usnoj šupljini ne bi proizvodile previše kiseline, bitna je pravilna prehrana i higijena zuba:
*Tokom hranjenja, ne isprobavajte hranu istim priborom kojim hranite dijete. Ovo je najčešći put prijenosa bakterija odgovornih za razvoj ranog dječijeg karijesa.
*Dječja hrana je bogata jednostavnim ugljikohidratima (šećerima) koji pogoduju nastanku karijesa. Najvažnije je da se prije odlaska na spavanje djetetovi zubi očiste i da se djetetu tokom noći ne daju zaslađeni napici.

Foto: freepik.com

Najveća i najčešća pogreška roditelja je uspavljivanje djeteta zaslađenim napicima ili davanje slatkih napitaka tokom noći. Naime, tokom spavanja se znatno smanjuje lučenje pljuvačke. Zbog toga se šećeri duže vremena zadržavaju na površini zuba i pogoduju razmnožavanju kariogenih bakterija.

Da bi se ovo spriječilo, zube je potrebno prije spavanja temeljito očistiti zubnom četkicom (kod vrlo male djece može se koristiti komadić vlažne gaze ili posebne maramice za čišćenje dječjih zuba), a tokom noći djetetu davati isključivo vodu.

*Izbjegavajte šećer. Izbjegavajte slatke ljepljive namirnice kao što su tvrdi slatkiši i bombone.
*Upotrebom zubnih pasta s fluoridima ojačava se zubna gleđ mliječnih zuba i smanjuje osjetljivost na djelovanje bakterijskih kiselina. Stoga je važno redovno posjećivati stomatologa (najmanje svakih 6 mjeseci, a po potrebi i češće) radi fluorizacije mliječnih zuba i edukacije roditelja o pravilnim mjerama oralne higijene.

Foto: news-medical.net

Ako mislite da nećete moći promijeniti navike u djetetovoj prehrani preporučujemo da posjetite stomatologa kako bi što prije popravio pokvareni mliječni zub. Iako vaše dijete nema problema sa zubićima, prva posjet stomatologu savjetuje se već kada dijete napuni godinu.

Dijete će se na bezbolan način upoznati sa stomatologom, a svaka promjena na zubu biće na vijeme uočena i sanirana.

Izvor: ordinacija Maglajlić&Šunkić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -